Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Περιοχών – Λέει βροντερό «ΟΧΙ» για πρόσφυγες στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης!

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανικών Περιοχών – Λέει βροντερό «ΟΧΙ» για πρόσφυγες στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης!
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκε προ ημερών, για προπαρασκευαστικές ενέργειες εκ μέρους της Κυβέρνησης, προκειμένου να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει κέντρο υποδοχής “Hotspot»  προσφύγων εντός της ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ ευθύς εξαρχής διαμαρτυρήθηκε για την βεβιασμένη και πρόχειρη απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας των Αθηνών η οποία αγγίζει τα όρια του παραλόγου, ενώ ανέλαβε αμέσως πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης είναι εκ των ιδρυτικών μελών του.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή 26-27/5/2016 στην Τρίπολη, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ συμμετείχε δια του προέδρου του Πέτρου Μαντά και του οικονομοτεχνικού συμβούλου του Ευθύμιου  Χανιώτη, παρέχοντας νομική και τεχνική υποστήριξη και τεκμηρίωση, για την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες τοπικές αρχές, όπως επίσης και προς την κατά νόμο διαχειρίστρια ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ Α.Ε.

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, όπως και το μέλος του ΣΕΒΙΠΕΤ, στο ψήφισμα που εξέδωσαν, δηλώνουν  αλληλέγγυοι και παρόντες στο προσφυγικό ζήτημα και στις κοινωνικές προεκτάσεις του,  όμως δεν κατανοούν την σπουδή και την εμμονή της κυβέρνησης να επιφορτίσει την ΒΙΠΕ Τρίπολης με μέρος του προβλήματος, επιβαρύνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση των ΒΙΠΕ και των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σε μια χρονική περίοδο, όπου το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα πρέπει να ανατίθεται κατά κύριο λόγο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αντί παροχής κινήτρων βιωσιμότητας και ανάπτυξης, τιμωρείται η ιδιωτική πρωτοβουλία και κάποιοι προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τα ήδη σοβαρά προβλήματα στις ΒΙΠΕ.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος, κατοχυρώνει ξεκάθαρα το καθεστώς λειτουργίας εντός των ΒΙΠΕ της χώρας μας, συνεπώς δεν μπορεί κανείς να μεταβάλει ή να αλλοιώσει ή να ερμηνεύσει ποιοι εγκαθίστανται και πως εντός των ΒΙΠΕ περιοχών. Τούτο δεν δύναται να αλλάξει και δεν νομιμοποιείται να αλλάξει με κανένα νόμο ή απόφαση ή ΚΥΑ. Τίποτα δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα, εκτός βέβαια από την περίπτωση κατάλυσής του, οπότε καταργείται και η Δημοκρατία.

Εκτός των νομικών και ανυπέρβλητων κωλυμάτων, ο ΠΑΣΕΒΙΠΑ οφείλει να επισημάνει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύνεται με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών,  σε εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια τα οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκονται πολύ μακριά από υπηρεσίες παροχής βασικών αγαθών.

Έχοντας δε ως παράδειγμα κρούσματα από άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας (Ειδομένη), δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και τον κίνδυνο πρόκλησης άνομων πράξεων οι οποίες μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στις ΒΙΠΕ και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ακόμα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τον κίνδυνο μετατροπής του χαρακτήρα των Βιομηχανικών Περιοχών σε «αποθήκες ψυχών» και σε περεταίρω υποβάθμιση αυτών και των εγκατεστημένων επιχειρήσεών τους.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ καλεί την κυβέρνηση και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να πράξουν αυτά που ο νόμος ρητά προβλέπει για τις ΒΙΠΕ και αντί να τις οδηγήσουν σε περεταίρω απαξίωση, να τις εκσυγχρονίσουν, βοηθώντας την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος πιστεύει ακράδαντα ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές λύσεις για την ανεύρεση χώρων φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών, για τους λόγους αυτούς:

1.ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ με αγανάκτηση την αιφνιδιαστική και μυστικοπαθή ενέργεια της Κυβέρνησης, να δημιουργήσει κέντρο «Hotspot» στη ΒΙΠΕ Τρίπολης χωρίς τη συναίνεση, συνεργασία, ενημέρωση των τοπικών αρχών και φορέων.

2.ΑΠΑΙΤΕΙ να ανακαλέσει αυτή την ενέργεια εντός της ΒΙΠΕ Τρίπολης ή οποιασδήποτε άλλης σχεδιαζόμενης σε παρόμοια εγκατάσταση σε όλη την Ελλάδα, και να προχωρήσει σε άμεσο ειλικρινή διάλογο με τους τοπικούς φορείς για την εύρεση αξιοπρεπούς λύσης.

3.ΑΠΑΙΤΕΙ από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις που κατά νόμων της έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία για την ορθή λειτουργία και διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΗ το χαρακτήρα και το σκοπό σχεδιασμού τους.

Σε αντίθετη περίπτωση ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ θα κινηθεί σε συνεργασία με τα θιγόμενα μέλη του, με όποια νόμιμα μέσα διαθέτει κατά παντός υπευθύνου, για την προάσπιση της περιουσίας, των ακινήτων και της βιωσιμότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Ο Πρόεδρος
Πέτρος Μαντάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...