Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ελαιοχώρι

Η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ελαιοχώρι
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των Αγίων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης  στο χωριό Ελαιοχώρι ( Δ. Διαμέρισμα  του Δήμου Τριπόλεως).
Προσκεκλημένοι Ιερείς  παρέστησαν στην  Ακολουθία του Εσπερινού ενώ ανήμερα της εορτής από ώρας 7ης  πρωινής  θα τελεσθεί  η Ακολουθία του  Όρθρου και εν συνεχεία της Θείας Λειτουργίας.
Ευλαβείς ενορίτες και προσκυνητές προσέτρεξαν και συμμετείχαν στην  Ακολουθία του Εσπερινού και την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Αγίων στα δρομάκια του χωριού, λαμβάνοντας έτσι την χάρη των Αγίων.
Οι δύο συνταξιούχοι διδάσκαλοι του χωριού  απέδωσαν τους ύμνους της Ακολουθίας του Εσπερινού και συνετέλεσαν έτσι στην διαμόρφωση μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, ενώ για πρώτη φορά απουσίαζε λόγω ασθενείας ο Πρωτοψάλτης του χωρίου μας κ. Χαράλαμπος στον οποίο ευχόμαστε καλή ανάρρωση και γρήγορα στο αναλόγιό του σιδερένιος.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Εφημέριο της Ενορίας π. Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, για όσα  έχουν κάνει  τα τελευταία χρόνια, καθώς και για την  ευπρέπεια που έχουν επιδείξει για τον Οίκου του Θεού.
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης, στο χωριό Ελαιοχώρι της Κυνουρίας, βρίσκετε στην μέση του       όμορφο χωριού.  
 Ανεγέρθηκε σε οικόπεδο το οποίο παραχωρήθηκε  ευγενώς, εκ του μακαριστού Παναγιώτου Κουρλιμπίνη και του αδελφού αυτού, Δημητρίου Κουρλιμπίνη.
Μπροστάρης και υπεύθυνος της ανοικοδομήσεως, ήταν ο τότε Εφημέριος της Ενορίας του Ελαιοχωρίου π. Γεράσιμος Λειβαδάρος, ο οποίος δίδοντας τις κατευθυντήριες γραμμές στο τότε περί αυτού Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την επταμελή Επιτροπή Ανεγέρσεως, επέτυχε την απρόσκοπτη και αποτελεσματική έκβαση  του έργου  της    ανεγέρσεως          του    Ιερού         Ναού.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κυρός ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ήταν αυτός που το έτος 1988 θεμελίωσε αυτόν τον Ναό.
Σύσσωμο το χωριό, οι ευσεβείς ενορίτες, οι ξενιτεμένοι αδελφοί μας, οι όπου γης κατοικούντες Ελαιοχωρίτες, οι φίλοι και οι γνωστοί, συνέδραμαν παντοιοτρόπως, άλλοι εκ του υστερήματός τους και άλλοι εκ του περισσεύματός τους, με στόχο την ανέγερση του οίκου του Θεού, πράγμα που επέτυχαν εκ του άριστου       υφιστάμενου        αποτελέσματος. 

Τα κατά καιρούς διορισμένα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, οι τοπικοί άρχοντες του χωριού,  οι δωρητές και ευεργέτες του  Ναού, ήταν αυτοί,  που με την συνέργιά τους και την άριστη συνεννόηση με τον  νέο Εφημέριο,  π. Κωνσταντίνου  Παπαθεοδώρου, κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τον Ιερό Ναό και να τον   εγκαινιάσουν  την Κυριακή 16η Σεπτεμβρίου 2012, με  την  ευλογία του Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Το Ελαιοχώριο είναι   ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Παρθένιο, σε υψόμετρο 530 μ, το οποίο βρίσκεται στα όρια με το νομόΑργολίδας.
Η παλαιότερη ονομασία του μέχρι το 1927 ήταν Μάσκλινα, σλαβικό όνομα      που         σημαίνει      "Ελαία".
Τον Αύγουστο του 1912 συστάθηκε η κοινότητα Μάσκλινα με έδρα τον ομώνυμο οικισμό.  Με το πρόγραμμα Καποδίστριας ανήκε στο Δήμο Κορυθίου, ενώ με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την 1η Ιανουαρίου 2011 ενσωματώθηκε στο Δήμο Τριπόλεως.

Από το χωριό περνά η σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου-Καλαμάτας.  Κατά την απογραφή του έτους 2001 είχε  487 κατοίκους και αποτελεί σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Τριπόλεως. Έχει σημαντική παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου, απ' όπου πήρε και το όνομά του.

1 σχόλιο

  • enas
    enas Πέμπτη, 22 Μαϊος 2014 13:51 Σύνδεσμος σχολίου

    πω...πω.... τι υποκρισία ....
    ουέ υμειν , γραμματείς και φαρισέοι υποκριτέ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...