Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Πάπαρι (εικόνες)

Εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Πάπαρι (εικόνες)
Την Κυριακή 17η Αυγούστου 2014, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατανύξεως και την παρουσία πλήθους ευσεβών Χριστιανών, έγινε η τελετή των Εγκαινίων του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Θεοδώρων, στο χωριό Πάπαρι της Μαντινείας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.


Το εσπέρας του Σαββάτου 16η Αυγούστου 2014 πραγματοποιήθηκε η τελετή της εναποθέσεως των Ιερών Λειψάνων και αμέσως μετά τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού.

Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε ο Όρθρος, η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ο οποίος επεξηγούσε βήμα προς βήμα, το τι γινόταν κατά την τελετή των Ιερών εγκαινίων και τον συμβολισμό, των διαδραματισθέντων γεγονότων.

Ο Σεβ. στο τέλος, ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους όσους κοπίασαν και συνέργησαν για την αποπεράτωση της ανοικοδομήσεως του περικαλέστατου Ναού προς τιμή των Αγίων Θεοδώρων και μοιράστηκε μαζί με το αντίδωρο, εικόνα των Αγίων, ως ενθύμιο και ευλογία, καθώς και τεμάχιο από το σάβανο το οποίο φορούσε ο Επίσκοπος κατά την ώρα των εγκαινίων, εμποτισμένο με κηρομαστίχη.

Λίγα λόγια για το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεόδωρων

Στον περιβάλλοντα χώρο της Παναγίας της Τσεμπερούς στο ομώνυμο ύψωμα της Τσεμπέρους έχει ανεγερθεί όμορφο και θαυμαστό Εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού με δαπάνες ευλαβών Χριστιανών του Εξωτερικού και εντοπίων Πιστών.

Το Εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων άρχισε να κατασκευάζετε το έτος 1973 κατόπιν θαυματουργικής ανακαλύψεως ως εξής· Προ σαράντα και πλέον έτη ένας συγχωριανός μας ο Γεώργιος Ί. Ορφανός ενυπνιάσθη ότι εις ένα σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Ναού της Παναγίας μέσα στο έδαφος και καλυμμένο από τους πρίνους βρίσκετε μικρό Παρεκκλήσιο του παλιού Μοναστηρίου προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων και έλαβε κατ' όναρ εντολή να το άνευρη και να το αποκαλύψει.

Θορυβημένος ο μακαριστός Γεώργιος άρχισε να έρευνα τον τόπον και μετά πολλού χρόνου και μεγάλου κόπου, με την βοήθεια ευσεβών χριστιανών εντόπισε και απεκάλυψε το υποδειχθέν μικρών διαστάσεων Ναΰδριο, το όποιο έφερε στην επιφάνεια καθαρίζοντας την άγρια βλάστηση και ευθύς αμέσως άναψε και πάλι καντηλάκι με αποτέλεσμα οι συγχωριανοί του μακαριστού από όπου γης να προστρέχουν στην χάρη των Αγίων.

Τότε απεφασίσθη να διαφυλαχτεί το ευρεθέν και δίπλα να ανεγερθεί μικρόν Ναΰδριο προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων. Πράγμα που αμέσως μετά έγινε αφού στην απόφαση της ανεγέρσεως ο σατανάς φθόνησε το θεάρεστο έργο και υπέβαλε τους χριστιανούς σε δοκιμασίες.

Την τελευταία δεκαετία κατόπιν συντονισμένων ενεργειών εκ του Σεβ. Μητροπολίτου μας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο Ναός αυτός αποπερατώθηκε μιας και είχε παραμείνει για τρείς δεκαετίες στις κολώνες και τα τσιμέντα της στέγης.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι ο μακαριστός Γεώργιος Ορφανός στη συνέχεια έγινε Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας και έλαβε το όνομα Γερβάσιος ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω την 16η Ιουλίου 1992.
+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...