Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μήπως ήρθε η ώρα να ταρακουνηθούμε και περιβαλλοντικά;

Μήπως ήρθε η ώρα να ταρακουνηθούμε και περιβαλλοντικά;
Οι περισσότεροι από εμάς  ξυπνήσαμε σήμερα από ένα δυνατό ταρακούνημα,  όλοι καταλάβαμε ότι κάπου κοντά μας έγινε σεισμός.  Η ανατάραξη ήταν αρκετά  έντονη και μας τρόμαξε όλους, άλλους λιγότερο άλλους  περισσότερο.
Η σεισμική δόνηση ήταν 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ευτυχώς χωρίς θύματα. Τέτοιες ώρες οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνάμεις από μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και να ξεφύγουμε από την εγωκεντρική αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.
Σίγουρα μέχρι τώρα  ένας σεισμός δεν μπορεί να αποφευχθεί υπάρχουν όμως μιας σειρά από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που προκαλούμε οι ίδιοι  στο περιβάλλον που οδηγούν μετέπειτα, σε φυσικές καταστροφές . Η αλλαγή στο κλίμα, που επιφέρει και επιταχύνει ο ανθρωπινός παράγοντας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αρνητικής επέμβασης προς το περιβάλλον, που οδηγεί σε μια πληθώρα φυσικών καταστροφών όπως  πλημμύρες , καύσωνες, έντονες ξηρασίες κτλ.
Αναμφισβήτητα είμαστε από τα πιο ισχυρά πλάσματα αυτού του πλανήτη, σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε παντοδύναμοι. Οι τελειότερες κατασκευές έχουν   κάποια όρια αντοχής, τα μεγαλύτερα φράγματα, οι δρόμοι, οι γέφυρες το ίδιο. Μερικά δευτερόλεπτα ενός σεισμού είναι ικανά να γκρεμίσουν σαν ένα πύργο από τραπουλόχαρτα μια κατασκευή. Μια κατασκευή που ίσως χρειάστηκε χρονιά έρευνας, μελέτης και κατασκευής για να ολοκληρωθεί.
Η δύναμη της Φύσης είναι τρομακτική  και  μπορεί να αποβεί πολλές φορές καταστροφική ή μοιραία. Οι άμεσοι θάνατοι που καταγράφονται στην ιστορία της ανθρωπότητας από φυσικές καταστροφές είναι αρκετά εκατομμύρια, ενώ οι τραυματισμοί πολλοί περισσότεροι. Οι οικονομικές ζημιές από μια φυσική καταστροφή είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ολόκληρους προϋπολογισμούς κρατών. Την δύναμη  της φύσης την  αντικρίσαμε  στο τσουνάμι στις Φιλιππίνες, στον τυφώνα Κατρίνα, στους σεισμούς της Αϊτής, της Αθήνας, στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας κτλ.
Το πρωινό ταρακούνημα είναι μια ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε την θέση μας απέναντι στη φύση. Εξαρτόμαστε από αυτή και πρέπει να την σεβόμαστε και να την επιβαρύνουμε όσο μπορούμε λιγότερο.  Ας αναλογιστούμε όλοι μαζί  για το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε  στην προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να αποτρέψουμε  στο μέλλον, την οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, που προέρχεται  από δική μας υπαιτιότητα.
Οφείλουμε να  σεβόμαστε τη μητέρα φύση γιατί μπροστά στη δύναμη της είμαστε σχεδόν γυμνοί.
Θεόδωρος Πλέσσιας
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Δ.Π.Θ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...