Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξερίζωναν ανεξέλεγκτα ρίγανη και τσάι από το Μαίναλο για να τα πουλήσουν! Συλλήψεις από το Δασαρχείο (vd)

Ξερίζωναν ανεξέλεγκτα ρίγανη και τσάι από το Μαίναλο για να τα πουλήσουν! Συλλήψεις από το Δασαρχείο (vd)

Τόνους ρίγανης μεζέυουν παράνομα και κατόπιν εμπορέυονται κάποιοι στο Μαίναλο. Για το λόγο αυτό,το δασαρχείο έχει προχωρήσει σε συλλήψεις καθώς αποτελεί πρόβλημα για τη περιοχή μας διοτί προκαλεί οικολογική καταστροφή. Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και ο δασάρχης Τρίπολης Θανάσης Αργειτάκης πρέβη σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις..

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΓΕΙΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Σήμερα το πρωί κατόπιν ελέγχου που πραγματοποιήσε η Υπηρεσία μας σε διερχόμενο φορτηγό διαπίστωσε τη παράνομη μεταφόρα φορτίου ρίγανης και αρωματικών φυτών.

Συγκεκριμένα ήταν 17 με 18  σάκοι ρίγανης και 16 με 17 με τσάι. Το τελευταίο έτος έχει ενταθεί το φαινόμενο της παράνομης συλλογής αρωματικών φυτών με σκοπό την απολαβή κέρδους καθ' ότι όπως γνωρίζετε διερχόμαστε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ο καθένας προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην με οποιοδήποτε τρόπο. Προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία οι κυρώσεις οι οποίες θα επιβληθούν στους κατηγορουμένους. Πρόκειται για δυο αλλοδαπούς και έναν ημεδαπό ο οποίος ήταν ο μεταφορέας των προιόντων και έχουν ήδη προσαχθεί στην υπηρεσία μας και γίνονται οι διαδικασίες μηνύσεων. Πρόβλέπεται αυτόφορη διαδικασία αλλά επειδή υπάρχει αυτό το τρίημερο πιθανόν να είναι σε βαθμό πταίσματος οπότε τα Πταισματοδικεία αυτήν την εποχή δεν λειτουργούν οπότε προφανώς θα γίνει τακτική δικάσιμος.

Συλλογή για προσωπική χρήση επιτρέπεται και χωρίς άδεια και λέγοντας προσωπική εννοούμε ένα με ενάμιση κιλό δηλαδή όσο είναι μια πλαστική σακούλα. Πιστέυω είναι αρκετή ποσότητα για τις ανάγκες κάθε ανθρώπου για όλο το έτος. Από κει και έπειτα οι ποσότητες ενός και δυο σάκων που μαζέυουν κάποιοι προφανώς πηγαίνουν για το εμπόριο.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ειδικές άδειες από την Υπηρεσία μας και η συλλογή γίνεται ορισμένη χρονική περίοδο και με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην είναι πολλαπλασιαστικο υλικό και για την επόμενη χρονιά.

Παρατηρείται πολλές φορές το φαινόμενο να τα ξεριζώνουν τα αρωματικά φυτά προκειμένου να βιαστούν να τα πάρουν γρήγορα.

Όσον αφορά τους δυο αλλοδαπούς και τον έναν ημεδαπό δεν προβάλανε καμία αντίσταση και η δικαιολογία τους ήταν ότι τα πήγαιναν πώληση. Το φορτηγό ερχόταν από την Μεγαλόπολη και ο έλεγχος έγινε εντός των ορίων της Τρίπολης. Για παράνομη συλλογή αρωματικών φυτων έχουμε εντοπίσει πολλά φαινόμενα και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ελαστικοί όσον αφορά τις ποσότητες και να ενημερώνουμε τον κόσμο τι πρέπει να κάνει.

Το φορτίο που έχει κατασχεθεί προβλέπεται απο τη δασική νομοθεσία ή η δημοπρατησή του ή να διατεθούν για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και επειδή υπάρχει αυτό το διάστημα του τριημέρου θα δούμε πως θα είναι η κατάστασή τους τη Δευτέρα, αν θα έχουν ξεραθεί ή όχι και αναλόγως θα πράξουμε.

Όλη η περιοχή της Αρκαδίας είναι πολύ πλούσια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να μαζέυει ανεξέλεκτα. Μπορούν να δοθούν κάποιες σχετικές άδειες και να μαζέυει ο καθένας με την επίβλεψη πάντα της Υπηρεσίας. Δεν έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους γιατί πάντα ήταν τακτικοί. Άπλα τώρα τελευταία ακούγονται όλα τα περιστατικά γιατί είναι μεγαλύτερες οι ποσότητες οι οποίες κατάσχονται ή που συλλαμβάνονται οι δράστες.

Έχουν γίνει ήδη κάποιες ενέργειες από την Υπηρεσία μας για την παράνομη υλοτομία και έχουν διατεθεί σε κατοίκους της περιοχής της Τρίπολης και όχι μόνο διάφορες ποσότητες ξυλείας ώστε να καλύψουν τις ατομικές ανάγκες σε ξυλεία. Έχουν ικανοποιηθεί περίπου 250 αιτήματα συμπολιτών για συλλογή ξυλείας και συνεχώς αυξάνονται οι αιτήσεις και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα αυτό.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση της ξυλείας περισσότερο λόγω της διαφοροποίησης της τιμής του πετρελαίου."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...