Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκαινιάστηκε νέος Ναός στο χωριό Περθώρι (εικόνες)!

Εγκαινιάστηκε νέος Ναός στο χωριό Περθώρι (εικόνες)!
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ τέλεσε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου στο χωριό Περθώρι του νομού Αρκαδίας.


Την παραμονή των ιερών Εγκαινίων, ημέρα Κυριακή 29 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, έγινε η Κατάθεσις των ιερών Λειψάνων από τον Αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Καρύδη, εκπρόσωπο του Μητροπολίτου, και στη συνέχεια τελέστηκε στον νέο ιερό Ναό Μέγας Εσπερινός.

Το πρωϊ της Δευτέρας 30ης Ιουνίου, τελέστηκαν ο Όρθρος, η Ακολουθία των Εγκαινίων και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, με τη συμμετοχή Κληρικών από την Τρίπολη και τη γύρω περιοχή, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του ευσεβούς Λαού από το Περθώρι, την Τρίπολη και τα περίχωρα.

Το Περθώρι είναι μικρό παραδοσιακό χωριό, με χαρακτηριστικά πετρόκτιστα οικοδομήματα, που βρίσκεται κοντά στην Τρίπολη, στον δρόμο προς την ιστορική Μονή της Επάνω Χρέπας. Σε παλαιότερες εποχές γνώρισε περιόδους ακμής και δόξας. Την εποχή της Τουρκοκρατίας οι περισσότεροι κάτοικοί του πολεμούσαν τον κατακτητή, ως κλέφτες στα γύρω βουνά. Στην Ελληνική Επανάσταση το Περθώρι μετείχε ενεργά. Τότε διεθετε μεγάλο ένοπλο σώμα, με Οπλαρχηγό τον Εφημέριο του χωριού Ιερέα Γεώργιο Πουρνάρα, ο οποίος έλαβε και τον στρατιωτικό βαθμό του Χιλιάρχου από την προσωρινή επαναστατική Κυβέρνηση. Όταν ο Ιμπραήλ εισέβαλε στην Πελοπόννησο, ο Ιερέας και Οπλαρχηγός του χωριού επέλεξε 80 περίπου νέους περθωρίτες, που δεν είχαν οικογένειες ή άλλες σοβαρές υποχρεώσεις, και πολέμησε μαζί τους στο Μανιάκι στο πλευρό του Παπαφλέσσα εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Όπως είναι γνωστό, έπεσαν όλοι, θυσιαζόμενοι για την ελευθερία της Πατρίδος στις 20/5/1825.

Στη συνέχεια ο Ιμπραήμ τιμώρησε το Περθώρι, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων τους Ναούς του. Τότε καταστράφησαν ο Ενοριακός Ιερός Ναός των Ταξιαρχών, ο Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου, που βρισκόταν στον χώρο του νέοεγκαινιασθέντος Ναού, οι Ναοί (Εξωκκλήσια) του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Κυριακής κ.α. Διασώθηκε μόνο ο σημερινός Ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου, επειδή ήταν Κοιμητήριο.

Ο παλαιός Ναός της Υπαπαντής ήταν αρκετά μεγαλύτερος, 100 τ.μ. περίπου. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του Περθωρίου θυμούνται τα ερείπιά του και εσέβοντο ιδιαίτερα τον χώρο. Μέχρι πρόσφατα στον ίδιο χώρο υπήρχε Προσκυνητάρι με Εικόνα της Υπαπαντής. Πολλοί κατά καιρούς είχαν εκφράσει την επιθυμία για την ανέργεση του Ναού, όμως οι περιστάσεις δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η ευσεβής αυτή επιθυμία. Στις μέρες μας, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Περθωρίου αδελφών Σάββα και Δημητρίου Κατσαρού και των οικογενειών τους και με τη συνδρομή πολλών άλλων κατοίκων του χωριού και άλλων φίλων του Περθωρίου, η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα. Η θεμελίωση του νέου Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου έγινε στις 30-3-1013 και μετά από 15 μήνες ακριβώς (30-6-2014) έγιναν τα Εγκαίνια του Ναού. Ο νέος Ναός είναι πετρόκτιστος, σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον και με τα λοιπά κτίσματα του χωριού. Ολοκληρώθηκε με προσωπική εργασία και με δαπάνες αποκλειστικά ευλαβών δωρητών.
Ευχόμεθα ο νέος Ναός να είναι στερεωμένος εις τον αιώνα προς δόξαν Θεού και τιμήν του αγίου Ονομάτός Του. Να αναπέμπονται από αυτόν δεήσεις, ύμνοι και δοξολογίες προς τον Κύριο και τους Αγίους Του. Να τελείται σ' αυτόν η Θεία Λειτουργία για τον αγιασμό και τη σωτηρία του Λαού του Θεού και του σύμπαντος κόσμου. Να αποτελεί για κάθε πιστό πνευματικό καταφύγιο, λιμάνι προστασίας από τις θλίψεις και τις περιστάσεις του βίου, πηγή ανεξάντλητη θείας Χάριτος και χαράς.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...