Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρχαιολογική ημερίδα για τη μεταλλουργία με αναφορές στην Αρκαδία!

Αρχαιολογική ημερίδα για τη μεταλλουργία με αναφορές στην Αρκαδία!
Το πρωΐ του Σαββάτου, 25.10ου , πραγματοποιήθηκε, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, η αρχαιολογική ημερίδα «Μεταλλουργία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο», που συνδιοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών και τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις του Σ.Ραπτόπουλου, σχετική με την μεταλλοφορία στην περιοχή των αρχαίων οικισμών της Κυνουρίας, και Γρ. Γρηγορακάκη (σχετική με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα των Πρασιών και την μεταλλουργική δραστηριότητα στη Νότια Κυνουρία). Ακολούθως, η Κ.Καραΐνδρου μίλησε για την παραγωγή και επεξεργασία χαλκού κατά την Εποχή του Χαλκού στην Προϊστορική Πελοπόννησο –και οι Ι.Μπασιάκος, Γ.Μαστροθεόδωρος, Μ.Καγιάφα, Ν.Παπαδημητρίου, Α.Φιλίππα-Τουσέ, για τις αναλύσεις σε μεταλλικά τέχνεργα από το προϊστορικό Άργος. Ο Χ.Τσέλιος είχε ένα πιο ανθρωποκεντρικό αντικείμενο, τον κοινωνικό μετασχηματισμό στην Πελοπόννησο κατά την Μυκηναϊκή εποχή μέσω της μελέτης των χαλκών τεχνέργων –και η Κ.Σούρα επίσης, με την ομιλία της για την μεταλλουργική δραστηριότητα στον μυκηναϊκό οικισμό Χαλανδρίτσας Αχαΐας. Ο Σ.Φριτζίλας, μιλώντας για το Μεγαλοπολίτικο εργαστήριο μεταλλουργίας, έδωσε σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση και πολεοδομική ανάπτυξη της το Μεγαλόπολης κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Οι Μ. Κinderlen, Ε.Φιλιππάκη, Ι.Μπασιάκος μίλησαν για το νέο πρόγραμμα μελέτης των χαλκών τριπόδων της Ολυμπίας, ενώ η Ε.Μπαρμπαρίτσα για την επεξεργασία του μετάλλου στην υστεροβυζαντινή Αχαΐα.

Οι ανακοινώσεις ήταν όλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και η έκδοση των Πρακτικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...