Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος τέλεσε παράκληση στην Παναγία στο Ροεινό (εικόνες)

Ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος τέλεσε παράκληση στην Παναγία στο Ροεινό (εικόνες)
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, σήμερα Κυριακή 24η Αυγούστου 2014, βρέθηκε κοντά στους χριστιανούς της Ενορίας του Ροεινού Αρκαδίας και τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Θεοτόκον στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας – Αγ. Δημητρίου πλησίον του Ενοριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου.


Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Σεβ. ομίλησε στους δεκάδες πιστούς υπενθυμίζοντας ότι το Ροεινό είναι προικισμένο με ένα κατάφυτο παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον, αλλά προικισμένο και από μια λαμπρή Εκκλησιαστική Ιστορία που φέρει ο τόπος αυτός.

Ανέφερε χαρακτηριστικά « Ήρθαμε εδώ και τελούμε την Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας, στην Παναγία που είναι πάντα μαζί μας. Σε αυτόν τον Ιερό χώρο εδώ και αιώνες γιόρταζαν και προσκυνούσαν όπως εορτάζουμε και σήμερα την Παναγία, την επονομαζόμενη στο Ροεινό ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΗΓΑΝΟΥΣΑ¨. Ήρθαμε σε αυτό το χωριό να προσκυνήσουμε και τον θαυματουργό και ξακουστό στα πέρατα Αγ. Γεώργιο. Εδώ σε αυτούς τους ναούς της πάλαι ποτέ διαλελυμένης Μονής του Ροεινού προσέτρεχαν οι πρόγονοί μας προς την παναγία μητέρα μας και η Παναγιά γινόταν το καταφύγιο τους, ενώ ο Αγ. Γεώργιος η προστασία τους». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημοτικό τραγούδι που λέγει « Άγιος Γιώργης του Ροεινού και Αγιά Σοφιά της Πόλης».

Εν συνεχεία για το προσκύνημα της Παναγιάς και του Αγίου Γεωργίου του Ροεινού ομίλησε αναλυτικά τη ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Αθανάσιος Κυριαζόπουλος.

Το Ροεινό είναι μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Μαινάλου της Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου1200 μέτρων, ενώ περικλείεται από ψηλότερα βουνά κατάφυτα κυρίως από έλατα.

Πολύ κοντά στην πλατεία είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος διαθέτει και ξενώνα για τους προσκυνητές. Ο ναός χτίστηκε το 12ο αιώνα ( Παλαιά Μονή) και φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Δύο ακόμα ναοί υπάρχουν πλησίον αυτού, ο Ναός της Παναγίτσας ( Παναγία Πηγανούσα) και του Αγίου Δημητρίου χτισμένος το 13ο αιώνα, προσκολλημένο παρεκκλήσι στη βόρεια πλευρά του Ναού, στο ιερό βήμα του οποίου διατηρούνται σήμερα τμήματα τοιχογραφιών του 15-16 αιώνα. Δίπλα από τον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται όμορφη θολωτή πετρόχτιστη βρύση με χρονολογία 1888, ενώ στο προαύλιο είναι ο ξενώνας της ενορίας, και ποιο πέρα ο Ναός της Παναγίας του 16ου αιώνα, κτίσματα που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική ιστορία του Ροεινού. Το 1592 ο Ιερέας Ιωάννης Πετράσης ανακαίνισε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και το Μοναστήρι με την αρωγή της αδελφής του Μακαρίας Μοναχής, όπως έκαναν και κατά καιρούς και κάνουν μέχρι και σήμερα ευλαβείς χριστιανοί και Ιερείς όπως έπραξε και ο π. Δημήτριος Τριάντος συνταξιούχος εφημέριος της ενορίας του Ροεινού.

Πράγματι, το Ροεινό είχε μεγάλες σχέσεις τόσο με τα μοναστήρια του Μυστρά όσο και με τη μεσαιωνική Ταβία, τη σημερινή Δαβιά Αρκαδίας, όπου και άκμασε μία από τις πιο σπουδαίες σχολές αγιογραφίας της ύστερης βυζαντινής περιόδου. Δείγματα αυτής της σχολής υπάρχουν στην εκκλησία της Θεοτόκου.

Κλείνοντας ο Αιδ. Εφημέριος π. Γεώργιος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, προσέφεραν παραδοσιακό κέρασμα στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και τους συμμετέχοντας στις Ακολουθίες, στην πλατεία του Χωριού κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και την ξεχωριστή δροσιά τους.
+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...