Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τροχαία ατυχήματα που έχουν προκληθεί από τη χρήση κινητού στην οδήγηση ...

Τροχαία ατυχήματα που έχουν προκληθεί από τη χρήση κινητού στην οδήγηση ...
Ξεκίνησε τη Δευτέρα 15-09-2014 η 7η έκθεσης της τροχαίας στην Τρίπολη και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση διοργανώνεται από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Τρίπολης και το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου.


Σκοπός είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε θέματα οδικής ασφάλειας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων. Η Έκθεση Τροχαίας θα λειτουργεί καθημερινά το πρωί (09.00' έως 14.00') αλλά και το απόγευμα (17.00' έως 20.00').

Επ' ευκαιρία της έκθεσης απευθυνθήκαμε στο Τμήμα Τροχαίας Τρίπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας ζητώντας τους να μας παραχωρήσουν μερικά στοιχεία για τροχαία ατυχήματα προκαλούμενα από τη χρήση κινητού τηλεφώνου

Μας τα παραχώρησαν με μεγάλη προθυμία και γι' αυτό τους ευχαριστούμε θερμά

Εδώ και αρκετά χρόνια η χρήση κινητού τηλεφώνου έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Παλαιότερα μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας προσέφερε μόνο προφορική ή γραπτή επικοινωνία μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών της. Σήμερα ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο έχει πλέον δυνατότητες Η/Υ όπως π.χ. πλοήγηση στο διαδίκτυο κτλ. Έτσι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνό τους καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επωφελούμενοι των παρεχόμενων υπηρεσιών της συσκευής τους, ακόμη και όταν οδηγούν κάποιο όχημα είτε το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο ή δίκυκλο ή όχημα της εργασίας τους. Η εν λόγω συνήθεια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Έρευνα από το «Transport Research Laboratory», στη Μ. Βρετανία, απέδειξε ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά στην οδήγηση. Οι οδηγοί αδυνατούν να διατηρήσουν μια σταθερή ταχύτητα και να κρατήσουν απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό αντιδρούν κατά μέσο όρο με καθυστέρηση μισού έως ενός τρίτου του δευτερολέπτου, δηλαδή περίπου 50% πιο αργά από το κανονικό. Αν το όχημα κινείται με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα, η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται 14 επί πλέον μέτρα πριν ο οδηγός προλάβει να εκδηλώσει αντίδραση. Η απόσταση αυτή μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Δυστυχώς η χρήση car kit ή hands free μας δημιουργεί μία επίπλαστη αίσθησης ασφάλειας αφού μελέτες δείχνουν ότι η προσοχή του οδηγού αποσπάται και στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται αυτός ο εξοπλισμός. Άρα λοιπόν η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα της οδήγησης είναι μία επικίνδυνη συνήθεια

Κάθε οδηγός που εμπλέκεται σε τροχαίο στη Μεγάλη Βρετανία, είναι πλεον υποχρεωμένος να παραδώσει το κινητό του στην αστυνομία. Η τελευταία θα ελέγχει, αν είχε γίνει χρήση του κινητού τηλεφώνου τις στιγμές πριν το ατύχημα, ενώ τα στοιχεία που θα προκύπτουν, θα ισχύουν στο δικαστήριο ως αποδεικτικό υλικό με το συγκεκριμένο μέτρο ευελπιστούν να καταπολεμήσουν οι Βρετανοί το φαινόμενο των μαζικών ατυχημάτων εξαιτίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο τιμόνι. Μέχρι σήμερα γινόταν έλεγχος της χρήσης των «smart phones» μόνο σε περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων ή με σοβαρούς τραυματισμούς, όμως τώρα θα ελέγχονται οι συσκευές μετά από κάθε ατύχημα. Υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους βρετανικούς δρόμους, επειδή οι εμπλεκόμενοι οδηγοί έγραφαν μηνύματα, απαντούσαν σε «mails» «τουιτάριζαν» ή ανέβαζαν σχόλια στο «Facebook». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ο βρετανός υφυπουργός μεταφορών, Patrick McLoughlin, την πρόθεσή του να διπλασιάσει τους βαθμούς ποινής από τρείς σε έξη για όσους συλλαμβάνονται να κάνουν χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Έτσι μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα για το πόσο αυστηρά αντιμετωπίζεται η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση σε κάποια κράτη.

Στην Ελλάδα το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περί της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ορίζει ότι: Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας. ( Άρθρο 13 $ 2 του Ν.2696/99 όπως τροπ. με Ν3542/07 όπως τροπ. με Ν. 3904/10 όπως τροπ. και ισχύει με Ν. 4153/13 «περί Κ.Ο.Κ»). οι ποινές σε οδηγό που παραβαίνει την ως άνω διάταξη είναι επιβολή διοικητικού προστίμου υπέρ Ο.Τ.Α ύψους εκατό (100) ευρώ, αφαίρεση της υπάρχουσας άδειας ικανότητας οδήγησης για το χρονικό διάστημα των τριάντα ( 30 ) ημερών και χρέωση τριών ( 3 ) πόντων στο Σ.Ε.Σ.Ο. ( Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών ). Κατά το έτος 2013 βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ έντεκα χιλιάδες εξακόσιες πέντε ( 11605) παραβάσεις σε οδηγούς για χρήση κινητού τηλεφώνου. Παρ όλα αυτά η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Συνοψίζοντας και σύμφωνα με τα ως άνω αναφερόμενα στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας Τρίπολης γίνεται ευκόλως αντιληπτό το ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου και η οδήγηση οχήματος δεν πάνε ποτέ μαζί ενώ ο συνδιασμός αυτών μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Εμείς από την μεριά μας θέλουμε να σας πούμε ότι έχουμε ασχοληθεί πολύ για αυτό το θέμα και μάλιστα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Και έχουμε ένα σοβαρότατο λόγο να φωνάζουμε ακόμη περισσότερο.

Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων εγκλωβίζεται στην καμπίνα του αυτοκινήτου και πολλαπλασιάζεται (είναι ο γνωστός από τα μαθητικά μας χρόνια κλωβός Faraday στη φυσική, σύμφωνα με τον οποίον αν εγκλωβίσεις σε ένα μεταλλικό κουτί μια συχνότητα, η ισχύς της πολλαπλασιάζεται λόγω των διαδοχικών ανακλάσεων στα μεταλλικά τοιχώματα). Επειδή λοιπόν έξω από την καμπίνα του αυτοκίνητου βγαίνει ένα πολύ μικρό μέρος της ακτινοβολίας το τηλέφωνο βλέπει κακή επικοινωνία με την βάση, (κεραία) και για την καλύτερη ποιότητα της επικοινωνίας αυξάνει κατά πολύ την ισχύ της εκπομπής με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ακτινοβολία της και λόγω του κλωβού έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ισχύος την οποία όπως καταλαβαίνετε απορροφά το σώμα μας.

Εάν λοιπόν είσαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στο αυτοκίνητο, σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε ένα car kit το οποίο διαθέτει εξωτερική κεραία και ανοικτή ακρόαση (όχι bluetooth - ασύρματο ακουστικό), ειδάλλως απενεργοποιείστε το ή τοποθετήστε το στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...