Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τροχαία: Η Αρκαδία είναι η 3η πιο επικίνδυνη περιοχή στην Ελλάδα

Τροχαία: Η Αρκαδία είναι η 3η πιο επικίνδυνη περιοχή στην Ελλάδα
Στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για τροχαία ατυχήματα εντάσσεται ο Νομός Αρκαδίας, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσιάζει για το 2014 την ετήσια έκθεσή του, για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, που αφορά τον χαρακτηρισμό της επικινδυνότητας και την ταξινόμηση των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδας σύμφωνα με τα τροχαία ατυχήματα που έχουν καταγραφεί.


ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πανελλαδικά και το 2014 καταγράφηκε μείωση σε όλες τις κατηγορίες τόσο των ατυχημάτων όσο και των παθόντων. Συγκριτικά με το 2010 έχουμε περίπου 5.000 λιγότερους παθόντες και 3.400 λιγότερα ατυχήματα. Παράλληλα καταγράφηκαν 799 νεκροί έναντι 1.463 το 2009.
Οπως επισημαίνει η έκθεση, τη σημαντικότερη μείωση είχαμε στα σοβαρά ατυχήματα -19,2% και στους σοβαρά τραυματίες -18,8. Στη Λευκάδα δεν είχαμε κανένα θύμα τροχαίου, ενώ είχαμε ένα στην Ευρυτανία και τη Ζάκυνθο. Οι μειώσεις δεν ήταν βέβαια ομοιόμορφες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Σε τρεις Περιφερειακές Ενότητες διαπιστώθηκαν αυξήσεις (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιωάννινα). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε νεκρούς καταγράφηκε  στις Σέρρες 147% (17 από 7) και η μεγαλύτερη μείωση στην Εύβοια -51% (17 από 35) και στη Λάρισα -44% (19 από 34).

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα των ατυχημάτων, όπως διαπιστώθηκε και πέρυσι, μεταφέρθηκε στις περιοχές που το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση και ιδιαίτερα στα νησιά, που το καλοκαίρι δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και το οδικό δίκτυο είναι κακώς συντηρημένο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Επτάνησα).

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι αυξομειώσεις των τροχαίων ατυχημάτων από έτος σε έτος και η μεταβολή της θέσης επικινδυνότητας οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Ερωτήματα όπως: τι συνέβη και αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα ατυχήματα πρέπει να μελετώνται σε κάθε περιοχή και να δίνονται απαντήσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα τυχόν λάθη και να αποφεύγονται οι αστοχίες.
Επισημαίνεται δε πως ο εντοπισμός όλων των παραγόντων, που θα συνοδεύονται από μία ειδικότερη ανάλυση των παραμέτρων πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, θα υποδείξει τα παθογόνα αίτια, ώστε να οδηγηθούμε στη λήψη των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων. Τι λείπει ή τι χρειάζεται ακόμα να γίνει πρέπει να είναι ένα συνεχές ερώτημα που να βασανίζει τους υπεύθυνους. Υπάρχουν περιοχές που βελτιώθηκαν και μπορούν να γίνουν παράδειγμα για άλλες που επιδεινώθηκαν. Η διαχρονικότητα του προβλήματος μιας περιοχής πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους, ώστε να ληφθούν μέτρα και να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στην πρώτη θέση των επικίνδυνων περιοχών βρίσκονται τα νησιά των Κυκλάδων, από την 7η του 2013 και την 3η του 2012. Ο ετήσιος απολογισμός 13 νεκροί, 78 σοβαρά τραυματίες και 123 ελαφρά. Οι 12 νεκροί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Από τα 67 σοβαρά ατυχήματα τα 43 συνέβησαν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες και από τα 85 ελαφρά τα 22 μόνο τον Ιούλιο. Οι αριθμοί αυτοί από μόνοι τους μας δείχνουν το χρονικό διάστημα  που  το πρόβλημα  χρειάζεται λύση, τονίζεται στην έκθεση.

Στη δεύτερη θέση είναι τα Δωδεκάνησα, από τη 17η του 2013, ενώ το 2012 ήταν στην 5η. Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 27 από 20, οι σοβαρά τραυματίες σε 45 από 41 και ο αριθμός των ελαφρά τραυματισθέντων παρέμεινε σταθερός στα 136 άτομα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Ρόδο που έγιναν τα 21 θανατηφόρα ατυχήματα (τα 14 από αυτά το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος) και στην Κω που έγιναν τα 5.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Αρκαδία, που μαζί με τη Λακωνία (6η θέση), την Κορινθία (7η) και την Αργολίδα (9η) δημιουργούν στην ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου ένα πολύ επικίνδυνο πέρασμα για κάθε οδηγό που χρησιμοποιεί το οδικό τους δίκτυο. Αντίθετα η Μεσσηνία (35η), η Αχαΐα (18η) και η Ηλεία (14η) βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις, παρότι δέχονται μεγαλύτερο όγκο διερχομένων οχημάτων.
Η περιοχή της Αθήνας και το υπόλοιπο Αττικής βρίσκονται στην τέταρτη θέση από την όγδοη το 2013. Παρά το γεγονός ότι εμφάνισε οριακή μείωση στα θανατηφόρα και τους νεκρούς, είχε αύξηση στα ελαφρά ατυχήματα και τα ελαφρά τραυματισθέντα άτομα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές του Πολυτεχνείου σημειώνουν ότι η κρίση σε έναν μεγάλο βαθμό βοήθησε στη μείωση των τροχαίων. Διαπιστώνεται επίσης και αλλαγή της νοοτροπίας των οδηγών, οι οποίοι σκέπτονται πλέον οικονομικά όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά για την εξοικονόμηση καυσίμων, οδηγώντας συντηρητικά και οικολογικά, αποφεύγοντας να κάνουν παραβάσεις σκεπτόμενοι ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις κλήσεις της Τροχαίας, αλλά διαπιστώνεται ότι, παρά την αύξηση της κίνησης, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, λόγω και της άφιξης μεγάλου αριθμού τουριστών, τα ατυχήματα δεν αυξήθηκαν.

Οσον αφορά την Πολιτεία, διαπιστώνουν πως η οδική ασφάλεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα καθώς προτεραιότητα δίδεται σε άλλα ζητήματα, όπως η οικονομία. Σύμφωνα όμως με την έκθεση, το πρόβλημα των τροχαίων είναι και οικονομικό. Χαρακτηριστικά εξηγούν: «Η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από τα τροχαία είναι πολύ μεγάλη. Το ΕΚΑΒ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων δέχονται το μεγαλύτερο βάρος και επιβαρύνονται πολύ και με υλικά και με απασχόληση προσωπικού. Το κόστος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στα χειρουργεία επιβαρύνει υπέρμετρα τους προϋπολογισμούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Τα έξοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων για τις αναρρωτικές άδειες, τις φυσικοθεραπείες και για διάφορα άλλα παρελκόμενα τα έχουν επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό και χρειάζονται συνεχώς κρατικές επιχορηγήσεις».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα γιατί τα ατυχήματα εκεί δυσφημούν τη χώρα και οι τουρίστες στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν για την ικανοποίησή τους ανεβάζουν την οδική ασφάλεια στις πρώτες θέσεις δυσαρέσκειας.

Οσον αφορά τους τρόπους μείωσης των τροχαίων, η έκθεση προτείνει η Πολιτεία να δίνει ένα κοινωνικό μέρισμα ώστε οι πολίτες να αλλάζουν ελαστικά, να περνούν από ΚΤΕΟ και να συντηρούν σωστά τα οχήματά τους.

Οσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και οι δήμαρχοι με τα Δημοτικά Συμβούλια δεν πρέπει να μένουν απλοί θεατές, αλλά να αναλάβουν δράση, ορίζοντας κατ’ αρχήν έναν αντιπεριφερειάρχη ή σύμβουλο αρμόδιο σε θέματα οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, ο οποίος να επιλύει θέματα ή να κάνει προτάσεις βελτίωσης και να ελέγχει τους αρμόδιους.

Αναγκαίος κρίνεται επίσης ο κεντρικός συντονισμός στις δράσεις αυτών που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια στη χώρα. «Αυτά που προτείνονται πρέπει να εκτελούνται σωστά, να υπάρχει λογοδοσία και τελικός έλεγχος. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρωτοβουλία πρέπει να πάρει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής που έως τώρα περιοριζόταν μόνο σε καταγραφικό ρόλο του προβλήματος, με ακροάσεις και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις και λύσεις», τονίζουν οι ερευνητές. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται όλοι να υπαχθούν σε αυτήν και να δοθεί έμφαση στη διακομματική διάσταση του σοβαρού αυτού θέματος. Η επιτροπή αυτή θα ασκεί τον έλεγχο ακόμη και των υπουργών και θα προτείνει κυρώσεις στους υπεύθυνους απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό για καθυστερήσεις, μη υλοποιήσεις ή μη συμμορφώσεις κάθε δίμηνο με αναφορά της.

Τέλος, στη φετινή έκθεση επανέρχεται η περυσινή πρόταση βάσει της οποίας με πρωτοβουλία της Βουλής και της παραπάνω επιτροπής της, σε πρώτη φάση να γίνει μια πανελλήνια συνδιάσκεψη – συνέδριο όλων των εμπλεκομένων φορέων σε υψηλό επίπεδο, για να καθοριστούν οι αρχικές κατευθυντήριες γραμμές, να συμφωνηθούν κάποιες κοινές δράσεις, να παρουσιασθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας (2011 – 2020) και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα των οποίων  θα αρχίσει η εφαρμογή την επομένη, γιατί το θέμα είναι επείγον και κάθε μέρα καθυστέρησης κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της οδικής ασφάλειας  προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η έρευνα 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την εποπτεία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, ακαδημαϊκού Distinguished Research Professor, Audencia Nantes School of Management και προέδρου της Financial Engineering and Banking Society. Συνεργάστηκαν επίσης ο διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής Νικόλαος Γιανναράκης.
Τα στοιχεία που μελετήθηκαν αφορούν:
1. Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
2. Τα ατυχήματα σοβαρών σωματικών βλαβών.
3. Τα ατυχήματα ελαφρών σωματικών βλαβών.
4. Τους νεκρούς από τροχαία.
5. Τους σοβαρά τραυματίες.
6. Τους ελαφρά τραυματίες.
Η μεθοδολογία της ανάλυσης αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια ακολουθήθηκε και σε ανάλογες έρευνες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, για κάθε Περιφερειακή Ενότητα γίνεται αναγωγή της συμμετοχής κάθε είδους τροχαίου ατυχήματος και παθόντων σε σχέση με το σύνολο της χώρας και εν συνεχεία συσχετισμός με στοιχεία όπως: πληθυσμός, κυκλοφορούντα οχήματα, μήκος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Από τους συνδυασμούς αυτούς δημιουργούνται 18 κριτήρια αξιολόγησης και με την εφαρμογή της πολυκριτήριας ανάλυσης  προκύπτουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία οι Νομοί ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες υψηλής, μέτριας και χαμηλής επικινδυνότητας.

Χανιώτικα Νέα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...