Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαθητές ενημερώθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (εικόνες)!

Μαθητές ενημερώθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (εικόνες)!

Αφορμή για την περιβαλλοντική ενημέρωση μαθητών από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού με στόχο την ευαισθητοποίηση τους, στάθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που γιορτάζεται από το 1977 και κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν δύο θεματικές ενημερωτικές δράσεις, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας τόσο της προστατευόμενης περιοχής όσο και της ευρύτερης, αναφορικά με τους υγροτόπους της χώρας μας οι οποίοι υποβαθμίζονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να απειλείται η οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η πρώτη που αφορούσε περιβαλλοντική ενημέρωση μαθητών και συνοδών εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στις 27.01.2016. Σαράντα μαθητές της α΄ και β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άστρους επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Μουστού και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους. Μέσα από τη χρήση του εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια, τηλεσκόπια), των βοηθημάτων αναγνώρισης (έντυποι οδηγοί, φωτογραφικό υλικό), την ανάγνωση των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος και την καθοδήγηση στελεχών του Φορέα Διαχείρισης, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους φτερωτούς επισκέπτες του υγροτόπου και να ενημερωθούν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προστατευόμενης περιοχής. Το πρόγραμμα της επίσκεψης ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, όπου μετά την ξενάγησή τους στους χώρους της Έκθεσης Ερμηνείας Περιβάλλοντος, παρακολούθησαν τη θεματική παρουσίαση «Η πολύτιμη φυσική κληρονομιά του υγροτόπου Μουστού». Η επίσκεψη στο Κέντρο ολοκληρώθηκε με τη διανομή ενημερωτικών (φυλλάδια, έντυπα και χάρτες) για την προστατευόμενη περιοχή.

Η δεύτερη θεματική δράση αφορούσε σε επίσκεψη περιβαλλοντικής ενημέρωσης σε σχολική αίθουσα και συγκεκριμένα, στην αίθουσα προβολών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης στις 02.02.2016, όπου οι σαράντα περίπου μαθητές της ΣΤ τάξης παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προβολή με θέμα την «Αξία του Νερού». Οι ειδικά διαμορφωμένες διαφάνειες και το εύληπτο οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε, στάθηκε αφορμή για να γίνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στην επιβεβλημένη ανάγκη για την ορθολογική διαχείριση και τη σωστή χρήση του νερού, των ιδιαίτερα ξεχωριστών φυσικοχημικών ιδιοτήτων του με μεγάλη βιολογική σημασία για τη ζωή στον πλανήτη, κ.α. Τέλος, έγινε αναφορά, στη μεγάλη οικολογική αξία του υδάτινου οικοσυστήματος του υγροτόπου Μουστού για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πτηνών, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή για τη διαχείμασή τους στην Ανατολική Πελοπόννησο. Ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή των μαθητών που καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν ιδιαίτερα ενεργή.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...