Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αναβαθμίστε τον παλιό σας υπολογιστή εγκαθιστώντας το λειτουργικό σας σε έναν ταχύτατο σκληρό δίσκο SSD

Αναβαθμίστε τον παλιό σας υπολογιστή εγκαθιστώντας το λειτουργικό σας σε έναν ταχύτατο σκληρό δίσκο SSD
Αναβαθμίστε τον παλιό σας υπολογιστή εγκαθιστώντας το λειτουργικό σας σε έναν ταχύτατο σκληρό δίσκο SSD, ο οποίος προσφέρει ασυναγώνιστη ταχύτητα και αξιοπιστία, χάρη στην απουσία κινούμενων εξαρτημάτων.


Μέχρι πρότινος, ο τρόπος κατασκευής των σκληρών δίσκων ήταν ουσιαστικά ένας. Ένα περίβλημα στο οποίο τοποθετούνταν τα platters(φανταστείτε τα σαν CDυψηλής περιεκτικότητας, τα οποία είναι ο φυσικός χώρος αποθήκευσης ενός σκληρού) και οι κεφαλές εγγραφής και ανάγνωσης (μηχανικά μέρη, τα οποία μοιάζουν στον τρόπο λειτουργίας τους με το παλιό pickup). Οι δύο διαφορές που υπήρχαν αφορούσαν στο μέγεθος του σκληρού (οι διαστάσεις του, όχι ο αποθηκευτικός χώρος), αν δηλαδή ήταν για laptopή desktopκαι η συνδεσμολογία του, δηλαδή αν θα ήταν IDE(το  παλαιό και πιο αργό πρότυπο) ή SATA(όπου έχουμε φτάσει στο SATA 3, το πλέον γρήγορο πρότυπο). Η διάδοση και χρήση των μνημών τύπου flash(οι γνωστές SD κάρτες των κινητών και των tabletμας) οδήγησε στην ιδέα να γίνει κάτι παρόμοιο και με τους σκληρούς δίσκους. Η τεχνολογία αυτή ονομάστηκε SSD από τα αρχικά  SolidStateDrive. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο που αντικαθιστά τα plattersμε μνήμη flashκαι με αυτό τον τρόπο εξαλείφει τα μηχανικά μέρη.

Οφέλη

Οι SSD είναι πολύ πιο ταχείς από τους κλασσικούς HDD, με ταχύτητες που εκμηδενίζουν το χρόνο πρόσβασης και ανάγνωσης δεδομένων. Πρακτικά, αυτό επιταχύνει το bootτου υπολογιστή, αλλά και την έναρξη και εκτέλεση των προγραμμάτων σας. Εν συνεχεία, η απουσία μηχανικών μερών οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση ρεύματος, μικρότερο μέγεθος (χρήση των SSD γίνεται πλέον και σε κινητά τηλέφωνα), αθόρυβη λειτουργία και υψηλότερη αντοχή. Ένας SSD, λοιπόν, μπορεί να επιταχύνει και να βελτιώσει τη λειτουργία  ενός παλαιού μηχανήματος ή συνεργαζόμενος με έναν τελευταίας γενιάς, να εκτοξεύσει τις επιδόσεις του στα ύψη.

Προστατέψτε τον SSD σας.

Ένας SSD χρίζει «ειδικής» μεταχείρισης , καθώς ο αριθμός επανεγγραφών είναι περιορισμένος, αν και οι νέες γενιές SSDέχουν βελτιωθεί σε αυτό. Αν θέλετε, λοιπόν, να διατηρήσετε την εύρυθμη λειτουργία του δίσκου σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Μην κάνετε defrag

Το defragment (αποκερματοποίηση) είναι μια διαδικασία που ίσως επαναλαμβάνεται τακτικά στους κλασσικούς σκληρούς δίσκους. Όσο, όμως, αυτό ωφελεί έναν συμβατό δίσκο, τόσο καταστροφικό είναι για ένα SSD. Η διαδικασία του defragαπαρτίζεται από αλλεπάλληλα «γράψε - σβήσε» δεδομένων.

Οι SSD δίσκοι, αφενός δεν διαθέτουν μηχανικά μέρη ώστε να επιβάλλεται μία τέτοια διαδικασία και αφετέρου δεν έχουν την πολυτέλεια να σπαταλήσουν τον τεράστιο αριθμό μετακινήσεων αρχείων ενός defrag.

Εγκαταστήστε σύγχρονο λειτουργικό.

Λειτουργικά συστήματα προγενέστερα των SSD (όπως τα WindowsXP και Vista) δεν διαχειρίζονται επαρκώς τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των SolidStateDrives. Έτσι, όταν σβήνετε ένα αρχείο, το λειτουργικό δεν το αφαιρεί από τα sectorsτου δίσκου. Όταν μετέπειτα χρειαστεί να αποθηκεύσετε κάτι νέο στον φαινομενικά διαθέσιμο χώρο, ο δίσκος θα καθυστερήσει γιατί θα πρέπει να τον «καθαρίσει» εκ νέου. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσετε και στα νεώτερα λειτουργικά, εάν απενεργοποιήσετε την πολύτιμη λειτουργία TRIMη οποία υποστηρίζεται (και είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού) από τα Windows 7 και έπειτα, MacOSX 10.6.8 και μεταγενέστερα, καθώς και από όλες τις διανομές Linuxτων τελευταίων 4 ετών ( από το Linux 2.6.28 και μετά).

Αποφύγετε τις συνεχείς εγγραφές

 Όσες λιγότερες εγγραφές πραγματοποιείτε στον SSDδίσκο σας, τόσο παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Προβείτε στις απαραίτητες ρυθμίσεις στις εφαρμογές σας που χρησιμοποιούν προσωρινά αρχεία, ώστε να μην χρησιμοποιούν τον SSDως αποθηκευτικό χώρο.

Μην τους γεμίζετε ασφυκτικά

Ένας SSDπρέπει να διαθέτει αρκετό χώρο, για να λειτουργεί γρήγορα. Χρησιμοποιήστε  άλλο δίσκο για τον κύριο όγκο των αρχείων σας και επιτρέψτε στο λειτουργικό σας να «αναπνεύσει»στον SSD. Υπολογίστε πως δεν πρέπει να καταναλώνετε πάνω από το 75% της χωρητικότητας ενός SSD

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...