Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οδυσσέας: "Να μην γίνει η Αρκαδία μία νέα ... Ειδομένη"

Οδυσσέας: "Να μην γίνει η Αρκαδία μία νέα ... Ειδομένη"
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, σχετικά με τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση και τη φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία. Στην ερώτησή του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεννόησης με τους τοπικούς φορείς και ευρείας συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας, ώστε οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε χώρους κατάλληλους από υγειονομικής, χωροταξικής και κτιριακής απόψεως, με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.
 
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:   
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  Tον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Π.Καμμένο
Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ.Π.Κουρουμπλή
           
ΘΕΜΑ: «Σχεδιασμός για την εγκατάσταση προσφύγων στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδία»
Κύριε Υπουργέ,
Οι φορείς της Αρκαδίας, καθώς και η τοπική κοινωνία, έχουν εκφράσει τη συναίνεσή τους να συμμετέχει η περιοχή, κατά το μερίδιο που της αναλογεί, στη φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο. Μάλιστα θεωρήσαμε όλοι πως σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη με τον Αν.Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Βίτσα, όπως ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης.
Εντούτοις, χωρίς άλλη ενημέρωση και συνεννόηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρεται να έχει επιλέξει για την εγκατάσταση των προσφύγων χώρο εντός της βιομηχανικής ζώνης. Για την επιλογή αυτή, υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις είναι απολύτως ακατάλληλες από άποψης κτιριακής, υγειονομικής, χωροταξικής. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι από το Επιμελητήριο για την δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία της – ήδη υποβαθμισμένης – Βιομηχανικής Περιοχής, αλλά και αγωνία από το Δήμο σχετικά με τις υποδομές και τη δυνατότητα παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων (ζήτημα που ταλανίζει την Αρκαδία εδώ και μία πενταετία, και θα οξυνθεί άμεσα και επικίνδυνα). Πρόχειρες και σπασμωδικές ενέργειες χωρίς μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας «νέας Ειδομένης» στην Πελοπόννησο.
Ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως δεν είχε ενημέρωση για το θέμα και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Αν.Υπουργό, ο Δήμαρχος Τρίπολης δηλώνει πως δεν γνωρίζει το θέμα, ενώ ο Βουλευτής της συμπολίτευσης κ.Παπαηλιού αναφέρει πως η επιλογή των χώρων εγκατάστασης των προσφύγων πρέπει να γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται το ευαίσθητο αυτό θέμα δημιουργεί – χωρίς πραγματικό λόγο – τον κίνδυνο ανάπτυξης ξενοφοβικών τάσεων σε μία κοινωνία που έχει απομονώσει το ρατσισμό. Η Κυβέρνηση αγνοεί τους φορείς και την τοπική κοινωνία, αμελώντας να συνεννοηθεί με τους φορείς για τον αριθμό των προσφύγων, τις απαραίτητες προετοιμασίες και υποδομές, αλλά και τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση των Σύρων προσφύγων, τους λόγους για τους οποίους αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας και την ανάγκη να φιλοξενηθούν με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο, και πόσοι εξ αυτών θα φιλοξενηθούν στην Αρκαδία;
Με ποιους έχει συνεννοηθεί η Κυβέρνηση για τη διαδικασία εγκατάστασης προσφύγων στην Αρκαδία;
Σε ποια συμφωνία είχε καταλήξει ο Αν.Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου; Ποιοι χώροι είχαν προεπιλεγεί και με ποια κριτήρια;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να διασφαλισθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και να προληφθούν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας;
Υπάρχει συνεννόηση με το Δήμαρχο για την οργάνωση της παροχής βασικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες;
Αθήνα, 30.05.2016

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...