Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ξεκινά η ανανεωμένη έκθεση στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα!

Ξεκινά η ανανεωμένη έκθεση στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα!
 Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας μετά την ανταπόκριση των Δαραίων στις ανακοινώσεις του Μουσείου για την συγκέντρωση αντικειμένων και φωτογραφιών, προχώρησε σε παροδική ανανέωση ορισμένων εκθεμάτων.

Στο Μουσείο φυλάσσεται και εκτίθεται η μόνιμη Συλλογή του Ιωάννη Μπακόπουλου, ωστόσο έχει ξεκινήσει και η δημιουργία νέων συλλογών με αντικείμενα προερχόμενα από το Δάρα.
Τα προσωρινά εκθέματα αποτελούν δωρεές των Δαραίων προς το Μουσείο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ίδρυσής του.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μουσείου Στέλιος Πλάκας αναφέρει:
«Αμέσως μετά τα εγκαίνια του Μουσείου υπήρξαν Δαραίοι, που αυτοβούλως διέθεσαν με την μέθοδο της δωρεάς σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα που χρονολογούνται από το 19ο αιώνα, όπως ενδυμασίες και οικιακά είδη.
Το Μουσείο διανύει τον μισό χρόνο λειτουργίας του και παρατηρώ, ότι δημιουργείται η σχέση κοινωνίας-μουσείου, μία αλληλεπίδραση που πολλά μουσεία επιδιώκουν.
Εκθεσιακά, ακολουθήθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρονται από τον ευέλικτο μουσειογραφικό σχεδιασμό.
Πιστεύω ότι όταν κάποιο μουσείο επιδιώκει την θέση του μέσα στην κοινωνία, τότε το μουσείο πρέπει να γίνεται περισσότερο δραστήριο και να ευχαριστεί τον κόσμο που το αποδέχεται.
Επιλέχθηκε ένας μικρός αριθμός αντικειμένων και η ανανέωση έγινε μόνο στην ενότητα της ¨καθημερινής ζωής¨, ενώ χρησιμοποιήθηκε κ ο ισόγειος χώρος που έχει σκοπό πολλαπλών χρήσεων. Η δράση αυτή δεν μπορεί να λογοκριθεί καθώς έγινε με επιμέλεια, χωρίς να αλλοιώνεται η μουσειολογική ιδέα. Η ενέργεια αποτελεί πειραματική προσπάθεια και θα εξεταστεί κυρίως επικοινωνιακά».

Τα αντικείμενα βρίσκονταν προστατευμένα στην οργανωμένη αποθήκη του Μουσείου και έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι από το εργαστήριο συντήρησης πριν την έκθεση τους.
Η ανανεωμένη έκθεση ξεκινάει 24/2/2015 και η επανατοποθέτηση των μόνιμων εκθεμάτων θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια ενός τριμήνου.

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...