Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χιλιάδες διαδηλωτές πήγαν στο Σύνταγμα για το κίνημα «Παραιτηθείτε» (εικόνες)

Χιλιάδες διαδηλωτές πήγαν στο Σύνταγμα για το κίνημα «Παραιτηθείτε» (εικόνες)
Δέκα χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών φώναζαν συνθήματα, όπως: «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρε την Χούντα σου και μπρος», «Πληρώνουμε το ΤΕΒΕ, πληρώνουμε το ΙΚΑ, πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για σένα Καρανίκα», «Εεε, οοο, τον Καρανίκα ζούμε, να δούμε υπουργό» - Από τα μεγάφωνα ακούγονταν εξαγγελίες Τσίπρα που δεν υλοποιήθηκαν και ο κόσμος αποδοκίμαζε
Ρυθμό, παλμό και ανθρώπους όλων των ηλικιών, που χτυπήθηκαν από την κρίση και η αγωνία για το παρόν και το μέλλον τους έβγαλε στους δρόμους, χωρίς κομματικά λάβαρα, αλλά με τις σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ στα χέρια, είχε η συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε», που πραγματοποιήθηκε, από τις 18:30 μέχρι τις 21:00 περίπου, στην πλατεία Συντάγματος.



Η εν λόγω συγκέντρωση, αξίζει να σημειωθεί, αποτέλεσε τις προηγούμενες ημέρες το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στην πλατεία και τους γύρω δρόμους συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άτομα, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός από τους διοργανωτές, δεδομένου του κλίματος πόλωσης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και το φόβο επεισοδίων.

Στη συγκέντρωση δεν υπήρχαν κομματικές σημαίες, αλλά μόνο σημαίες της Ελλλάδας και της ΕΕ. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν αποσπάσματα από παλαιότερες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, με έμφαση φυσικά στις υποσχέσεις που έδινε τόσο προεκλογικά όσο και ως πρωθυπουργός, δίχως ωστόσο να τις υλοποιήσει.

Ανάμεσα στις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, ξεχώρισαν οι «εμείς θα βαράμε τα νταούλια και αυτοί θα χορεύουν», «κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο» κ.ά., ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Τσίπρα παραιτήσου».

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν:

- «Τσίπρα και Μαδούρο στο ίδιο μπαλαούρο»

- «Δεν σε θέλει ο λαός, πάρε τη χούντα σου και μπρος»

- «Κλέφτες, παραιτηθείτε»

- «Τσίπρα ψεύτη, παραιτήσου»

- «Τσίπρα go home»

Υπήρχαν ωστόσο και πιο... εμπνευσμένα, όπως:

- «Ό,τι και ναι πω είναι λίγο, λυπηθείτε μας, παραιτηθείτε»

- «εεε, οοο, τον Καρανίκα ζούμε, να δούμε υπουργό»

- «Εδώ τα καλσόν, κάτω η χούντα του Τσίπρα»

- «Πληρώνουμε το ΤΕΒΕ, πληρώνουμε το ΙΚΑ, πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για σένα Καρανίκα»

- «Έξω οι Μαδούροι από την Κουμουνδούρου»

- Την... τιμητική της είχε και η Θεανώ Φωτίου, η φωνή της οποίας ακουγόταν από τα ηχεία να λέει: «Τι είμαστε; Απατεώνες είμαστε...», κάτι που έκανε πολύ κόσμο να κουνάει με νόημα το κεφάλι.

Οι ιαχές «παραιτηθείτε» και «ψεύτες» δονούσαν την πλατεία, συνοδευόμενες από τις σφυρίχτρες, που έδιναν τον «τόνο» στη συγκέντρωση. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν την ελληνική σημαία και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο, ενώ φώναζαν για «ψεύτες» και «απατεώνες». 

Μεταξύ των διαδηλωτών ξεχώρισε ένας ηλικιωμένος, που ανέβηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανέμιζε μια μεγάλη ελληνική σημαία. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η... γνωστή και μη εξαιρετέα, Ελένη Λουκά, η οποία φώναζε «ξυπνήστε!». Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» άνθρωποι όλων των ηλικιών, από νεολαία των 18 και 20 ετών, έως και συνταξιούχοι άνω των 70. 

Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από την παρουσία ανθρώπων κυρίως μέσης ηλικίας, επιστημόνων, επαγγελματιών, με οικογένειες και υποχρεώσεις, οι οποίοι βίωσαν στο πετσί τους την απότομη αλλαγή της ζωής τους. 

Οι συζητήσεις που κυριάρχησαν αφορούσαν στις δραματικές αυτές αλλαγές στην καθημερινότητα, τις ανατροπές που κανείς δεν πρόλαβε να προσαρμόσει στη ζωή του και την κατάσταση που γίνεται ολοένα και χειρότερη, με τις αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων. 

Πρόσωπα σκυθρωπά, προβληματισμένα, εικόνες και συζητήσεις γεμάτες σκεπτικισμό για το μέλλον, το οποίο διαγράφεται το ίδιο και χειρότερα ζοφερό. Οι συγκεντρωμένοι δεν διασκέδασαν, δεν χάρηκαν, δεν χειροκροτούσαν. Αντίθετα, εξέφραζαν προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον, για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους, για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, η οποία ήδη έχει «ματώσει», εξάγοντας τα φωτεινότερα μυαλά της, την καταρτισμένη νεολαία της και τα ικανά στελέχη της, τα οποία διαθέτουν ικανότητες, εκτός συνόρων.





Από τον πολιτικό κόσμο μετρημένοι ήταν οι εν ενεργεία βουλευτές, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Νέα Δημοκρατία και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, o Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι, αλλά και ο Θάνος Τζήμερος.

Παρόντες, ωστόσο, ήταν πολλοί πρώην βουλευτές, κυρίως από το παλιό ΠΑΣΟΚ, ενώ διακρίθηκαν ανάμεσα στο πλήθος και οι συγγραφείς Θανάσης Χειμωνάς και Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν αποχωρήσει και διακόψει τη συνεργασία του με το κόμμα.





Αξίζει να σημειωθεί ότι μικροένταση πήγε να δημιουργηθεί, όταν ένας νεαρός διαδηλωτής επιχείρησε να κάψει σημαία της ΕΕ, όμως το πλήθος τον απέτρεψε και με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, τα πνεύματα ηρέμησαν.

Μία ομάδα συγκεντρωμένων, δε, εμφανίστηκαν... ενισχυμένοι στη διαδήλωση, πετώντας «πάμπερς» στο δρόμο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμά τους για όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στη χώρα.

Στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, αλλά και στην Πανεπιστημίου, την Αμαλίας και την Βασιλίσσης Σοφίας είχαν στηθεί δεκάδες καντίνες με γρήγορο φαγητό, αλλά και πάγκοι μικροπωλητών. 

Όσον αφορά στους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσουν αντισυγκέντρωση στις 19:00, επίσης στο Σύνταγμα, αναφορές έκαναν λόγο για ομάδα περίπου 30 ατόμων, που είχε συγκεντρωθεί νωρίς στα Προπύλαια, ωστόσο στη συνέχεια διαλύθηκαν.
































http://www.protothema.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...