Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

USB 3.0 Τι είναι κα σε τι διαφέρει από το USB 2.0;

USB 3.0 Τι είναι κα σε τι διαφέρει από το USB 2.0;
Όλοι γνωρίζουμε και κάνουμε χρήση συσκευών USB. Ο Ενιαίος Συριακός Δίαυλος (Universal Serial Bus) είναι ήδη πάνω από δέκα χρόνια στη ζωή μας και έχει απλουστεύσει τη σύνδεση πολλών συσκευών. Αλλά μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήρθε η ώρα της αλλαγής και το όνομα αυτής ακούει στο απλό όνομα USB 3.0.

Τι είναι το πρότυπο USB;

Το USB είναι η σύνδεση που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα περιφερειακά πλέον, είτε είναι πληκτρολόγιο, κάμερα, χειριστήριο παιχνιδιών είτε ακόμη και εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Το καλώδιο USB μεταφέρει εκτός από τα δεδομένα και ρεύμα, εξαλείφοντας την ανάγκη ξεχωριστής τροφοδοσίας για τη συσκευή μας. Τα πρώτα USB ανέπτυσσαν ταχύτητες έως και 12 Mbits/s, αλλά, καθώς αυτή ήταν ήδη χαμηλή για τις υπάρχουσες συσκευές, γρήγορα εμφανίστηκε το USB 2 με ταχύτητες έως και 480 Mbit/s (γνωστό και ως high speed USB). Το USB 2 κάλυψε τις τότε ανάγκες ταχύτητας και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Εδώ έρχεται το USB 3.

Διαφορές μεταξύ USB 2 και USB 3

Το USB 3 (γνωστό και ως super speed USB) έχει δύο σημαντικές διαφορές από τον προκάτοχό του. Η πρώτη είναι η ταχύτητα. Προσφέρει ταχύτητες έως και 4800 Mbits/s δηλαδή είναι μέχρι και 10 φορές πιο γρήγορο από το USB 2. Η δεύτερη διαφορά είναι στο ρεύμα. Το USB 2 είχε ως όριο έντασης ρεύματος τα 500ma, ενώ το USB 3 έχει τα 900ma, σχεδόν το διπλάσιο. Παράλληλα, το USB 3 είναι πλήρως συμβατό με τον προκάτοχό του, δηλαδή δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι, αλλά προφανώς εάν συνδέσετε μια USB 3 συσκευή σε μία USB 2 θύρα δεν θα μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως από την ταχύτητά του. Χρωματικώς, το USB 3 είναι μπλέ στα άκρα του (σε σχέση με το USB 2 που είναι μαύρο) και διαθέτει διαφορετικό βύσμα στο άκρο που συνδέεται με τη συσκευή.

Το χρειάζομαι;;

Άμεση συνέπεια των ανωτέρω είναι η βέλτιστη χρήση των σημερινών ταχύτατων συσκευών. Με το USB 2 η μεταφορά μεγάλου όγκου αρχείων σε ένα USB stick είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ενώ το παρεχόμενο ρεύμα δεν επαρκεί για να φορτίσουμε απαιτητικές συσκευές, όπως παραδείγματος χάρη, ένα tablet. Με το USB 3 και τα δύο αυτά θέματα απαλείφονται. Συμπερασματικά λοιπόν, το να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε μερικές θύρες USB 3 μας βοηθάει στο να αξιοποιήσουμε τις συσκευές μας στο βέλτιστο και στο να έχουμε περιθώρια υποστήριξης των νέων τεχνολογιών, όπως είναι οι ταχύτατοι δίσκοι SSD.

Τι είναι ο controller;

Για να αξιοποιήσετε πλήρως τα πλεονεκτήματα αυτά θα πρέπει ο υπολογιστής σας να διαθέτει κάποια θύρα USB 3. Σε περίπτωση που δεν ισχύει αυτό, η λύση έγκειται σε έναν controller. Αυτοί είναι απλές κάρτες επέκτασης που προστίθενται στον υπολογιστή σας και σας δίνουν δύο ή περισσότερες θύρες USB. Στην αγορά θα βρείτε τα εν λόγω προϊόντα τόσο για σταθερούς όσο και για φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...