Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καταργείστε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης – Γράφει ο Άκης Χουζούρης

Καταργείστε τα ενδιάμεσα επίπεδα διοίκησης – Γράφει ο Άκης Χουζούρης
Ο θαυμαστός κύριος Βακάλης «Κατάργησε τους ενδιαμέσους». Η πυξίδα για την αναμόρφωση του Δημόσιου Τομέα.


Ο κ. Βακάλης, μαζί και οι συνεργάτες του, είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες του 21ου αιώνα. Εϊναι αυτοί που οραματίστηκαν και υλοποιήσαν. Είναι αυτοί που δημιούργησαν το σύστημα τροφοδοσίας γάλας 1 μέρας από αυτόματα μηχανήματα, χωρίς τη διαμεσολάβηση ενδιαμέσων εμπόρων μεταξύ παραγωγού – καταναλωτή. Η Λάρισα και πολλές άλλες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας απολαμβάνουν γάλα φρέσκο, φτηνότερο και από ντόπιους παραγωγούς. Πριν από περίπου 2 χρόνια με το κίνημα της πατάτας, η τιμή του προϊόντος έφτασε στα 0,25 τιμή για καταναλωτή. Άλλη μία προσπάθεια, έμεινε ημιτελής, δείχνει όμως το δρόμο της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Η σημερινή συγκυρία θέλει δυναμικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η αναμόρφωση του ελληνικού Δημόσιου τομέα. Πώς θα φτιάξουμε ένα δημόσιο, αποτελεσματικό, δίκαιο και κοντά στον πολίτη; Η απάντηση είναι απλή και συνάμα οραματική. «Καταργείστε όσα περισσότερα ενδιάμεσα επίπεδα εξουσίας σε ολα τα υπουργεία μπορείτε και δώστε τις εξουσίες αυτές στο χαμηλότερο επίπεδο εξουσίας, το οποίο είναι κοντά στον πολίτη και στην τοπική αυτοδιοίκηση Α βαθμού». Όπως γίνεται στην ιδιωτική οικονομία, έτσι και στη Δημόσια Διοίκηση για να έχουμε αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, καταργούμε κομμάτια γραφειοκρατίας και τοποθετούμε τον πολίτη στο κέντρο των ενδιαφερόντων μας. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα ενδιάμεσα επίπεδα θα μεταταγούν στις υπόλοιπες υπηρεσίες, ειδικά αυτές που θεωρούνται υπηρεσίες γραμμής και έχουν μεγάλο όγκο επαφών με τον Έλληνα πολίτη Παραδείγματα καταργήσεων ενδιάμεσων επιπέδων; Πάρα πολλά. Εφορίες, Δικαστήρια, Σχολεία, Δήμοι, Μουσεία και άλλα μέρη του Δημοσίου θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι. Εξυπακούεται οτι για να αποδώσει ο Δημόσιος υπάλληλος πρέπει να εργάζεται και να πληρώνεται επαρκώς και να μην τον τραβάνε μακριά από τον τόπο κατοικίας του.

Στα 11 σημεία που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας δήλωσε από το Καλοκαίρι του 2013, στο όγδοο πιο συγκεκριμένα τόνιζε τη «ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα. Κατάργηση του Καλλικράτη. Καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα. Καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.» Στο κείμενο διαβούλευσης του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Με νέα αρχιτεκτονική που θα επιχειρήσει η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων να κατευθύνονται προς τις δύο βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) και ιδιαίτερα στους Δήμους, έτσι ώστε το πολιτικό σύστημα να γίνεται πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό και επιπλέον πιο αποτελεσματικό. Με κατάργηση του συγκεντρωτικού μοντέλου του Καλλικράτη και επαναχάραξη των Δήμων έτσι ώστε να παραχθούν κοινωνικο-οικονομικές ενότητες με υψηλό βαθμό εσωτερικής χωρικής συνοχής, με διακριτή ιστορική-πολιτισμική ταυτότητα αναγνωρίσιμη από την κοινωνική βάση, με εγγύτητα προς τους δημότες έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η τοπική πολιτική συμμετοχή. Με καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα.

Η διαδικασία ενός νέου Κράτους περνάει και τις παρακάτω ενέργειες – στόχους:

Α) Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοσίου Υπαλλήλου με διαρκή επιμόρφωση και αποσαφήνιση των στόχων στην υπηρεσία που ανήκει.

Β) Οι αρμοδιότητες του Κεντρικού ή Περιφερειακού Κράτους να έρθουν πιο κοντά στους πολίτες με ενίσχυση των ΟΤΑ, των σχολείων, των νοσοκομείων, των ταμείων και σε όλες τις υπηρεσίες γραμμής (υπηρεσίες επαφής με τους πολίτες) με προσωπικό και οικονομικούς πόρους.

Γ) Συμμετοχή του πολίτη με σαφείς αρμοδιότητες και όχι γνωμοδοτικές στα όργανα που συμμετέχουν.

Δ) Κατάργηση αρμοδιοτήτων σε μονοπρόσωπα όργανα (Διευθυντών - managers) σε διάφορες υπηρεσίες όπως σχολείο, νοσοκομεία και μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών σε συμμετοχικά σχήματα υπαλλήλων. Για παράδειγμα μεταφορά αρμοδιοτήτων στο σύλλογο διδασκόντων από το Διευθυντή σχολείου, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας και Περιφερειακό Διευθυντή. Ή άλλο παράδειγμα μεταφορά αρμοδιοτήτων στο συμβούλιο εργαζομένων στο Νοσοκομείο αντί στον Διευθυντή - manager.

Η αναδιαμόρφωση του ελληνικού Δημόσιου Τομέα δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα άρθρο. Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αποφασίσει τη ριζική του αλλαγή (όχι τη διαχείρισή του ή την πώληση κομματιών του) προς την κατεύθυνση ενός αποκεντρωμένου Κράτους. Η εξουσία να είναι κοντά στους πολίτες.

Χουζούρης Άκης

4 σχόλια

  • ΑΚΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
    ΑΚΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 09:01 Σύνδεσμος σχολίου

    Φίλε σχολιαστή. Δεν αναφέρομαι μόνο σε συμβούλια εργαζομένων. Αν και σ' αυτό η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ δεν είναι καλό παράδειγμα;

  • σχολιαστης
    σχολιαστης Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 13:06 Σύνδεσμος σχολίου

    Είχε φτιάξει και ο Παπανδρέου ...συμβούλια εργαζομένων..και κλαδικές..Ο συλλογος διαδασκόντων θέλει δουλειά δύο ώρες και ενδιάμεσα για ψώνια...

  • ΑΚΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
    ΑΚΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 09:16 Σύνδεσμος σχολίου

    nnn... έχεις ωραίο όνομα. Μάλλον λες βλακείες όταν είμαι στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 3 χρόνια και δεύτερον αν νομίζεις οτι περνάω καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και έχω οφέλη, ενώ πιστεύεις οτι οι ΠΑΣΟΚΟΙ και οι ΝΔίτες είναι μακριά από την εξουσία και δεν εκμεταλλεύονται την πίστη τους στα Κόμματά τους!!! Τα λαμόγια που έμειναν στα παλιά μεγάλα κόμματα αντιθέτως είναι οι κολλημένοι με την εξουσία. 5 χρόνια τώρα "ρευστοποιούν" οτι παραμένουν πιστοί στα κόμματά τους. Η πίστη εξαργυρώνεται nnn... Αλλά, γι' αυτό δεν βάζεις το όνομά σου. Σου έχουν πει οτι λες μπούρδες 5 χρόνια τώρα.

  • nnn
    nnn Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 16:19 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΚΗ ΠΑΛΙ Μ...... ΛΕΓΕΙΣ
    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...