Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημιουργία ενός Ταμείου (Fund) για τη νεανική επιχειρηματικότητα προτείνει ο Κωνσταντινόπουλος

Δημιουργία ενός Ταμείου (Fund) για τη νεανική επιχειρηματικότητα προτείνει ο Κωνσταντινόπουλος
Με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και τον Πρόεδρο κ. Γ. Καββαθά συναντήθηκε χθες ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μαζί και με τον Γραμματέα του τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Οφίδη. Η συνάντηση αποσκοπούσε στην αμοιβαία ενημέρωση όσον αφορά το χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, και την καλύτερη συνεργασία των δύο πλευρών.


Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ενημέρωσε για τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιβολή των τραπεζικών ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σε συνδυασμό με την ήδη τεράστια ύφεση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, πέρα από το γεγονός ότι το 55% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας ήταν απροετοίμαστες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών σχεδόν αποκλειστικά μέσω καρτών και ηλεκτρονικής τραπεζικής, επιπλέον χρεώνονται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές αυτές: υψηλό κόστος προμήθειας για συναλλαγές μέσω POS, υψηλό κόστος για τη μεταφορά εμβασμάτων μεταξύ εγχώριων τραπεζών, υψηλό κόστος ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και υψηλές συνδρομές και επιτόκια που βαρύνουν τους καταναλωτές για τη χρήση πιστωτικών καρτών. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος συμφώνησε με τους επιχειρηματίες ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό – μεταξύ 1,5% και 3% - σε σύγκριση με το προβλεπόμενο από τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ, που ορίζει ότι το κόστος αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,2% της αξίας της συναλλαγής. Κατόπιν συνεννόησης που είχε μάλιστα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά από τη συνάντηση, συμφωνήθηκε να τεθεί το θέμα στη χθεσινή της συνάντηση με τον Διοικητή της ΤτΕ κ.Ι.Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε να ασχοληθεί άμεσα με το ζήτημα. Επίσης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κωνσταντινόπουλος θα συναντήσουν από κοινού το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για να θέσουν μετ’ επιτάσεως το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την ανησυχία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης από το δημόσιο και τις τράπεζες, κεφαλαίων που υπάρχουν στον εταιρικό λογαριασμό και προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, και πρότεινε ως λύση την καθιέρωση ενός μοναδικού ακατάσχετου εταιρικού λογαριασμού, μέσα από τον οποίο θα εξυπηρετούνται οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα δέσμευσης των κεφαλαίων. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος δεσμεύθηκε να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε τον φόβο πως ο αναπτυξιακός νόμος, που δεν έχει ακόμη κατατεθεί από την Κυβέρνηση, θα καθυστερήσει πολύ. Παράλληλα, παρουσίασε στο Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ την πρότασή του για την αξιοποίηση των πρώτων κονδυλίων ύψους 500εκ. ευρώ που θα εισρεύσουν στη χώρα μας από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των «ζωντανών» επενδύσεων. Συμπλήρωσε δε, πως είναι απαραίτητη η συνδρομή ελεγκτικών εταιριών για να ξεχωρίσουν οι «ζωντανές» και μη επενδύσεις το συντομότερο δυνατό. Ο βουλευτής Αρκαδίας σημείωσε ότι στα θετικά του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ότι προβλέπεται, μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, η ενίσχυση κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που αποτέλεσε επίτευγμα της συνεπούς και επίμονης διαπραγμάτευσης που είχε γίνει το περασμένο έτος επί της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο θέμα του «Επιμελητηριακού Δικτύου Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων», ο κ.Κωνσταντινόπουλος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί και να ενταχθεί στο ΕΠΑΝΕΚ. Αυτό, σκοπεύει να προτείνει με επιστολή του προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ζητώντας τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΚΕΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Επιπλέον, επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός Ταμείου (Fund) για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που θα είναι πολύ ευρύτερο και δυναμικότερο από την κυβερνητική πρόταση για μία αναπτυξιακή τράπεζα αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και το οποίο θα μπορούν να υποστηρίξουν ενεργά φορείς όπως ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και ιδιώτες. Το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση αυτή.

Σχετικά με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ.Κωνσταντινόπουλος και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον τομέα του τουρισμού που μπορεί να καταστεί ευάλωτος, αλλά και τόνισαν την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας των επαγγελματιών, στην οποία ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε αναφερθεί προ ημερών και κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Στο τέλος της συζήτησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά τόσο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τα μελλοντικά νομοθετήματα, όσο και για κοινές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών της χώρας μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...