Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από τα Μαγούλιανα μέχρι το Βαλτεσινίκο θα πεζοπορήσει ο Όμιλος Φίλων Ακτής!

Από τα Μαγούλιανα μέχρι το Βαλτεσινίκο θα πεζοπορήσει ο Όμιλος Φίλων Ακτής!
Την Κυριακή 27 Απριλίου ο Όμιλος Φίλων Ακτής (από την Αθήνα) θα πεζοπορήσει από τα Μαγούλιανα μέχρι το Βαλτεσινίκο, μέσα σε δάσος.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα καταπράσινα Μαγούλιανα βρίσκονται σε υψόμετρο 1.365 μ. και αποτελεί το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου. Ένα γραφικό, πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου, ένα χωριό παραδεισένιο που σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά, είναι χτισμένο στην κορυφή ενός μεγάλου πετάλου και απλώνεται αμφιθεατρικά σε απότομη βουνοπλαγιά. Βρίσκεται πλησίον του Αργυροκάστρου όπου παραθέριζαν οι Βιλαρδουίνοι και ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας με 256 κατοίκους. Τα πετρόκτιστα σπίτια του, πολλά από τα οποία είναι καλά συντηρημένα, ακολουθούν τη γνωστή Γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση και δίνουν μια θαυμάσια εικόνα με την αμφιθεατρική τους δόμηση. Το χωριό έχει όμορφες εκκλησίες, πολλά πλατάνια, παλιά γραφικά καφενεία και ταβέρνες με καλό φαγητό. Μέσα στο χωριό υπάρχουν δύο παλιά πετρόχτιστα γεφύρια, ενώ στην πλατεία του χωριού στέκεται επιβλητικά ένας μεγάλος πλάτανος ηλικίας 300 ετών καθώς και η εκκλησία της Παναγίας που είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Πάνω από το χωριό, o δρόμος προχωρά προς το δάσος, για να φθάσει στο Βαλτεσινίκο, και από εδώ θα ξεκινήσουμε την πορεία μας, διασχίζοντας το μοναδικό ελατόδασος της Μάνας όπου βρίσκεται το παλιό Σανατόριο. Το «Σανατόριο της Μάνας» βρίσκεται λίγο έξω από τα Μαγούλιανα (2,5 χλμ.). Κτίσθηκε το 1928, στην καρδιά του ελατόδασους της Μάνας από χρήματα που συγκέντρωσε μετά από εράνους, η Άννα Παπαδοπούλου, αδερφή του Παύλου Μελά. Το Σανατόριο προοριζόταν για τους φυματικούς φαντάρους, γι' αυτό και η Άννα Παπαδοπούλου πήρε και το προσωνύμιο «η μάνα του Στρατιώτη». Το κτίριο εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Ώρες πορείας: 4 - 4 1/2 Β.Δ. Α
Όσοι δεν πεζοπορήσουν, θα κάνουν βόλτες στα Μαγούλιανα, θα πιουν καφεδάκι, και αργότερα θα συναντηθούν με την πεζοπορική ομάδα στο Βαλτεσινίκο. Το Βαλτεσινίκο είναι ένα όμορφο, γραφικό και φιλόξενο κεφαλοχώρι της ορεινής Γορτυνίας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μ. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζουν ζωσμένες από το ελατόδασος τρείς κορυφές του Μαινάλου, το Παλαιόκαστρο (1435μ.), το Αλογοβούνι και το Ψηλό Βουνό. Η θέα είναι μαγευτική, με τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, τα καταπράσινα περιβόλια, τις βαρύσκιωτες καρυδιές, τις πανύψηλες λεύκες και γύρω να απλώνεται πανέμορφο το ελατόδασος. To χειμώνα το χωριό είναι τυλιγμένο στην πάχνη και συχνά αποκλείεται από το χιόνι. Μέσα στο χωριό υπάρχουν 10 εκκλησίες: Αγ. Γιώργιος, Άγιοι Θεόδωροι, Άγ. Ταξιάρχης, Αγία Βαρβάρα, Αγ. Δημήτρης, Αγ. Αικατερίνη, Άγ. Θεράπων, Άγ. Κωνσταντίνος, Παναγίτσα, Αγ. Μαρίνα, και Άγ. Τρύφων, το κοιμητήρι του χωριού. Πολλές από αυτές είναι αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Οι μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες είναι αυτές των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο του χωριού και του Αϊ Γιώργη, αληθινό κομψοτέχνημα, με το χαρακτηριστικό οκταγωνικό της τρούλο, χτισμένη από Λαγκαδιανούς μαστόρους».

1 σχόλιο

  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ Σάββατο, 26 Απριλίου 2014 19:32 Σύνδεσμος σχολίου

    Έτσι, γιατί εμείς οι Αρκάδες ξέρουμε να υποστηρίζουμε τις καλές προσπάθειες- ενέργειες που προβάλλουν τον τόπο μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...