Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Ο χειμώνας αγνοείται τον Δεκέμβρη» - Τι δείχνουν τα στοιχεία;

«Ο χειμώνας αγνοείται τον Δεκέμβρη» - Τι δείχνουν τα στοιχεία;
Μπορεί η κακοκαιρία στο τέλος Νοέμβρη να μας θυμίσει οτι έχουμε Φθινόπωρο ωστόσο όλος ο Νοέμβρης κύλισε με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή ,ηλιοφάνεια και βοριάδες. Από οτι φαίνεται ο Δεκέμβρης δείχνει να έχει την ίδια τύχη για τις αρχές του μήνα με καλοκαίρια,ασθενείς ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας η οποία και πάλι θα προσεγγίσει υψηλά για την εποχή επίπεδα.


Έτσι φαίνεται πως το πρώτο δεκαήμερο τουλάχιστον του Δεκέμβρη θα θυμίζει κάτι από Άνοιξη ,το κρύο βέβαια θα είναι τσουχτερό νωρίς το πρωί και τις βραδινές ώρες . Τις μεσημβρινές ώρες η θερμοκρασία θα καταφέρνει σε κάποιες περιοχές να ξεπερνάει και τους 19-20οC. 

Η καλοκαιρία δεν θα επικρατήσει όμως μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπου και εκεί θα έχουμε ανομβρία,υψηλές θερμοκρασίες και απουσία βροχών-χιονιών. (παρόμοιο σκηνικό με τις αρχές Νοέμβρη).

Αιτία για όλη αυτήν την "καιρική απραξία" είναι ο εκτεταμένος αντικυκλώνας(υψηλές πιέσεις δηλαδή καλός καιρός) ο οποίος έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρωπαική Ήπειρο και έτσι τα βαρομετρικά χαμηλά εκ Ατλαντικού κινούνται βορειότερα μαζί με το κρύο και τις βροχές-χιόνια.

Περίεργο είναι πάντως που έχουμε αυτούς τους 2 μήνες πανομοιότυπο τύπο καιρού κάτι το οποίο προβληματίζει και είναι μια από τις συνέπειες του φετινού Ελ Νίνιο το οποίο έχει επιδράσει στο πως διαμορφώνεται η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη καθώς έχουμε μια βόρεια (γεωγραφικό πλάτος)μετατόπιση των χαμηλών και της ζωνικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα ο υποτροπικός αεροχείμαρος να έχει και αυτός μετατοπιστεί πιο κοντά στις Μεσογειακές χώρες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι ο χειμώνας θα είναι ήπιος η βαρύς(δεν μπορεί επιστημονικά να βγει συμπέρασμα γι'αυτό) ,απλώς υπάρχει μια διάθεση φέτος για κακοκαιρίες "express" ενώ μετά ακολουθούν παρατεταμένες περίοδοι με καλοκαιρία.

Όσον αφορά το τι θα γίνει το 2ο και το 3ο δεκαήμερο του Δεκέμβρηακόμα είναι νωρίς να ξέρουμε ,πάντως υπάρχουν σενάρια που δείχνουν να υπάρχει εμμονή σε αυτό το μοτίβο καιρού (με την καλοκαίρια) ωστόσο περιμένουμε να δούμε μήπως κάτι αλλάξει και δεν έχουμε απεριόριστη ηλιοφάνεια όπως και τον Νοέμβριο καθώς πλέον θα πλησιάζουμε και τις γιορτές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...