Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στο Ναό Τιμίου Προδρόμου της Ενορίας Ξηροκαρύταινας (εικόνες)

Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στο Ναό Τιμίου Προδρόμου της Ενορίας Ξηροκαρύταινας (εικόνες)
Τη δε 15η μηνός Μαρτίου σωτηρίου έτους 2014, εντός κατανυκτικού κλίματος, βαθείας συγκινήσεως τε και αθρόας παρουσίας λαού, -Αρκάδων και ουχί μόνον- προς συμπροσευχήν τε και ενοριακόν Κυριακόν συναπάντημα, ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μεθ' ιερού Μνημοσύνου, υπέρ αναπαύσεώς τε και αποδόσεως φόρου τιμής υπέρ ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ  ΣΙΕΤΤΟΥ, (ήτις έξ μήνας συμπλήρωσεν, εκ της εκδημίας της, προς Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν Σωτήρα και Τελειωτήν.
 
Απάντων των Εκκλησιαστικών τε και θρησκευτικών - πνευματικών εκφάνσεων προϊστατο άμα τε χοροστατών. ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάστρου Άκοβας, Βυζικίου και Τροπαίων,  Αρχιμανδρίτης, Αρχιερατικός επίτροπος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων π. Νεκτάριος Πέττας, υιός του Σημειοφόρου και θαυματοφόρου π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΤΑ.
Toυ Μνημοσύνου επηκολούθησεν επίκαιρος ομιλία του π. Νεκταρίου και σαρακοστιανή τράπεζα παρατεθείσα λίαν φιλοτίμως, υπό των λαμπρών εν τη τοπική κοινωνία, τέκνων και εγγονών της αειμνήστου ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ.
 
Κατόπιν της κοινωνικής εκδηλώσεως, εδόθησαν οδηγίες προς περαιτέρω πνευματικήν πρόοδον, υπό του Καθηγουμένου εις το ικανότατον Εκκλησιαστικό Συμβούλιόν του, το οποίο όντος έχει μεγαλουργήσει, φέρον εικόνα ενορίας ζώσης ως τότε τον καλό καιρό, καθ’ ον διεποίμαινεν ταύτην ο μάκαρ αξιότατος ιερεύς π. Βασίλειος Σιέττος.
 
 Τον π. Νεκτάριο πλαισίωσεν με σεβασμό η σεπτή Συνοδεία του και ο πάλαι συμφοιτητής του, π. Χαράλαμπος Ντελής-Κούνας, Πανουτσακόπουλος εκ της των Κουναίων πατριάς, όστις έχει Θεία Προνοία, την Ευλογίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ όπως ιερουργεί εν τη Θεοσώστω ταύτη Μητροπόλει, και όντως αυτή ταύτη, η Ευλογία του Μεγίστου Τούτου Ποιμενάρχου και Δεσπότου εμπεριέχει σαφέστατα και Θεϊκήν ευαρέσκειαν.
 
Το ιερό Αναλόγιον εκόσμησαν, ο μοναχός καλλικέλαδος ιεροψάλτης π. Νεκτάριος εκ της Συνοδείας του αγίου Καθηγουμένου, ο κ. Κασπίρης Σπυρίδων πρωτοψάλτης της ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ο Ιωάννης Πανουτσακόπουλος φοιτητής και ιεροψάλτης της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, εγγονός της Γαρούφως Κούνα και θείας της μάκαρος ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ, τον οποίο ο π. Νεκτάριος ετίμησεν εις το έπακρον ως Αρκάδα τε και Ξηροκαρυτινόν δη, προτείνοντάς τον δια Εκκλησιαστικόν του Σύμβουλον, όπερ και εγένετο, τη ευαρεσκεία του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου του, κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ.
Την ημέραν ταύτην επέλεξεν σοφωτάτως, ο άγιος Καθηγούμενος να αναγγείλη κατόπιν Αρχιερατικής του οικείου Ποιμενάρχου κ.κ. ΙΕΡΕΜΙΟΥ Ευλογίας, την ίδρυσιν εν τω πρώην Δημοτικώ Σχολείω, Εκκλησιαστικού Μουσείου, ένθα εκτείθενται σημαντικοτάτης Πνευματικής αξίας Εικόνες, οίτινες και δια λόγους ασφαλείας αφού κατεγράφησαν, μετεφέρθησαν εκ των ιερών της ενορίας Ναών, μετ’ άλλων πολλών Εικόνων τε και κειμηλίων, άτινα παρεχώρησαν ευλαβώς τα τέκνα του Σημειοφόρου και θαυματοφόρου π. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΤΑ και της αυτού πολυάθλου πρεσβυτέρας ΑΝΘΗΣ.
 
Βαθείαν συγκίνησιν και πνευματικόν στέγαστρον, ωσαύτως εν τη ενορία ποιεί, η Πατριαρχεύουσα  Εικών του οσίου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ, διαφωτιστού, φλογερού και  απολύτως Ελληνορθόξου ιεροκήρυκος και των Γορτυνίων, τότε που όλα τα σκιάζε η φοβέρα, τα πλάκωνε η σκλαβιά και τα μαύριζε η βασιλοΟθωνική Πρωτεσταντική χρόα μετά των συνακολουθούντων ταύτην καιροσκοπικών ανθρωπαρίων της, ολίγων εντός και πλείστων εκτός Εκκλησίας.
 
Ωσαύτως τα ιερά πράγματα τα χρησιμοποιηθέντα εκ των Σεπτών του Ποιμαινάρχου χειρών, κατά την μεγαλειώδην της 1ης  Σεπτεμβρίου 2013 τελετήν των Εγκαινίων, θα εκτίθενται ενθάδε ως αέναος ανά τους αιώνας, του Δεσπότου των Ευλογία και χάρις.
Το δύσκολον τούτο εγχείρημα γίγνεται κατόπιν Αρχιερατικής Ευλογίας υπό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μετά του π. Νεκταρίου, όστις τυγχάνει ο πλέον ειδικός, ως και διδάκτωρ της Βυζαντινής Αρχαιολογίας.
ΑΙΩΝΙΑ ΑΥΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ (Σταθούλας Σιέττου)
 
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΤΑΥΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΚΟΒΑΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ.
 
   
 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ.
ΕΝΟΡΙΑ ΞΗΡΟΚΑΡΥΤΑΙΝΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
http://agiosdimitriosromanou.blogspot.gr


Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...