Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «εκ των συνθηκών» ο ΣΥΡΙΖΑ - Γράφει ο Μ. Μπερέτσος

Στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «εκ των συνθηκών» ο ΣΥΡΙΖΑ - Γράφει ο Μ. Μπερέτσος
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τις βάσεις της στον Ευρωκομουνισμό το ιδεολογικό ρεύμα αλλά και πολιτικό κίνημα που αμφισβήτησε την σοβιετική ορθοδοξία στην δεκαετία του 60 και αναζήτησε τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αριστεράς. Ταυτόχρονα θεμελίωσε την θεωρία για την «πάλη» του λαϊκού κινήματος μέσα από τους θεσμούς και για τον στόχο κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ο Σύριζα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους «θεσμούς» ολοκλήρωσε τον αυτοπροσδιορισμό του ως κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αποδέχθηκε επίσης στο επτάμηνο κυβερνητικής εμπειρίας ότι η συνθήκη της Γιάλτας και η συνθήκη του Μάαστριχ και ότι γεωπολιτικές οικονομικές θεσμικές υποχρεώσεις παράγουν αυτές δεν αμφισβητούνται .

Είναι πράγματι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που συγκροτείται ένας βασικός πόλος στο πολιτικό σύστημα από ένα κόμμα της Ευρωπαϊκής αριστεράς και αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο στην ριζική ανανέωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος μία από τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης στην χώρα.

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το οποίο θα είχε επηρεάσει καθοριστικά το πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και εξ αντικειμένου της θεσμικής ωριμότητας των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομίας.

Το αίτημα του Αριστερού Δημοκρατικού Εκσυγχρονισμού της Ελλάδος που διατύπωνε ο Λεωνίδας Κύρκος πριν 30 χρόνια δυστυχώς παραμένει επίκαιρο και για πρώτη φορά γίνεται εμπειρία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Το κέρδος είναι ήδη μεγάλο διότι συντελείται μία ριζική ανανέωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας που θα έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητηθούν κυρίαρχες ιδεολογίες και πρακτικές οι οποίες παρήγαγαν τα σημερινά αποτελέσματα.

η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού συστήματος και η αμφισβήτηση κυρίαρχων πρακτικών (ρουσφέτι , κομματισμός , αναξιοκρατία , πελατειακές σχέσεις , διαπλοκή , διαφθορά ) αμφισβητήθηκαν από την ίδια την κοινωνία –έπαιξε και η κρίση τον ρόλο της- ανεξάρτητα αν δεν έλαβαν κομματικό πρόσημο.

Διαπιστώθηκε στις διαδικασίες ανάδειξης δημοτικών αρχών , στην ανάμειξη νέων ανθρώπων με τα κοινά , στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο κοινωνικών πολιτιστικών αλλά και αναπτυξιακών.

Η δημιουργία ενός «εθνικού» αριστερού κόμματος αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσική εξέλιξη από την μέχρι χθες κυρίαρχη πολίτική του ΣΥΡΙΖΑ όπως έβγαινε προς τα έξω, μπορεί να διαφωνεί ριζικά κάποιος με τις απόψεις τους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τους κατηγορήσει για πολιτική ιδιοτέλεια η για προσωπικές πολιτικές στρατηγικές.

Η έκφραση μπορεί να είναι τετριμμένη αλλά είναι επίκαιρη: Το παλιό δίνει μάχη οπισθοφυλακής για να μην πεθάνει και το καινούργιο ζει τις τελευταίες δυσκολίες πριν γεννηθεί.

Μαρίνος Μπερέτσος

14 σχόλια

  • VS
    VS Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 14:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Η Αναπτυξιακή μπορεί χωρίς Μπερέτσο. Ο Μπερέτσος και οι φίλοι του μπορούν χωρίς την Αναπτυξιακή Γορτύνιε?

  • gortynios
    gortynios Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 13:37 Σύνδεσμος σχολίου

    ...Το τελευταίο σχόλιο πρέπει να αναφέρεται σε κανένα δύο σχολιαστές του άρθρου.
    Πάντως οι Οικολόγοι Πράσινοι και πολύ ΠΑΣΟΚ είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ. η Αναπτυξιακή πάντως για όσους έχουν συνεργαστεί μαζί της είναι τόσος ισχυρός και σοβαρός μηχανισμός που μπορεί και χωρίς Μπερέτσο...

  • για  πες  Πέτρο
    για πες Πέτρο Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 10:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος !!!

  • δεν  ξεχνώ
    δεν ξεχνώ Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 10:28 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν είναι δυνατόν ο Μαρίνης όπου φυσάει ο άνεμος> Πρώτα πασόκ , μετά οικολόγος, μετά γυρολόγος και μετά ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές για την περιφέρεια το 2010 με το Δράκο και μετά με τον Τατούλη , αφού τσίμπησε καμιά διακοσαριά μελέτες με προγραμματικές συμβάσεις από τον Πέτρο για όλη τη Πελοπόννησο μετά τον έφτυσε, δεν τον βοήθησε όταν έπρεπε και ξέρει καλά πότε στην Κυνουρία και τώρα την έκανε για να διασώσει την αναπτυξιακή ! Δεν είναι μια τρομερή διαδρομή αυτή του κ. Μπερέτσου. Από γυροβολιές ξέρει ο άνθρωπος. χα χα χα χα χα !!!!!

  • Πιτ
    Πιτ Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 00:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Κε Μαρινη, στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ οι προσλήψεις γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ;

  • gortynios
    gortynios Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 20:15 Σύνδεσμος σχολίου

    ...Ελα Αντώνη γράψε επώνυμα μην κρύβεσαι σε καταλάβαμε...

  • Μαρίνης Μπερέτσος
    Μαρίνης Μπερέτσος Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 20:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Αγαπητοί φίλοι πάντα διατύπωνα ενυπόγραφα δημόσια τις απόψεις μου. Από την στιγμή που στέλνω την άποψη μου σε ένα μέσο επικοινωνίας σημαίνει ότι μπορεί να γίνει διάλογος. Οποιος με κατηγορεί για δικούς του λόγους ανώνυμα και αόριστα αν έχει κάτι μπορεί να το κάνει συγκεκριμένα και επώνυμα.

  • οφίλτατος
    οφίλτατος Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 17:53 Σύνδεσμος σχολίου

    Ύποπτος μπορει να είμαι για σένα.Το λόγο εσύ θα τον ξέρεις φαντάζομαι. Πάντως ο ορισμός του λαμόγιου δεν είμαι..

  • Μέγα σφάλμα
    Μέγα σφάλμα Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 15:36 Σύνδεσμος σχολίου

    @Μαρίνης Μπερέτσος
    Μόνο και μόνο το γεγονός ότι μπαίνετε στη διαδικασία να απαντήσεετε στα όσα σας προσάπτουν, είναι από μόνο του λίαν ύποπτο, φίλτατε...Μπορούσατε να αδιαφορήσετε πλήρως...Έτσι κι αλλιώς, πρόκειται περί ανωνύμων σχολίων...Σαν να λέμε μπουρδολογίες, ένα πράμα...

  • βοήθειά μας
    βοήθειά μας Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 14:35 Σύνδεσμος σχολίου

    Αφού φτάσαμε ακόμη και ο Μπερέτσος να έχει το θράσος να αναφέρεται στην αριστερά.!!!!!!!!!
    Τέλος αυτό ήταν. Όλοι στο σπίτι μας

  • Μαρίνης Μπερέτσος
    Μαρίνης Μπερέτσος Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015 11:35 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν εννοείται ότι μέσω της Πάρνωνα έχουν δουλειά 25 νέοι επιστήμονες και ότι όλοι αυτοί ζουν όπως λέτε χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος πολιτικός ..ναι είναι έτσι.

  • Γιαννης Λεωνιδιο
    Γιαννης Λεωνιδιο Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 15:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Ανθρωποι που ζουνε με απευθειας αναθεσεις καλο θα ειναι να μην μιλανε πολυ....Απο τέτοιους αριστερούς χορτασαμε

  • Μαρίνης Μπερέτσος
    Μαρίνης Μπερέτσος Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 18:06 Σύνδεσμος σχολίου

    Αγαπητέ φίλε
    Γράψε επώνυμα το σχόλιο σου και απαρίθμησε μερικούς από τους πολιτικούς . Δεν έχω διάθεση να σε σώσω αλλά με ενδιαφέρει η δημόσια συζήτηση και η διατύπωση απόψεων.

  • ΧΡΗΣΤΟΣ
    ΧΡΗΣΤΟΣ Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 14:48 Σύνδεσμος σχολίου

    ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ
    ΦΙΛΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ;;;;;

    ΟΧΙ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ .....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...