Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ερωτήματα από εκπαιδευτικούς της Νότιας Κυνουρίας προς την ΕΛΜΕ και η απάντηση του ΠΑΜΕ

Ερωτήματα από εκπαιδευτικούς της Νότιας Κυνουρίας προς την ΕΛΜΕ και η απάντηση του ΠΑΜΕ
Ομάδα εκπαιδευτικών από τη Νότια Κυνουρία έστειλαν μία επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη Διοίκηση της ΕΛΜΕ Αρκαδίας, για να έρθει η απάντηση από τον Ανδρέα Γιαννόπουλο του ΠΑΜΕ.
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
 
·         Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας
·         Προς τους εκπροσώπους των παρατάξεων: ΔΑΚΕ, Σύνδεσμος Μονίμων και Αναπληρωτών, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, Αγωνιστική Συσπείρωση, Αδέσμευτη Αυτόνομη Κίνηση Εκπαιδευτικών
Συνάδελφοι
            Όλοι γνωρίζουμε ότι τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας απειλούνται και ότι η ατομική αξιολόγηση με την ποσόστωση που την συνοδεύει αρχίζει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ακόμα είναι προφανές ότι η περίφημη αυτοαξιόλογηση με τις «ομάδες δράσης» είναι ο προθάλαμος της ατομικής αξιολόγησης.
            Είναι γνωστό ότι οι ομάδες εργασίας δεν προέκυψαν εθελοντικά. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών πανελλαδικά τάχθηκε ενάντια στη διαδικασία αυτή. Γι αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκρότησή των ομάδων ήταν αποτέλεσμα των ψυχολογικών πιέσεων και των απειλών που άσκησαν αρκετοί Σχολικοί Σύμβουλοι και Διευθυντές σχολικών μονάδων στα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων.
            Λόγω της ζοφερής περιρρέουσας ατμόσφαιρας που χαρακτηρίστηκε από φόβο κατά το διάστημα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και εν όψει των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, κάποιοι από μας ήρθαν σε επαφή με μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας αναζητώντας συνδικαλιστική στήριξη και προσμένοντας μια αγωνιστική απάντηση για να συνεχίσουν να αγωνίζονται υπέρ της διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου.
            Με πρόσχημα το επιχείρημα περί προσωπικής ευθύνης, μέλη του Δ.Σ. χρησιμοποίησαν την επιχειρηματολογία της Διοίκησης μεταφέροντάς μας ένα κλίμα ενδοτισμού, ανασφάλειας και φόβου. Έτσι, πλην των εκπροσώπων της Διοίκησης μάθαμε και από τα χείλη συνδικαλιστικών εκπροσώπων ότι η άρνηση συμμετοχής σε ομάδες εργασίας αποτελεί άρνηση καθήκοντος και άρα πειθαρχικό παράπτωμα. Παρέβλεψαν όμως την ίδια στιγμή να αναφερθούν και στα όποια τρωτά σημεία του νομικού πλαισίου καθώς και στις αδίκως δυσμενείς επιπτώσεις του στον κλάδο.
            Στο διάστημα που ακολούθησε οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Όπως γνωρίζετε οι Διευθυντές κλήθηκαν να αποστείλουν στους Περιφερειακούς Διευθυντές τις πράξεις συγκρότησης ομάδων εργασίας.
            Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, γνωστή και ως «εντέλλεσθε», - η νομιμότητα της οποίας αμφισβητήθηκε από έγκριτους νομικούς - , Διευθυντές σχολικών μονάδων παρέκαμψαν τον Σύλλογο διδασκόντων και ενέταξαν όλους τους εκπαιδευτικούς σε ομάδες εργασίας.
            Προσφάτως δε, έγιναν σεμινάρια Διευθυντών σχολικών μονάδων στην Τρίπολη  με στόχο την ενημέρωσή τους για τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, διαδικασία που ξεκινάει με την έναρξη της επομένης σχολικής χρονιάς. Στο πλαίσιο του βιωματικού σεμιναρίου, οι Διευθυντές εξασκήθηκαν στην αξιολόγηση με τη μέθοδο της μελέτης περιπτώσεων. Εκεί αναφέρθηκαν περιπτώσεις συναδέλφων και εδόθη έμφαση στα στοιχεία που θεωρήθηκαν αρνητικά. Οι συμμετέχοντες ήταν τόσο περιγραφικοί, ώστε με ευκολία μπορούσε να αναγνωρίσει ο καθένας το συνάδελφο που αποτελούσε το αντικείμενο μελέτης (ή χλεύης;).
Τι κάνει η Ε.Λ.Μ.Ε Αρκαδίας;
Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα πώς αντέδρασε το συνδικαλιστικό μας όργανο ΕΛΜΕ Αρκαδίας;
            Από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τις θέσεις και τις δράσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρκαδίας και των παρατάξεων (ΔΑΚΕ, Σύνδεσμος Μονίμων και Αναπληρωτών, Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών, Αγωνιστική Συσπείρωση, Αδέσμευτη Αυτόνομη Κίνηση Εκπαιδευτικών) για θέματα που αφορούν στην (αυτο) αξιολόγηση.  
            Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να μας γνωστοποιηθούν οι θέσεις σας και η στάση που τηρήσατε στα παρακάτω: 
Α) ομάδες εργασίας της αυτοαξιολόγησης
·      Υποστηρίξατε τους Συλλόγους αλλά και τους συναδέλφους που δεν θέλησαν (επί τη βάσει επιχειρημάτων) να συμμετάσχουν στη διαδικασία συγκρότησης ομάδων εργασίας; Αν ναι, με ποιον τρόπο;
·         Καταδείξατε εμπεριστατωμένα τις ασάφειες και τις αντιφάσεις του νομικού πλαισίου ή ασπαστήκατε εξαρχής την άποψη ότι η μη συμμετοχή σε ομάδες αποτελεί άρνηση εκτέλεσης εντολής;
·      Αληθεύει ότι μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ συμμετείχαν εθελοντικά στις ομάδες εργασίας;
Β) Εφαρμογή της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ από τους Διευθυντές σχολικών μονάδων για την υποχρεωτική συγκρότηση ομάδων εργασίας.
·         Αμφισβητήσατε τη νομιμότητα της διαδικασίας όπως έγινε σε άλλους νομούς της χώρας;
·          Στηρίξατε τους συναδέλφους που εξέφρασαν επιφυλάξεις στην υποχρεωτική υπαγωγή τους σε ομάδες εργασίας όταν ζήτησαν την συνδρομή σας;
Γ) Τελικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για την «Έκθεση της γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας»
·         Ποιες είναι οι προτάσεις σας αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετήσουν όσοι εξαναγκάστηκαν να ενταχθούν σε ομάδες;
Δ) Επιμορφωτικά σεμινάρια Διευθυντών σχ. μονάδων που έγιναν στην Τρίπολη με θέμα την ατομική αξιολόγηση
·         Εκφράσατε εμπράκτως τη διαφωνία σας στην διεξαγωγή αυτών των σεμιναρίων; Προσπαθήσατε να τα ακυρώσετε;
·         Καταγγείλατε τη διαδικασία με την οποία στιγματίστηκαν και εξευτελίστηκαν οι συνάδελφοι που έγιναν αντικείμενο μελέτης;
·         Θα συνεχίσετε να εκπροσωπείτε συνδικαλιστικά τους Διευθυντές σχολείων που σήμερα εξασκούνται στην εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης με την οποία ένα προκαθορισμένο ποσοστό συναδέλφων μας θα οδηγηθεί αύριο σε μισθολογική καθήλωση ή απόλυση; 
            Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την αγωνιστική στάση των ΕΛΜΕ άλλων νομών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που με την δράση τους προσπαθούν να ακυρώσουν τις βλαπτικές για τον κλάδο ενέργειες.
            Επειδή η σιωπή και η απραξία ενός συνδικαλιστικού οργάνου σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο μπορούν να παρερμηνευθούν ως σύνταξη με τη Διοίκηση και μειοδοσία, σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να τιμήσετε την εμπιστοσύνη μας και να δώσετε μάχη για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών Δ.Ε. του νομού Αρκαδίας.
                                                Ομάδα εκπαιδευτικών Δ.Ε. Νότιας Κυνουρίας
                                                       12 υπογράφοντες

Προς τους συναδέλφους των σχολείων Δ.Ε. νομού Αρκαδίας
Συνάδελφοι,
Είμαστε μια ομάδα 12 εκπαιδευτικών Δ.Ε. (όχι συνδικαλιστές) που ανησυχούμε με τις εφαρμοζόμενες ενέργειες στον κλάδο μας καθώς και με τον τρόπο συνδικαλιστικής προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτωνμας και της αξιοπρέπειάς μας.  
Αν συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής μας, μπορείτε να προσυπογράψετε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση που δημιουργήσαμε γι αυτό το σκοπό:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
 
       Συνάδελφοι, ως απάντηση στα ερωτήματα που θέτετε για τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ και ειδικά για το μεγάλο θέμα της Αξιολόγησης,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτά είναι και δικοί μας προβληματισμοί.
        Πιστεύουμε ότι η δράση του ΔΣ είναι αναντίστοιχη σε σχέση με την επίθεση που δέχεται ο κλάδος και συνολικά η εργατική τάξη του νομού και της χώρας. Αυτά εξάλλου εκφράζονται στην τελευταία ανακοίνωση και σε προηγούμενες που έχουμε εκδώσει καθώς και με τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η επιτροπή εκπαιδευτικών του Π.ΑΜΕ (συμμετοχή στο μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των διευθυντών τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο που οργάνωσαν σύλλογοι και ΕΛΜΕ).    
        Έγκαιρα είχαμε καλέσει το ΔΣ να πάρει σαφή μέτρα και θέση κατά της αξιολόγησης τόσο της σχολικής μονάδας (αυτοαξιολόγηση), όσο και του σχολικού έργου. Δυστυχώς οι άλλες παρατάξεις που υπάρχουν στο σωματείο τόσο εντός, όσο και εκτός ΔΣ,  δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση εναντίωσης και, στην καλύτερη των περιπτώσεων,  ως σύγχρονοι πόντιοι Πιλάτοι «νίπτουν τας χείρας» απέναντι στις δυσκολίες και τη «νομιμότητα».
        Κατά τη γνώμη μας,  έχουν αυτή τη στάση διότι: 
α) συμπλέουν πολιτικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης και της  ΕΕ, αν και κατά καιρούς εκτοξεύουν λεκτικά καμιά αντιμνημονιακή κορόνα για καθαρά αντιπολιτευτικούς σκοπούς και φυσικά για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια,
β) διότι θέλουν να τα έχουν με όλους καλά και δεν θέλουν να «χαλάσουν την καρδιά» κάποιου διευθυντή
γ) και το κυριότερο, δεν θέλουν να συγκρουστούν με μια πολιτική με την οποία βασικά συμφωνούν γι αυτό εξάλλου πάντα «καταπιάνονται» με τα επιμέρους.
        Πρόκειται για συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις οποίες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι και να συμπαραταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Το κίνημα πρέπει να δρα ανεξάρτητα από τη στρατηγική των μονοπωλίων, των ενώσεών τους (ΕΕ, ΝΑΤΟ, κλπ), και των πολιτικών τους κομμάτων.
      Παρόλα  αυτά το ΠΑΜΕ καλεί κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο που θέλει να υψώσει ανάστημα σε αυτή τη αντιεκπαιδευτική – αντιλαϊκή λαίλαπα να το κάνει, να οργανώσει την πάλη του στο χώρο δουλειάς (σχολείο), στην πόλη που κατοικεί, στο νομό όπου υπηρετεί.
        Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ, τόσο στον κλάδο των εκπαιδευτικών όσο και στους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων, θα είναι αρωγός, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε από κοινού και να αποκρούσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα. Η μάχηθα είναι πολύπλευρη και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα όχι μόνο για το θέμα της αξιολόγησης αλλά  και γιαάλλα φλέγοντα ζητήματα όπως το μισθολογικό, το ασφαλιστικό, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
       Σας κάνουμε γνωστό επίσης και ειδικά στους συναδέλφους που υπογράφουν το κείμενο και με τους οποίους δενέχουμε προσωπική επαφή, ότι ως Π.Α.ΜΕ έγκαιρα – ειδικά μετά τα προεδρικά διατάγματα σχετικά για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας (αυτοαξιολόγηση) και την αξιολόγηση του σχολικού έργου –πιέσαμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο την ΟΛΜΕ όσο και την ΕΛΜΕ Αρκαδίας να αντιδράσουν και να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στους ομολογημένους και ανομολόγητούς στόχους της αξιολόγησης (κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, πάγωμα ωριμάνσεων, απολύσεις, σχολείο που θα λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια). Για το λόγου το αληθές, σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση που εκδώσαμε με τίτλο «Επείγουσα Ανακοίνωση» (κοινοποιήθηκε στους συναδέλφους και τα σχολεία της Αρκαδίας στις 8 Ιανουαρίου 2014) όπου εκτός των άλλων καλούσαμε και σε έκτατη γενική συνέλευση. Η ΟΛΜΕ πράγματι ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και εξέδωσε κείμενο για την αξιολόγηση που στάλθηκε στις ΕΛΜΕ για τους συλλόγους διδασκόντων. Στη συνέλευση που ακολούθησε με πρωτοβουλία των άλλων παρατάξεων( κυρίως ΔΑΚΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ) αντί να στηριχθεί η πρόταση της ΟΛΜΕ φτιάχτηκε ένα ερωτηματολόγιο που στάλθηκε τελικά στα σχολεία και ζητούσε από τους συναδέλφους να πουν αν συμφωνούν με την αξιολόγηση και το κείμενο της ΟΛΜΕ. Πέταξαν ουσιαστικά το «μπαλάκι» της ευθύνης αποκλειστικά στους συναδέλφους και,  όχι μόνο ως ΕΛΜΕ δεν πήραν θέση για αυτά που ρωτούσαν, αλλά και ανοιχτά κατηγορούσαν το κείμενο της ΟΛΜΕ ότι στερείται νομιμότητας διασπώντας, αδυνατίζοντας και εν τέλει υπονομεύοντας το ενιαίο του αγώνα.
        Στη συνέχεια όλα τα μέλη της ΕΛΜΕ πλην του Π.Α.ΜΕ,  χωρίς να προβάλλουν στους συλλόγους τους καμία αντίσταση, μπήκαν σε ομάδες εργασίας. Τα στελέχη του Π.Α.ΜΕ έδωσαν πολιτικά τη μάχη για την αυτοαξιολόγιση με τους διευθυντές και, σε πολλές περιπτώσεις μέσα σε κλίμα  έντονης αντιπαράθεσης (π.χ. 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης, 2ο ΓΕΛ Τρίπολης), δεν μπήκαν ούτε δούλεψαν σε ομάδες εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις και όπου ήταν μπορετό,  αν και με απειλές,  μπήκαν σε ομάδες αλλά έγραψαν στο πρακτικό κείμενο κατά της αυτοαξιολόγησης.
        Θα ήταν βέβαια καλύτερα τα πράγματα και πιο αποτελεσματικός ο αγώνας αν συνολικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ είχε άλλη στάση. Έγινε προσπάθεια άλλοι συνάδελφοι όπως π.χ. και με ορισμένους από εσάς που υπογράφετε το κείμενο σε μεταγενέστερο χρόνο να σας στηρίξουμε κυρίως στο ερώτημα γιατί δεν είστε υποχρεωμένοι να μπείτε σε ομάδες.
        Κάναμε και άλλες δράσεις όλο αυτό το διάστημα και σας επισυνάπτουμε τις ανακοινώσεις. Περιμένουμε τη συνεργασία σας στα δύσκολα που έρχονται και ευελπιστούμε στην αμοιβαία αλληλοϋποστήριξή μας. Σύνθημά μας «ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ».
  Για την απάντηση: Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Γιαννόπουλος Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...