Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καλοκαίρι στην Αρκαδία: 10 μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ!

Καλοκαίρι στην Αρκαδία: 10 μεγάλες γιορτές και φεστιβάλ!
Σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα θα οργανωθούν αυτό το καλοκαίρι στο νομό Αρκαδίας. Ήδη, για το σκοπό αυτό, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια και την αναπτυξιακή «Πελοπόννησος».
Τα 10 πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού, είναι:
 
ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΤΖΆΝΑΣ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται στο Λεωνίδιο η "γιορτή της μελιτζάνας" . Στην όμορφη Πλάκα γίνονται οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τσακώνικα τραγούδια και χορούς από τοπικά συγκροτήματα, οι οποίες συνοδεύονται από τον καθιερωμένο διαγωνισμό παραδοσιακής μαγειρικής. Ο διαγωνισμός της μελιτζάνας δίνει την ευκαιρία σ ε όλους όσους παρευρίσκονται εκείνη τη μέρα στο Λεωνίδιο να απολαύσουν ένα γευστικότατο πιάτο μελιτζάνας φτιαγμένο από τις γυναίκες της περιοχής , ενώ ακολουθεί και η βράβευση του καλύτερου πιάτου από επιτροπή που αποτελείται από ειδικούς . Η βραβευμένη ως ΠΟΠ προϊόν τσακώνικη μελιτζάνα, χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική , με ευρέως φημισμένο το γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι.
Για το 2016, η γιορτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

 

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ

Ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοδένδρων Ζευγολατιού, διοργανώνει τη Γιορτή Κρασιού κατά τα τέλη Αυγούστου κάθε έτους .
Η εκδήλωση έχει στόχο την προβολή και ανάδειξη της τοπικής παράδοσης της περιοχής της Αρκαδίας και ιδιαίτερα την προβολή και ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας κρασιού μοσχοφίλερο, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα , μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού της Μαντινείας και τις αναφορές που γίνονται , από εκθέσεις και παρουσιάσεις και αφορά την Αμπελοκαλλιέργεια στο οροπέδιο της Μαντινείας .
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση με εμφιαλωμένα κρασιά από όλους σχεδόν τους Αμπελοκαλλιεργητές της Μαντινείας , καθώς επίσης με μουσικές εκδηλώσεις και τοπικά εδέσματα .
Η εκδήλωση στέφεται κάθε φορά με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 3 .500 με 4 .000 επισκεπτών .
 
ΓΙΟΡΤΗ ΨΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΟ
Κάθε τέλος Αυγούστου στον Τυρό γίνεται η γιορτή των Ναυτικών και των ψαράδων για να τιμηθούν όλοι αυτοί που εργάστηκαν - εργάζονται και έδωσαν την ζωή του ς ασκώντας το ναυτικό επάγγελμα . Ο Τυρός διατηρεί αδιάλειπτα μια ναυτική παράδοση 2500 χρόνων.
Η εκδήλωση σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία και διοργανώνεται από τον σύλλογο αλιέων Τυροσαπουνακαίϊκων . Στην εκδήλωση τιμώνται για την προσφορά τους στον τόπο, αρκετοί αλιείς και ναυτικοί , ενώ πραγματοποιούνται διάφορε ς παράλληλες εκδηλώσεις με προβολή σλάιντς και φωτογραφιών από τα παλιά , χορευτικές επιδείξεις και διάθεση τοπικών εδεσμάτων.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΣΕΑΣ
Κάθε έτος στην Ασέα πραγματοποιείται το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας» (στη μνήμη του Ασεάτη ποιητή Νίκου Γκάτσου) , με εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και θεατρικών δρώμενων , στην αυλή του γραφικού Δημοτικού σχολείου του χωριού . Μόνιμη ενότητα του φεστιβάλ αποτελεί το αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Γκάτσου, ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο των εν Αθήναι ς Ασεατών και τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Ασέας.
Έτσι, και φέτος, το διάστημα 6-12 Αυγούστου πρόκειται να τιμηθεί ο Ασεάτης ποιητής Νίκος Γκάτσος . Το φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από θεατρική παράσταση , βραδιά ποίησης με μουσική , τραγούδι και έκθεση ζωγραφικής, καθώς και προβολή ταινιών και φωτογραφικού υλικού μετά μουσικής . Τέλος, από το φεστιβάλ δε θα λείπει και τοπική γιορτή για τη νεολαία του χωριού.
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Τρία χιλιόμετρα έξω από τη σημερινή Μεγαλόπολη, κοντά στο δρόμο που οδηγεί από τη Μεγαλόπολη στην Καρύταινα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Μεγάλης Πόλεως, μίας από τις λαμπρότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, που όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει πλέον των δύο αιώνων. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει λείψανα της αρχαίας Αγοράς, το Θερσίλειο Βουλευτήριο στη βόρεια πλευρά , με χωρητικότητα περίπου 16 .000 ατόμων, καθώς και το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο της Αρχαίας Ελλάδας , που βρισκόταν απέναντι από την αγορά και συνδεόταν μαζί της με γέφυρα . Το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης είναι ενταγμένο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την UNESCO . Σκοπός είναι να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες αναστηλωτικές εργασίες, που θα αναδείξουν περαιτέρω τη σπουδαιότητα του αρχαίου αυτού μνημείου .
Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης , το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία είκοσι χρόνια λόγω εργασιών συντήρησης, άνοιξε πέρσι τις πύλες του, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη της εφορίας αρχαιοτήτων, φιλοξένησε μουσική παράσταση με στόχο τη σηματοδότηση μια νέας εποχής για το σπουδαίο αυτό μνημείο. Φέτος, σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, στο αρχαίο θέατρο πρόκειται να φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση .
 
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ
Η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση στην Γορτυνία, με πανελλαδική εμβέλεια, αναμφισβήτητα, είναι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια. Ο Διαγωνισμός, που είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Ιουλίου στα Λαγκάδια, κοντά στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1973, με εμπνευστή τον αείμνηστο Λαγκαδινό λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα- Στρατολάτη. Στόχος ήταν να
τιμηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράλληλα να ενισχυθεί η διάδοση της μουσικής μας παράδοσης. Η μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού αλλά και η φήμη που απέκτησε , οδήγησε στην καθιέρωσή του σε ετήσια βάση με αθρόα προσέλευση θεατών και με την βοήθεια των δημοτικών αρχών, των τοπικών φορέων και όλων των κατοίκων. Ο Διαγωνισμός απ ευθύνεται σε μη επαγγελματίες ερμηνευτές δημοτικών τραγουδιών, αλλά και μουσικούς, σολίστες παραδοσιακών οργάνων και μουσικά σύνολα. Η Κριτική Επιτροπή , που απαρτίζεται από προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων, των τεχνών και της μουσικής, αξιολογεί όλους τους συμμετέχοντες και απονέμει στους νικητές χρηματικά βραβεία. Αμέσως μετά το
Διαγωνισμό ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού, με αυθεντική παραδοσιακή μουσική.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΣΚΟΡΔΟΥ ΤΑ ΛΙΘΟΒΟΥΝΙΑ
Το σκόρδο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν προϊόντα των Λιθοβουνίων και η ποιότητά του είναι εξαιρετική . Στο χωριό, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου διοργανώνεται εδώ και περίπου 20 χρόνια η γιορτή του σκόρδου. Την γιορτή αυτή οραματίστηκε και υλοποίησε ο α είμνηστος πρόεδρος της τότε κοινότητος Λιθοβουνίων Γεώργιος Παρασκευόπουλος και σήμερα οι νέοι του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λιθοβουνίων συνεχίζουν να την υλοποιούν σαν άξιοι συν συνεχιστές του έργου του αειμνήστου . Σκοπός της γιορτής είναι η ανάδειξη , προβολή και η αναγνώριση της προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως του τοπικού προϊόντος . Κατά τη διάρκεια της γιορτής γίνονται δημοτικοί χοροί με συνοδεία οργάνων, προσφέρεται στους παρευρισκόμενους πιάτο με σκορδαλιά και διοργανώνεται διαγωνισμός της καλύτερης πλεξούδας σκόρδων.
Για το 2016 η γιορτή προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογο ς Νεοχωρίου μ ε την αρωγή τη ς Π εριφέρειας Πελοποννήσου πρόκειται να διοργανώσει και φέτος στα τέλη Αυγούστου τη γιορτή πατάτα ς στο Νεοχώρι Μαντινείας . Οι επισκέπτε ς πρόκειται να γευτούν τα σπιτικά εδέσματα με βάση την πατάτα που απλόχερα φτιάχνουν και προσφέρουν οι νοικοκυρέ ς του χωριού και να διασκεδάσουν με ζωντανή παραδοσιακή ελληνική μουσική .
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ
Το Σάββατο 6 Αύγουστου 2016 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κίνησης Πολιτών «Άνθη τη ς Πέτρα ς» πρόκειται να δι ενεργηθεί στα Λαγκάδια Αρκαδίας ημερί δα με θέμα «ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣ ΙΑΚΗΣ ΑΡΧ ΙΤΕΚΤΟΝ ΙΚΗΣ: ΑΝΑΓΚΑ ΙΟΤΗΤΑ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ» .
Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αποτελέσει την έδρα μιας συστηματικής μελέτης , προστασίας και προβολής του σημαντικού αυτού τομέα του νεώτερου πολιτισμού της πατρίδας μας . Οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές που θα συμμετέχουν θα αναλύσουν θέματα όπως:
• Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ως χαρακτηριστικό του δομημένου περιβάλλοντος της Π ελοποννήσου
• Αναγκαιότητα δημιουργίας του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής
• Σχεδιασμός, διάρθρωση και βιωσιμότητα του Κέντρου
• Δραστηριότητες του Κέντρου (εκπαιδευτικές, ερευνητικές , επιμορφωτικές, εκθεσιακές κτλ)
• Σχολή μαθητείας στην τέχνη της πέτρας
• Το Κέντρο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής ως αναπτυξιακό εργαλείο της ευρύτερης περιοχής.
Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις που θα διατυπωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη δημιουργία του Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΑ ΠΕΡΑ ΜΕΛΑΝΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πέρα Μελάνων "η Τσακωνιά" διοργανώνει κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου τη γιορτή μελιού στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής απλόχερα παρέχουν το μέλι τους για να παραχθούν οι μελένιες λιχουδιές που προσφέρονται στους επισκέπτες, ενώ τη βραδιά συνοδεύει ζωντανή μουσική . Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να μάθουν όλοι τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...