Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

. . . 1 9 Μ α ϊ ο υ, ημέρα μνήμης Γενοκτονίας . . .

. . . 1 9 Μ α ϊ ο υ, ημέρα μνήμης Γενοκτονίας . . .
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μία περιοχή, που ο Ελληνισμός ήκμασε επί χιλιετίες. Εκεί όπου, μετά από πέντε αιώνες τουρκικής σκλαβιάς, ξεριζώθηκε ο Ποντιακός Ελληνισμός.
Ήδη, η Μάχη του Ματζικέρτ (19 Αυγούστου 1071) έγειρε την πλάστιγγα, στα εδάφη της Μικράς Ασίας, υπέρ των Σελτζούκων Τούρκων. Από τον 14ο αιώνα, οι Οθωμανοί Τούρκοι – Μογγόλοι, έχοντας κατακλύσει την Μικρά Ασία, λεηλατούν την (Ελληνική) Αυτοκρατορία του Πόντου.
Και το 1461 κατέλαβαν την Τραπεζούντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν, για πρώτη φορά, το 1908, με το Κίνημα των Νεότουρκων, σε τοπικές εκλογές, εκλέγεται Δήμαρχος Αμισού 'Ελληνας, ο Γεώργιος Παπάζογλου. Και στις εθνικές (τουρκικές) εκλογές εκλέγεται 'Ελληνας βουλευτής, ο Ματθαίος Κωφίδης. Αμέσως, όμως αρχίζει η αντίδραση του επισήμου Τουρκικού Κράτους κατά των Ελλήνων.
Το 1912, με τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι Πόντιοι οδηγούνται στα Τάγματα Εργασίας, που είναι, ουσιαστικά, "τάγματα εξόντωσης". Το 1915, η Τουρκία, ούσα στο πλευρό του (πρώτου ναζιστικού) 'Αξονα, συνεχίζει την Εξόντωση. Τότε, αναδεικνύεται μέγας αγωνιστής και ήρωας ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος. Το 1916, η επέμβαση-είσοδος του Ρωσικού Στρατού δημιουργεί, στους Ποντίους 'Ελληνες, ελπίδες για εθνική ανάταση. Αλλά, το 1918, οι Μπολσεβίκοι, υπογράφοντας Συμφωνία με τους Τούρκους, αποσύρουν τα ρωσικά στρατεύματα, αφήνοντας στο έλεος των ορέξεων του Τουρκικού Στρατού, ολόκληρο τον Ελληνικό Πόντο.
Το αποκορύφωμα της Εξόντωσης έρχεται με την απόβαση του στρατηγού Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, στις 19 Μαϊου του 1919. Και, τότε, άρχισε η μεγάλη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκτοπισμοί, ξεριζωμοί, πείνα, δίψα, λεηλασίες, βασανιστήρια, βιασμοί, σφαγές, εκτελέσεις, εξορίες στα Τάγματα Θανάτου της Ανατολίας. Αυτοί είναι οι "τρόποι επέμβασης" της "αγαθής διοίκησης" των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, την οποία «υμνολογούν», ακόμη και σήμερον, διάφοροι πολιτικοί μας!
Δεν μπορούν να περιγραφούν με λίγες λέξεις και σε λίγες σειρές, οι "πρακτικές" του Κεμαλικού Τουρκικού Κράτους, προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Τον ξεριζωμό και την γενοκτονία στην περιοχή του Πόντου, όπου το Ελληνικό Στοιχείο διαβίωνε και μεγαλουργούσε επί σειράν χιλιετιών.
Περισσότερα από 350.000 ψυχές, απαριθμούνται τα θύματα της Κεμαλικής θηριωδίας, με εκατοντάδες άλλες χιλιάδες εκτοπισμένους. Και ήρθε, τέλος, η Συνθήκη της Λωζάννης (24-7-1923) για να επισφραγίσει τον Εθνικό Ξεριζωμό από τον Ελληνικό Πόντο.
Μία Συνθήκη, που δυστυχώς, οι Τούρκοι συνεχώς, από τότε και μέχρι σήμερα, την παραβιάζουν, έχοντας ως αφανή "σύμμαχο και συμπαραστάτη", το "αόμματον, κωφεύον και άλαλον" επίσημο Ελληνικό Κράτος, αφού, οι διωγμοί των Ελλήνων συνεχίστηκαν, ακαταπαύστως, στην Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την 'Ιμβρο και την Τένεδο, μέχρι και το 1955, αλλά και μετέπειτα, μέχρι και σήμερον. Και, όχι μόνον αυτό, αλλά, δυστυχώς, σήμερον, υπάρχουν και 'Ελληνες (!) Πολιτικοί, που ...προσκυνούν και ... «τιμούν» (!) τον Κεμάλ, τον σφαγέα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ... ακόμη και στο Μαυσωλείο του...

Το ελληνικό αίμα βράζει ακόμη, μέσα στα ελληνόψυχα κορμιά των μελών των, ανά τον Κόσμο, Ποντιακών Οργανώσεων.
Η Ποντιακή Διάλεκτος ακραιφνής συνέχεια της αρχαίας Ιωνικής Διαλέκτου.

Η παράδοσή τους και οι χοροί τους πηγάζουν από τα βάθη των ελληνικών αιώνων, με αποκορύφωμα τον υπερήφανο πολεμικό χορό των Ελλήνων, τον Πυρρίχιο.

Η Μητέρα Ελλάδα, τίμησε τα θύματα της Κεμαλικής θηριωδίας. Η Βουλή των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1994, ανακήρυξε την 19η Μαϊου, ως "Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου".

Το 2007, η Διεθνής 'Ενωσις Ακαδημαϊκών Μελετητών Γενοκτονιών, ανεγνώρισε την "Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων", με τους 350.000 νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο ξεριζωμένους 'Ελληνες Ποντίους.

Αυτά, ...έχουν γίνει! Είναι ..."γεγονότα"! Δεν τα ξεχνάμε...
Ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζεί, μέσα «απ’ τα κόκκαλα» των ηρώων του!
Η "Νέα Εποχή", η "Νέα Τάξη Πραγμάτων", οι «Παγκοσμιοποιητές» και οι μαριονέττες τους, ξένοι και ντόπιοι, δεν θα μας λυγίσουν !

Δημήτριος Γ. Μανιατάς,
Δικηγόρος Τριπόλεως
Γ.Γ. Συλλόγου Πολυτέκνων Αρκαδίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...