Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

195 χρόνια από το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι» (vd)!

195 χρόνια από το προσκύνημα του Κολοκοτρώνη στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι» (vd)!
Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο από το προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι και για την ανακήρυξη της πρώτης πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης της Επανάστασης στην Αρκαδία.
Εκεί, στην Παναγία του Χρυσοβιτσίου, ο Αρχιστράτηγος του Απελευθερωτικού Αγώνα, όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του, προσευχόταν για να πάρουν δύναμη οι Έλληνες. Λέει χαρακτηριστικά: «Έκατσα που εσκαπέτισαν με τα μπαϊράκια τους απεκατέβηκα κάτω. Ήταν μιά εκκλησία εις τον δρόμον, η Παναγία στο Χρυσοβίτσι, και το καθησιό μου ήτο όπου έκλαιγα την Ελλάς...Σίμωσα, έδεσα το άλογό μου σ' ένα δένδρο, μπήκα μέσα και γονάτισα. Παναγία μου είπα από τα βάθη της καρδιάς μου και τα μάτια μου δάκρυσαν. Παναγία μου βοήθησε και τούτη τη φορά τους Έλληνες να ψυχωθούν. Έκανα το Σταυρό μου, ασπάσθηκα την εικόνα της, βγήκα από το εκκλησάκι, πήδηξα στο άλογό μου και έφυγα. Σε λίγο μπροστά μου ξεπετάγονταν οχτώ αρματωμένοι, ο εξάδελφός μου ο Αντώνης Κολοκοτρώνης και επτά ανήψια του. - Κανείς δεν είναι στην Πιάνα, μου είπε ο Αντώνης. Ούτε στην Αλωνίσταινα. Είναι φευγάτοι. - Ας μη είναι κανείς αποκρίθηκα. Ο τόπος σε λίγο θα γιομίση παλληκάρια...Ο Θεός υπέγραψε την λευτεριά της Ελλάδος και δεν θα πάρη πίσω την υπογραφή του». 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρυσοβίτσι: Τίμησαν τον "Γέρο του Μοριά" με λεβέντικους Ελληνικούς χορούς! (vd)

- Πηγή:

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από το πρωί της Κυριακής σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες του Χρυσοβιτσίου. Ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου.
Ακολούθως, όλοι κατευθύνθηκαν στην προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, στην Πλατεία Χρυσοβιτσίου. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις, «παρών» ήταν ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο βουλευτής Αρκαδίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ),Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς και εκπροσωπώντας το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο πολιτευτής από την Αρκαδία, Παναγιώτης Καρβελάς, οι οποίοι απεύθυναν από ένα σύντομο χαιρετισμό.
Ακόμα στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.
Συγκινητική ήταν η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από το Τακτικό μέλος της εταιρείας Πελοποννησιακών σπουδών Δρ. του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τ. Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Ηλία Γιαννακόπουλο.
Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Αγωνιστών του ’21 και στην συνεχεία ο Εθνικός Ύμνος αντήχησε σε όλο το χωριό.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών, Γιώργος Πραχαλιάς, απένειμε αντίγραφο ενός χρυσόβουλου του 1451 που φέρει την υπογραφή του ίδιου του αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον Αρκά Στρατηγό, Ιωάννη Ηλιόπουλο.
Την απονομή – όντας τα χέρια του ανάξια – όπως είπε ο κ. Πραχαλιάς, πραγματοποίησε ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι αδελφός του τελευταίου, εν ενεργεία στρατιωτικού από το Χρυσοβίτσι, ο όποιος σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο σηματοδοτώντας την σημασία της εθνικής συνεννόησης.
Δείτε εικόνες και βίντεο.
Μ.Σ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...