Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ρόδι το θαυματουργό

Ρόδι το θαυματουργό
Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο μακροζωίας και γονιμότητας, οι Πέρσες το αποκαλούν και «φρούτο του Παραδείσου». Το ρόδι έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την καλοτυχία. Σπουδαίοι επιστήμονες του παρελθόντος, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις θεραπευτικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, της επιπεφυκίτιδας, των στομαχικών και άλλων διαταραχών.
Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο, από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία.
Διατροφική Αξία Ροδιού σε μισό φλιτζάνι σπόρια (90γρ)                      


72 θερμίδες

16,3 γρ. υδατάνθρακες

3,5 γρ. φυτικές ίνες (14% ημερησίων αναγκών)

14,3 mcg βιταμίνη Κ (18% ημερησίων αναγκών) 

8,9 mg βιταμίνη C (15% ημερησίων αναγκών)

33,1 mcg φυλλικό οξύ (8% ημερησίων αναγκών)

500 mcg βιταμίνη Ε (3% ημερησίων αναγκών)

300 mcg παντοθενικό οξύ (3% ημερησίων αναγκών)

100 mcg βιταμίνη Β6 (3% ημερησίων αναγκών)

100 mcg χαλκό (7% ημερησίων αναγκών)

205 mg κάλιο (6% ημερησίων αναγκών)

100 mcg μαγγάνιο (5% ημερησίων αναγκών)

Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σεαντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινολών, ανθοκυανινών, ταννινών και ελαγικού οξέος. Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού. Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητεςβιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικάφυτικών ινών!
Ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:
  • Το ρόδι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών καρκίνου. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν το χυμό του φρούτου αυτού, δεδομένου ότι θα βοηθηθούν μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Η τακτική κατανάλωση ροδιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του PSA και να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.
  • Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη τωνκαρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
  • Ο φλοιός και τα φύλλα του ροδιού(τσάι από τα φύλλα του φρούτου) χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση πολλών προβλημάτων του πεπτικού συστήματος όπως στομαχικές διαταραχές ή διάρροια. Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η δυσεντερία και χολέρα.
  • Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.
  • Ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματα του ροδιού είναι ότι ο χυμός του που λόγω την αντιβακτηριακών και αντι-ιικές ιδιοτήτων του, βοηθά στην μείωση των επιπτώσεων της οδοντικής πλάκας και προστατεύει από διάφορες ασθένειες του στόματος.
  • Το ρόδι φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στους χόνδρους και στις αρθρώσεις καθώς η κατανάλωσή του σε επαρκείς ποσότητες μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση συνδετικών ιστών μέσα στο σώμα.
  • Το ρόδι προσφέρει σίδηρο στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των συμπτωμάτων της αναιμίας, συμπεριλαμβανομένων εξάντληση, ζαλάδα, αδυναμία και απώλεια ακοής.
  • Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.
  • Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.
  • Τελευταίες μελέτες που έγιναν αναφέρουν πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού από μια μέλλουσα μητέρα, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη  εγκεφαλική βλάβη του εμβρύου.
Πώς να απολαύστε τα ρόδια
Μπορείτεναταφάτεφρέσκα για ένα νόστιμο σνακ ή επιδόρπιο ή να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους τους. Επίσης, πίνετε χυμό ροδιού για ένα δροσιστικό ποτό είτε περιχύστε με αυτόν τις σαλάτες σας ή και τα smoothies.

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
MSc στην Κλινική Διατροφή
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος
Μέλος της Ομάδας Εργασίας – Ομάδας Ειδικών στη Διαχείριση Βάρους
Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη
Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...