Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέο βιβλίο: Μοναστήρια της Αρκαδίας που έγιναν ορμητήρια για τον Αγώνα του ’21!

Νέο βιβλίο: Μοναστήρια της Αρκαδίας που έγιναν ορμητήρια για τον Αγώνα του ’21!

Δεν αρκούσε μόνο η ψυχή και η θυσία του σώματος, αλλά έπρεπε να εξευρεθούν και οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία του Έθνους με την επανάσταση του 1821.

Τον άγνωστο -εν πολλοίς- αγώνα για την διοικητική μέριμνα της Επανάστασης και την εξασφάλιση των πολεμοφοδίων και όλων των αναγκαίων πολεμικών μέσων, πραγματεύεται το βιβλίο της οικονομολόγου Μαργαρίτας Δημητριάδου με τίτλο «Τα οικονομικά του Αγώνα» που κυκλοφορεί στο τέλος Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Αυτά αναφέρει – μεταξύ άλλων – ο Κώστας Μαρδάς στην αποκλειστική προδημοσίευση που κάνει το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων.

Ιερές Μονές

Το έργο των μονών του ελληνικού χώρου καθ’ όλη την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας ήταν ποικιλόμορφο και δεν περιορίστηκε μόνον στη διατήρηση της πίστης και της ελληνικής γλώσσας αλλά και στην προετοιμασία και ενίσχυση του Αγώνα. Η προσφορά τους ήταν μεγάλη σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι καλόγεροι οπλίστηκαν και συμμετείχαν στον Αγώνα. Ιερές Μονές έγιναν ορμητήρια των Ελλήνων για την απελευθέρωση του Έθνους, εστίες περίθαλψης τραυματιών, προσφύγων και γυναικόπαιδων, αποθήκες πολεμοφοδίων και προμηθειών, κέντρα συγκέντρωσης ερανικών χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών του Αγώνα αλλά και οι ίδιες πάροχοι χρηματικών ποσών ή εκποιούμενων χρυσών και αργυρών σκευών. Οι εκκλησίες και οι μονές υποχρεώθηκαν δια νόμου να προσφέρουν για τον Αγώνα αργυρά και χρυσά σκεύη αξίας 140.000 γροσίων. Εξ αιτίας του ρόλου που διαδραμάτισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, πολλές φορές τα Μοναστήρια έφεραν το όνομα «Κάστρα» ή «Φρούρια».

Ιερά Μονή Αιμυαλών

Στο φαράγγι του Λούσιου, κοντά στην Δημητσάνα, βρίσκεται η Μονή Αιμυάλων. Το μοναστήρι αναπτύχθηκε οικονομικά από πολλές δωρεές και αφιερώματα. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας βοήθησε σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες, διαθέτοντας τρόφιμα, χρήματα, φιλοξενία κυνηγημένων και παροχή δανείου ύψους 750 γροσίων.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρύας

Ευρίσκεται σε διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Αγίου Ανδρέα –Μονής Αρτοκωστάς– Πραστού. Η συμβολή της μονής αυτής στον Αγώνα συνίστατο στην παροχή δανείου στην Πελοποννησιακή Γερουσία.

Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους

Στην Επανάσταση του 1821 οι μοναχοί της Μονής βοήθησαν τον Αγώνα προσφέροντας αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Ιερά Μονή Ελώνης

Το Μοναστήρι, προσέφερε στον Αγώνα του 1821, οικονομική βοήθεια 1500 γρόσια, συγκεντρώνοντας πολεμοφόδια αλλά και προσφέροντας καταφύγιο σε Έλληνες αγωνιστές.

Ιερά Μονή Μαλεβής

Στο δρόμο προς το Άστρος, κοντά στην Τρίπολη, βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής, στις πλαγιές του Πάρνωνα. Προεπαναστατικά το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών και κατά την περίοδο της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο και ως στρατόπεδο.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Βρίσκεται στο φαράγγι του ποταμού Τάνου και είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο βράχο. Ο νερόμυλος της Μονής άλεθε πυρίτιδα για τις ανάγκες του Αγώνα και διέθεσε μεγάλο μέρος από την περιουσία του σε αυτόν. Λόγω της απόρθητης θέσης του, το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Αγώνα ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο κατά την διάρκεια των επιδρομών του.

Ιερά Μονή Φιλοσόφου

Η συμμετοχή του μοναστηριού στην επανάσταση του 1821 ήταν πολυδιάστατη. Χρησίμευε ως καταφύγιο και ορμητήριο του Κολοκοτρώνη, του Πλαπούτα και άλλων οπλαρχηγών και σαν νοσοκομείο για τους τραυματίες. Για τις ανάγκες του Αγώνα προσέφερε πολύτιμα ιερά σκεύη. Συγχρόνως ήταν κέντρο ανεφοδιασμού των πολιορκητών της Τριπολιτσάς κατά το πρώτο έτος της Επανάστασης.

 

sdfsdfsdf

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...