Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Έλλη…νες»: Το 2015 η πρώτη «ελπιδοφόρα» κλινική εφαρμογή από Έλληνα Ερευνητή σε ασθενείς με Νόσο Als! (vd)

«Έλλη…νες»: Το 2015 η πρώτη «ελπιδοφόρα» κλινική εφαρμογή από Έλληνα Ερευνητή σε ασθενείς με Νόσο Als! (vd)
«Παράθυρο ελπίδας» ανοίγει σήμερα, μέσα από την εκπομπή «Έλλη…νες», ο Ομογενής Έλληνας Ερευνητής Ευάγγελος Κισκίνης, μιλώντας στην Έλλη Αρτοπούλου, από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων στο Πανεπιστήμιο Harvardσtην Αμερική, για την «Νευροεκφυλιστική Νόσο Als».

Μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη που αξίζει να την παρακολουθήσετε όλοι, με σκοπό την ενημέρωσή σας για την «επιθετική νόσο» αλλά και για τις αξιέπαινες έρευνες ενός Έλληνα Ερευνητή που πραγματοποιεί σημαντική πορεία στην Αμερική!

Λίγα λόγια …
Τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχει στις ομαδικές έρευνες για την «Νόσο Als» ή αλλιώς «Νευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση» .

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην όμορφη Θεσσαλονίκη όπου
Έχει στενές σχέσεις με τη γενέτειρα του και την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Στα 18 του χρόνια μετακόμισε στην Αγγλία και σπούδασε στην Μοριακή Βιολογία, όπου μετά από 3 χρόνια πήγε στην Ελβετία δουλεύοντας για τη γνωστή εταιρεία Novartis, για ένα χρόνο. Επέστρεψε πάλι στην Αγγλία όπου πηρέ το πτυχίο του και έκανε το μεταπτυχιακό αλλά και το Διδακτορικό του στην «Μοριακή Ενδοκρινολογία», για 5,5 χρόνια. Το μεγάλο του βήμα όπως αναφέρει ήταν όταν ταξιδέψε, έμεινε και συνεχίζει να ζει στην Αμερική, με σκοπό την «έρευνα»!

Μάς μιλάει με απλά λόγια για την «επιθετική» νευροεκφυλιστική νόσο..
Από τι προκαλείται, αλλά και τον μέσο όρο ζωής των ασθενών που είναι περίπου 2 χρόνια … Για τη γρήγορη εξέλιξη της νόσου αλλά και γιατί συμβαίνει. Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα για τις έρευνες που πραγματοποιεί..

Για την αφορμή που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια την έρευνα του…
Μάς αποκάλυψε πως δεν έχει δοθεί, σε σχέση με άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους, η απαραίτητη προσοχή στην ασθένεια αυτή, διότι τα προγράμματα είναι πολύ λιγότερα για αυτήν την νόσο σε σχέση με άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχαιμερ (κ.α.).

Μάς αποκαλύπτει πως η καθημερινότητα του Ερευνητή
Είναι δύσκολη με ωράριο τουλάχιστον 12 ώρες αλλά και πολλές φορές η έρευνα να συνεχίζεται και τα Σαββατοκύριακα. Όμως θεωρεί πολύ τυχερό τον εαυτό του που συμμετέχει στις έρευνες της Νόσου Als!

Το στάδιο της έρευνας…
Δημιουργούν εμβρυακά βλαστοκύτταρα με λίγο αίμα ή δέρμα από ένα οποιονδήποτε άνθρωπο ή ασθενή και επαναπρογραμματίζουν το αίμα ή το δέρμα και φτιάχνουν εμβρυακά βλαστοκύτταρα από την αρχή! Αυτό δίνει την δυνατότητα από τα βλαστοκύτταρα να δημιουργηθούν τα κύτταρα τα οποία δυσλειτουργούν στην συγκεκριμένη ασθένεια και να φτιάξουνε «Κινητικούς Νευρώνες»!

Σημαντική και «ελπιδοφόρα» ανακάλυψη….
Ο μηχανισμός με μια φαρμακευτική ουσία που βρίσκεται στην αγορά είναι πολύ ελπιδοφόρα.. Όμως για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να γίνει κλινική μελέτη σε ασθενείς που θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια και αφού ολοκληρωθεί, τότε θα μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει.

Μέσα στο 2015 οι πρώτες κλινικές εφαρμογές…
Στην Βόρεια Αμερική σε κλινικές για περίπου 125 ασθενείς!

Ασθενής δώρισε τεράστιο ποσό για τις έρευνες με σκοπό….
Και ελπίδα να βοηθήσει τα εγγόνια του διότι σχεδόν όλη η οικογένεια του είχε την Νόσο Als..

Επίσημο κάλεσμα στον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για «Μπουγέλωμα στην Ελλάδα» με σκοπό…
Τη σύσταση ενός νέου οργανισμού στη Ελλάδα για τους ανθρώπους με σύνδρομο Alsστηριζόμενος από συγγενείς και φίλους ασθενών, για ενημέρωση και στήριξη με ομαδική προσπάθεια και της κυβέρνησης και των ανθρώπων!

Δείτε ΕΔΩ https://www.youtube.com/watch?v=xAGA6Cf7bkk το «Μπουγέλωμα» και την επίσημη πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας από τον κ. Ευάγγελο Κισκίνη.

Συγκινητική στιγμή με 12χρονο ασθενή…
Όταν τον συνάντησε πάνω στο καροτσάκι του και του μίλησε για το όνειρο του, να γίνει και εκείνος ερευνητής όταν μεγαλώσει σαν τον Έλληνα Ομογενή Ερευνητή Ευάγγελο Κισκίνη!

«Το ταξίδι της αναζήτησης… για το τι κρύβεται πίσω από το γνωστό «Μπουγέλωμα» ή αλλιώς “Ιce bucket challenge”, με έφερε κοντά στην ανακάλυψη για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο. Ο Έλληνας Ομογενής Ερευνητής Ευάγγελος Κισκίνης για άλλη μία φορά με έκανε να νιώσω περήφανη για τους Έλληνες που διαπρέπουν ανά τον κόσμο με «ιερούς» σκοπούς και μόνο. «Ελπίδα χαράς» πρόσφερε απλόχερα ο Έλληνας Ερευνητής μέσα από την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο kalimera-arkadia.gr.
Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά και να τον συγχαρώ για τις εξελίξεις όσον αφορά τις σημαντικές έρευνες για την Νόσο Alsκαι να υποσχεθώ δημόσια πως τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλη η ομάδα του «Καλημέρα Αρκαδία» θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες για την δημιουργία ενός νέου οργανισμού στη Ελλάδα για τους ανθρώπους με σύνδρομο Als! Μπορείτε κι εσείς να είστε δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια! Γιατί… «Όλοι μαζί μπορούμε»!!
Έλλη Αρτοπούλου

*(Το χτένισμα της Έλλης Αρτοπούλου στην εκπομπή είναι από το κομμωτήριο Ligeri Hair Design)

480987 260205957418757 118680719 n

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...