Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καλτεζές - Γιορτάστηκε η επέτειος για την 1η Διοίκηση του Επαναστατημένου Έθνους (vd)

Καλτεζές - Γιορτάστηκε η επέτειος για την 1η Διοίκηση του Επαναστατημένου Έθνους (vd)


Εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή, για την 195η επέτειο της Συνελεύσεως και της συγκρότησης της Πελοποννησιακής Γερουσίας (πρώτης Διοίκησης του Επαναστατημένου Έθνους μας, την 26η Μαΐου 1821) στην Ιερά Μονή Καλτεζών.

Η Πελοποννησιακή Γερουσία,που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μοναστηριού, μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ήρθε ως συνέχεια της πρώτης τοπικής συνέλευσης που έγινε στην Καλαμάτα, την 25 Μαρτίου του 1821 και αποτελούσε στην ουσία την πρώτη μεγάλη Πελοποννησιακή Γερουσία και στη θέση του προέδρου ορίσθηκε ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε τέλεση Αρχιερατικής Επίσημης Δοξολογίας και Επιμνημόσυνης Δέησης στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Καλτεζών, όπου πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση και συγκροτήθηκε η πρώτη ελεύθερη Ελληνική Κυβέρνηση της Νεότερης Ελλάδας, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη, Θεόκλητου.

Εκφώνηση του Πανηγυρικού, έγινε από τον Γεώργιο Πραχαλιά, Τακτικό Μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, ενώ μίλησε και η μοναχή Αικατερίνη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις παριστάμενες αρχές, συλλόγους, φορείς, απονομή τιμητικών διακρίσεων, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές σχολείων του δήμου Τριπόλεως, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και ξενάγηση στους ιστορικούς χώρους της Μονής.

Τελετάρχης ήταν ο Πρόεδρος της ΔΕΠΕ, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος.

Στις εκδηλώσεις ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«Δεν είμαι ούτε Αγγλόφιλος ούτε Γαλλόφιλος, ούτε Ρωσόφιλος.
Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα θεόφιλος,
γιατί μόνον ο Θεός αγαπά και φυλάει την Ελλάδα»
Θ. Κολοκοτρώνης
Σήμερα, η απελευθερωμένη, η λυτρωμένη – από τον Τουρκικό ζυγό – Ελλάδα μας, από το «μετερίζι» της Μονής Καλτεζών – από την κοιτίδα της Ελευθερίας – αφουγκράζεται τον αχό από την πολιορκία του Βυζαντίου.
Σαν σήμερα, Εάλω η Πόλις.. Το Βυζάντιο πέφτει. Αλλά και σαν σήμερα μετά από αιώνες ΕΔΩ γεννιέται κι’ ανασταίνεται η Ελλάδα.
Οι πρόκριτοι της Α΄ Παμπελοποννησιακής Γερουσίας, γονυκλινώς, αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έχυσαν το αίμα τους, την «αποφράδα ημέρα» της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως.
Για κανένα άλλο ίσως ιστορικό γεγονός δεν γράφτηκαν τόσοι πολλοί θρήνοι στην Ελληνική γλώσσα όσο για την Άλωση της Πόλης.
«Θρήνος, κλαυμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη
Θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις» (Ανακάλημα 1-2)
Κι΄ εγώ ταπεινός ομιλητής πώς να θρηνήσω την πτώση της Πόλης.
«Να στείλω μήλο – σήπεται
Κυδώνι – μαραγκιάζει
Σταφύλι – ξερογίζεται
Τριαντάφυλλο – μαδιέται,
Στέλνω κι΄ εγώ τα δάκρυά μου,
Δεμένα στο μαντήλι»
(Γιάγκας 911.1-4)
Τότε, οι παπάδες με δάκρυα «έγδυναν» τις εκκλησίες τους για να μην τις κάνουν οι Τούρκοι στάβλους, «να καίουν τας εικόνας, να σχίζουν να καταπατούν τα ΄λόχρυσα Βαγγέλια, να καθυβρίζουν τους Σταυρούς, να τους κατατσακίζουν, να παίρνουσι τ΄ ασήμια τους και τα μαργαριτάρια και των Αγίων τα λείψανα τα μοσχομυρισμένα και στ΄ Άγια Δισκοπότηρα, κούπες κρασί να πίνουν ...»
Από τότε πέρασαν 400 χρόνια πικρής σκλαβιάς κι΄ ερχόμαστε στην εποχή του Κολοκοτρώνη όπου ο ναύαρχος Χάμιλτον, συζητούσε μαζί του, σχετικά με τον Βασιλέα που θα χρειαζόταν η Ελλάδα.
Και ο Κολοκοτρώνης του απάντησε:
«Ο Βασιλεύς μας (ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος) εσκοτώθη, καμία συνθήκη δεν έκαμε.
Η φρουρά του έχει παντοτινόν πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια είναι πάντοτε ανυπότακτα». Φαντάζομαι, ότι ο Χάμιλτον, θα σκέφτηκε πως ο Κολοκοτρώνης τα είχε χαμένα, οπότε τον ρωτάει:
<<Ποιά φρουρά και για ποια φρούρια μιλάς;>>
<< Η φρουρά του Βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες. Τα φρούρια, η Μάνη, το Σούλι και τα βουνά>>.
Ναι! Αυτοί οι «ρομαντικοί», επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων και τους νίκησαν.
Έτσι το πνεύμα της Ρωμιοσύνης παρά τα μύρια εμπόδια, κατάφερε να φτάσει μέχρι των ημερών μας ακέραιο και ρωμαλέο.
Η Συνέλευση των Καλτεζών πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου από τις 20 έως τις 26 Μαΐου του 1821.
Σ΄ αυτήν μετείχαν Κληρικοί, Προεστοί και Οπλαρχηγοί. Πρόεδρος της Συνελεύσεως εκλέχτηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, έλαβε μέρος και ο Επίσκοπος ‘Ελους Άνθιμος. Όμως η ψυχή και ο καθοδηγητής, ήταν ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος ο και αποκαλούμενος «Καπετάν Δεσπότης».
Φορούσε φουστανέλα όπως ο Διάκος και ο Παπαφλέσσας.
Πέθανε σε ηλικία μόλις 56 ετών στις 26 Απριλίου του 1843.
Ο Κολοκοτρώνης τον αποκαλούσε «Καπετάν Δεσπότη» και ο Πετρόμπεης «Εξοχοσεβασμιώτατο».
Απεβίωσε φτωχός κατά το παράδειγμα του μεγάλου Νικηταρά, δίχως να έχει καμία προσδοκία ή υλική απολαβή από την Πατρίδα. Το τελευταίο του θέλημα όπως το εξέφρασε στο φίλο του Γενναίο Κολοκοτρώνη ήταν:
«Αν θέλει το έθνος ας λάβει φροντίδα των ιδικών μου. Εγώ δεν έχω τίποτε να τους μοιράσω παρά μόνο την ευχή μου».
Αυτό λοιπόν είναι το πνεύμα των ησυχαστών της εκκλησίας μας που οι δυνάμεις του σκότους το τρέμουν.
Τέτοιος ήταν και ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός που μόνος αυτός δεν υπέγραψε, δεν πρόδωσε και δεν υποτάχθηκε στον Πάπα, έτσι ώστε ο τελευταίος να αναφωνήσει: <<Ο Μάρκος δεν υπέγραψεν, ουδέν εποιήσαμεν>> Και τώρα που ο Πάπας επισκέφθηκε την Ελλάδα, έφθασε η ώρα που προφητικά προανήγγειλε ο Κολοκοτρώνης: <<Ήλθε η ώρα, ο κόρακας να κουτσουλήσει τον αετό>> ...
Τα έθνη χάνονται, όχι όταν απολέσουν την κρατική τους οντότητα, αλλά την πολιτισμική τους ταυτότητα. Όσο στην μνήμη και στην ψυχή των Ελλήνων θα είναι χαραγμένη η ΑΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, η Επανάσταση του ΄21 – το Σούλι – η Χίος, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, η Αλαμάνα, η Γραβιά, το Κούγκι, το Βαλτέτσι, το Μανιάκι, τα Δερβενάκια, ....οι Καλτεζές ... ...
Όσο θα υπάρχει έστω κι΄ ένας Έλληνας που θα θυμάται και θα τιμά τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα, τον Διάκο, τον Ανδρούτσο, τον Νικηταρά, τον Κανάρη, τόσο η Ελλάδα δεν θα πεθαίνει. Γιατί
«Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει».
Θέλουμε να είμαστε πραγματιστές, ρεαλιστές, φιλειρηνιστές; Ναι. Προς όφελος όμως της Ελλάδας.
Οι Έλληνες δεν είναι μισάνθρωποι, το αποδεικνύει η παρούσα καθημερινότητα. Όμως, όπως λέγει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: «τη λευτεριά μας τούτη δεν την ήβραμε στο δρόμο και δεν θα μπούμε εύκολα στου αυγού το τσόφλι, γιατί δεν είμαστε κλωσσόπουλα».
Οι Έλληνες λοιπόν, θα δώσουν τα πάντα, για να κρατήσουν την Πίστη τους και την Γη τους. Ο Ελληνικός λαός δύο πράγματα εμπιστεύεται στις εκάστοτε Κυβερνήσεις: Μία πίστη, περίπου 2.000 ετών και ένα Κράτος μόλις 131.957 τετραγωνικών χιλιομέτρων γι’ αυτά μπορούμε να υποστούμε, και έχουμε υποστεί, φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια, διεθνείς εξευτελισμούς.... Όμως η Πίστη μας και η Εθνική μας Κυριαρχία - αυτά τα δύο - ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.
Ζούμε σ΄ ένα τόπο που προσπάθησαν να τον υποτάξουν Πέρσες, Σαρακηνοί, Εικονομάχοι, Φράγκοι, Σταυροφόροι, Βενετοί, Οθωμανοί.
Κι΄ όμως αντιταχθήκαμε στους Βαρβάρους.
ü Αν δεν υπήρχε ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες να αντισταθεί στους Πέρσες τώρα η Ευρώπη θα ήταν Ασία.
ü Αν δεν ήταν τα παλληκάρια του ΄21 δεν θα υπήρχε βάση για το Διεθνές Δίκαιο (κατά τον Σπύρο Μελά).
ü Αν δεν υπήρχε η Πίστη μας ο Λαός των Ελλήνων θα ήταν ουραγός της Ιστορίας. Τώρα όμως εμείς γράφουμε Ιστορία.
Και θα συνεχίσουμε να γράφουμε όσο θα βλέπουμε την Ελληνική Σημαία με τον Σταυρό της να κυματίζει, όσο η βιωτή μας, μας δίνει το προνόμιο να είμαστε ένας περήφανος λαός.
Όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι ο ίδιος ο Χριστός ο οποίος «εξήλθε νικών & ίνα νικήση».
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

1 σχόλιο

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Κυριακή, 29 Μαϊος 2016 22:09 Σύνδεσμος σχολίου

    ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΠΩΣ ΑΝ ΕΔΙΝΑΝ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ.ΛΥΠΗΡΟ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...