Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πότε και πώς θα πληρωθούν οι φόροι που έρχονται

Πότε και πώς θα πληρωθούν οι φόροι που έρχονται
Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Θα ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πληρωμής του έχει αρχίσει. Πρόκειται για το Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το λεγόμενο ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα τέλη κυκλοφορίας.
Ας δούμε τώρα και αναλυτικά πότε και πώς θα πληρωθούν οι φόροι αυτοί:


-η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος πλησιάζει... επικίνδυνα. Έως τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού στο οποίο περιλαμβάνονται εκτός από τον φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαρύνει ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών και πισίνες και αεροσκάφη. Η δεύτερη και τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 1,5%.

-ο ΕΝΦΙΑ προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου με την πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, επειδή ακόμη δεν έχουν κλείσει και τυπικά τα τελευταία κενά στον υπολογισμό του φόρου (οι σχετικές διατάξεις για τα οικόπεδα δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί)η εκκαθάριση κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μεταφέρει την πληρωμή της δόσης Ιουλίου στον Αύγουστο και έτσι τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δυο δόσεις μαζεμένες. Υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο να μεταφερθούν όλες οι δόσεις ένα μήνα πίσω προκειμένου η τελευταία δόση να πληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2015. 'Όποιος ιδιοκτήτης εξοφλήσει το σύνολο του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση τότε καρπώνεται έκπτωση 1,5%

-τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας πρόκειται να εμφανιστούν στο taxisnet στις αρχές Νοεμβρίου και η εξόφληση τους θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Υπάρχουν πολλοί, παρά πολλοί όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις παραπάνω υποχρεώσεις. Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα να εξοφληθούν σε δόσεις. Για τους δυο πρώτους λογαριασμούς ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει την εξόφλησή τους σε έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις με τη χρέωση επιτοκίου 8,5%. Η αίτηση για τα ρύθμιση και όλη η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Για τα τέλη κυκλοφορίας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Εφόσον δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα επιβάλλεται πρόστιμο 100% της αξίας τους και ρυθμίζονται στη συνέχεια σε δόσεις.

(Πηγή: capital.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...