Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συγκρότηση αυτοδιοικητικού κινήματος προτείνει ο Σάββας Σαββάκης

Συγκρότηση αυτοδιοικητικού κινήματος προτείνει ο Σάββας Σαββάκης

Με ανοικτή επιστολή του, προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, ο τέως Αντιδήμαρχος Τρίπολης, Σάββας Σαββάκης, αναφέρει: “Κύριε Πρόεδρε

Είναι αδιάψευστο γεγονός πλέον, ότι οι θεσμοθετημένοι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης πόροι που δυστυχώς διαρκώς μειώνονται στο όνομα των μνημονίων, καθώς επίσης ο περιορισμός των εσόδων από τα τέλη εκδιδομένων λογαριασμών, παρεπιδημούντων και πρόσφατα κατάργηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού υπέρ ορισμένων ξένων επενδυτών, χωρίς ωστόσο να αναπληρώνονται από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «κόκκινο» πολλούς Δήμους με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο στην απρόσκοπτη λειτουργία τους αλλά και στην επ’ αόριστον(;) αναστολή κάθε δράσης στον κοινωνικό τομέα.

Ωστόσο έχω την αίσθηση, ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι διεκδικήσεις δεν πρόκειται να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Θεωρώ πως χρειάζονται άλλου τύπου πρωτοβουλίες και διαμόρφωση νέων ενδεδειγμένων πολιτικών που θα κατορθώσουν να ευαισθητοποιήσουν τους λαούς της Ευρώπης υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού μας. Γιατί όταν ο λαός φτωχοποιείται, η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τους ΟΤΑ.

Προτού εκθέσω την πρότασή μου, θεωρώ πως επιβάλλεται να ενημερωθεί και ο αναγνώστης(μιας και η επιστολή μου είναι ανοικτή) για το τι συμβαίνει σήμερα στην ενωμένη Ευρώπη από πολιτικοοικονομική άποψη.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχω διαπιστώσει και πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για σας, ότι τα ηνία τόσο της Κομισιόν όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κινούνται με ανάλγητο πλην όμως δεξιοτεχνικό τρόπο από το δίδυμο της Γερμανικής Κυβέρνησης ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΪΜΠΛΕ, που ήδη ελέγχει τον ευρωπαϊκό οικονομικό μηχανισμό, χωρίς ωστόσο καμιά δύναμη εντός της ευρωζώνης να τη συγκρατεί.

Σήμερα η κοινοτική Ευρώπη, έχει χωρισθεί στις πλούσιες και φτωχές χώρες, στις ισχυρές και τις αδύνατες. Οι θεσμοί δεν αρκούν για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και την προστασία των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Το νέο πρόσωπο της φτώχειας, που έχει κάνει την εμφάνισή του στις χώρες του νότου που παραπαίει, οφείλεται στην άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής μονομερούς σκληρής λιτότητας που ευνοεί την ανάπτυξη μηχανισμών στην οικονομία της αγοράς με υποπροϊόν την κοινωνική περιθωριοποίηση. Είναι πλέον μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να παραγνωρισθεί.

Αυτή την ώρα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, έχει γίνει κοινή συνείδηση, ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα δεν μπορεί να επιβιώσει και η κοινοτική Ευρώπη δεν μπορεί να επιζήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς νέες πολιτικές που θα αποτρέπουν τις επιδεινούμενες Εθνικές, περιφερειακές ,κοινωνικές και ταξικές ανισότητες χωρίς οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, χωρίς τη μετατροπή της κερδοσκοπικής Ευρώπης των μονοπωλίων, σε μια Ευρώπη των Λαών και των εργαζομένων. Σε μια Ευρώπη με ανθρωποκεντρικούς προσανατολισμούς.

Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί να αρκεστεί στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών των προσώπων και των κεφαλαίων. Το υψηλό επίπεδο της ανεργίας που ενδημεί στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης του νότου και ιδιαίτερα των νέων, το πρόβλημα των ανισοτήτων, οι πολιτικές με το όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας (σύμφωνο σταθερότητας) σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης και των κοινωνικών τους κατακτήσεων, έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα πολιτικού προσανατολισμού.

Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων, επικρατεί γενικά μια αβεβαιότητα, η δε φτώχεια και η εξαθλίωση με τις οξύτατες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αντιθέσεις που εμφανίστηκαν στην αρχή της κρίσης, δυστυχώς έχουν παγιωθεί στη χώρα μας. Στην παγίωση αυτών των αντιθέσεων, συνέβαλαν και συμβάλλουν με τη στάση τους και η κομισιόν και το EUROGROUP με επικεφαλής τον γνωστό μας Νταϊσελμπλούμ με το να ανέχονται τα εξοντωτικά μέτρα που επέβαλαν και επιβάλουν οι δανειστές δια των εκπροσώπων τους, πρώτα με την αλήστου μνήμης τρόικα και σήμερα κουαρτέτο ή θεσμούς, δημιουργώντας κοινωνικά τσουνάμια.

Αψευδής μάρτυς η από 30-3-2013 ειδική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι η τότε τρόικα, έδρασε ως χασάπης παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος.

Αυτές οι ολέθριες καταστάσεις, που συμβάλλουν σ’ ένα ανησυχητικό διογκούμενο κλίμα ευρωσκεπτικισμού και αντιευρωπαϊσμού, πρέπει να ανατραπούν με την ανάπτυξη αγώνων για τη νέα Ευρώπη. Την Ευρώπη των Λαών, των εργαζομένων, του πολιτισμού και της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, που ενώνουν κατά περίπτωση πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, κόμματα, συνδικάτα, συνεταιριστικές και κοινωνικές οργανώσεις, εργάτες και αγρότες, παραγωγικές τάξεις, τα κοινωνικά κινήματα, τους ανθρώπους του πολιτισμού της επιστήμης και του πνεύματος.

Η πορεία οικοδόμησης της νέας Ευρώπης, είναι υπόθεση των λαών της Ευρώπης τους οποίους ενώνει και εκφράζει με συντριπτική πλειοψηφία μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ένωσης και το αναντικατάστατο στοιχείο αυτού του οικοδομήματος. Κι αυτοί οι λαοί που από τις ολέθριες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών δημοσιονομικής πειθαρχίας, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αναζητούν «καταφύγιο» στους πλησιέστερους σ’ αυτούς δημοκρατικούς θεσμούς, τους Δήμους που είναι η μόνη τους ελπίδα. Όχι βέβαια στο δημοσιοσχεσιακό συμβούλιο δήμων και περιφερειών(C.C.R.E) αλλά σε μια ισχυρή αυτοδιοικητική συμμαχία κινηματικού χαρακτήρα, που επιβάλλεται να συγκροτήσουν οι δήμοι, με σκοπό την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών που διαμορφώνουν οι δανειστές και το σπουδαιότερο στο να ενσαρκώνει τους πόθους και τις προσδοκίες των λαών για μια Ευρώπη δική τους, μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της ειρήνης και προπάντων της αλληλεγγύης.

Το κίνημα της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αγωνισθεί και να απαιτήσει ένα νέο μοντέλο κοινωνίας για άλλη ποιότητα ζωής, στα πλαίσια ενός Δημοκρατικού συντάγματος σε μια ενοποιημένη πολιτικά Ευρώπη.

Να αγωνισθεί για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών όχι μόνο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης, αλλά και για την προσδοκία και τα αιτήματα της ανθρωπότητας.

Να διεκδικήσει τη συμμετοχή του ως ισότιμος εταίρος, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στη διαμόρφωση των πολιτικών, ώστε να εξασφαλίζεται η αλληλεγγύη μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στα πλαίσια μιας συνεχούς και συντονισμένης οικονομικής ανάπτυξης.

Για την Ευρωπαϊκή ενδυνάμωση και την κυριαρχία των θεσμών και όχι των ισχυρών κρατών-μελών.

Για μια δράση για την οικονομική και κοινωνική συνοχή, την οικολογική ισορροπία και την προστασία των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, για μια δράση για την εξάλειψη των Δημοκρατικών ελλειμμάτων.

Κύριε Πρόεδρε

Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της αυτοδιοικητικής συμμαχίας, πρέπει να αναληφθεί από την ΚΕΔΕ, που εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας μας, της οποίας ο λαός υφίσταται περισσότερο από άλλους λαούς, τις ολέθριες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών που χάραξαν οι σκληροπυρηνικοί της Ε.Ε και οι σύμμαχοί τους στο ΔΝΤ. Να ξεκινήσετε τον διάλογο σε πρώτη φάση με τις αντίστοιχες Κεντρικές Ενώσεις της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Με τους κατάλληλους χειρισμούς, τον πειστικό λόγο και έχοντας υπόψη Σας τη λαϊκή παροιμία «φωνή λαού οργή Θεού» έχω τη βεβαιότητα πως η πρωτοβουλία, θα στεφθεί με επιτυχία.

Τρίπολη 26-1-2016

Σάββας Σαββάκης

τ. αντιδήμαρχος Δήμου Τρίπολης»

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...