Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανάρπαστα γίνονται τα καρύδια της Βλαχοκερασιάς!

Ανάρπαστα γίνονται τα καρύδια της Βλαχοκερασιάς!
Εντυπωσιακά αυξηµένη ήταν η φετινή ζήτηση για το καρύδι, µε την εµπορική περίοδο να έχει τελειώσει ήδη από τον Νοέµβριο, ενώ συνήθως ολοκληρωνόταν µετά τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, κατά τις οποίες παρουσιάζεται κάθε χρόνο µεγάλη απορρόφηση.
Μάλιστα, η ζήτηση που καταγράφηκε φ ήταν προφανής τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική. Για παράδειγµα, «οι έµποροι που αγόρασαν καρύδι τη φετινή χρονιά από τους παραγωγούς της Βλαχοκερασιάς Αρκαδίας ήταν 20, ενώ πέρυσι ήταν 5», είπε στην Agrenda o παραγωγός Βαγγέλης Μητρόπουλος. 
Το αυξηµένο εµπορικό ενδιαφέρον αποδίδεται από καλλιεργητές και παράγοντες της αγοράς στη µειωµένη παραγωγή του προϊόντος στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Αναλυτικά, στην περιοχή της Βλαχοκερασιάς η παραγωγή ήταν µειωµένη (στους 20 τόνους) λόγω του παγετού την περασµένη άνοιξη, ενώ τα προηγούµενα χρόνια παράγονταν 70-80 τόνοι.
Παροµοίως, στην περιοχή των Πρεσπών οι αποδόσεις ήταν µειωµένες τα 2 τελευταία χρόνια, µε την περσινή χρονιά να χαρακτηρίζεται καταστροφική από τους παραγωγούς λόγω της χιονόπτωσης, που σηµειώθηκε την άνοιξη.
Ως εκ τούτου, η τιµή παραγωγού για το καρύδι της φετινής σεζόν ήταν 2,5-3,5 ευρώ το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα (αν είναι γεµάτο το κέλυφος, αν η πεταλούδα είναι λευκή κτλ) στην περιοχή της Αρκαδίας. Αντίστοιχα, η τιµή για την ψίχα κυµάνθηκε στα 7-12 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιµή ήταν 1,80-2 ευρώ το κιλό για το καρύδι και µέχρι 7 ευρώ για την ψίχα.
Γενικότερα, τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή αγορά είναι ελλειµµατικές όσον αφορά την παραγωγή καρυδιών. Εξ ου και πραγµατοποιούνται εισαγωγές κυρίως από τις Η.Π.Α., που κατέχουν ένα απ’ τα µεγαλύτερα µερίδια της παγκόσµιας παραγωγής. Βέβαια, «η ψίχα του ελληνικού προϊόντος είναι καλύτερης ποιότητας από την αντίστοιχη του εισαγόµενου», τονίζει ο παραγωγός Χάρης Νικολάου. Ειδικά «οι κλιµατικές και εδαφικές συνθήκες των ορεινών και ηµιορεινών περιοχών της Ελλάδας οδηγούν στην παραγωγή καρυδιών πολύ υψηλής ποιότητας», όπως αναφέρεται σε µελέτη της Παυλίνας ∆ρογούδη από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ∆έντρων της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα στη Νάουσα.
«Λόγω του ελλείµµατος η αγορά σηκώνει και άλλες καρυδιές», καθώς το προϊόν θα έχει απορρόφηση, λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Κωνσταντίνος Κυριαζής, επισηµαίνοντας ότι το κόστος φύτευσης ανέρχεται στα 200 ευρώ το στρέµµα, δεδοµένου ότι φυτεύονται 60 δέντρα στο στρέµµα. Επίσης, η καρυδιά χρειάζεται ελάχιστες καλλιεργητικές εργασίες (όργωµα και χαµηλή λίπανση). Ωστόσο, οι καλλιεργητές δεν αυξάνουν ιδιαίτερα τις φυτεύσεις τους, καθώς προτιµούν να φυτέψουν δέντρα που µπαίνουν πιο σύντοµα σε παραγωγή δεδοµένου ότι η καρυδιά εισέρχεται σε πλήρη καρποφορία από τον 5ο-6ο χρόνο. Επιπλέον, κοντά στη ρίζα της καρυδιάς δεν µπορούν να φυτευτούν άλλα δέντρα ή ζαρζαβατικά, σε αντίθεση µε άλλες καλλιέργειες.
Κατά 70% στα ορεινά
Στην Ελλάδα η καρυδιά καλλιεργείται 70% σε ορεινές περιοχές (πάνω από 500 µ.) 20% σε ηµιορεινές (200-500 µ.) και 10% σε πεδινές περιοχές. Το κόστος εγκατάστασης δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ το στρέµµα και το κόστος παραγωγής κυµαίνεται στα 100-150 ευρώ το στρέµµα. Αξίζει να σηµειωθεί ότι παρά τα πολλαπλά οφέλη των καρυδιών στην υγεία, το καβούρδισµα και η προσθήκη αλατιού, µειώνουν σε µεγάλο βαθµό την ευεργετική δράση τους.
Υψηλής ποιότητας είναι το φετινό προϊόν
Καλής ποιότητας χαρακτηρίζουν οι καλλιεργητές τη φετινή παραγόµενη ποσότητα καρυδιών, καθώς, όπως αναφέρουν, µόλις ένα µικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) αφαιρέθηκε κατά τη διαλογή.
Η συγκοµιδή στις περισσότερες περιοχές ξεκινάει µέσα Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου – αρχή Νοεµβρίου.
Τη φετινή χρονιά η µέση τιµή παραγωγού για το καρύδι στην περιοχή των Πρεσπών ήταν στα 2,5-3 ευρώ το κιλό και για την ψίχα στα 9 ευρώ το κιλό, τη στιγµή, ωστόσο, που «στη λιανική η ψίχα διατίθεται στα 17-18 ευρώ το κιλό», υπογραµµίζει ο παραγωγός Χάρης Νικολάου. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου η τιµή για το βιολογικό καρύδι ήταν 3-3,5 ευρώ το κιλό και για το συµβατικό 2-2,5 ευρώ το κιλό, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι.
Πρόβληµα για τους παραγωγούς αποτελεί το εργατικό κόστος, καθώς λόγω του ύψους των δέντρων δεν µπορεί να µαζευτεί σε µία µέρα ο καρπός ενός δέντρου από ένα άτοµο. Για παράδειγµα, στη συγκοµιδή 150-200 κιλών καρυδιών αντιστοιχούν 70 ευρώ µεροκάµατο. Τέλος, οι αποδόσεις της καλλιέργειας ανέρχονται στα 50 κιλά όσον αφορά τα µικρά δέντρα (4-5 µέτρων) και στα 100-150 κιλά όσον αφορά τα µεγάλα (20 µέτρων). Φέτος στις ορεινές περιοχές οι αποδόσεις ήταν στο 50–60% των κανονικών. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις περιοχές είναι πιο εύκολη η βιολογική καλλιέργεια.
agronews.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...