Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πανελλήνιος Σύλλογος Μαγουλιανιτών: «Να μην γίνουν όλα τσιμέντο»

Πανελλήνιος Σύλλογος Μαγουλιανιτών: «Να μην γίνουν όλα τσιμέντο»

Διαβάστε παρακάτω το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, με την παρέμβαση του αντιπροέδρου του πανελλήνιου συλλόγου Μαγουλιανιτών για την εκχώρηση του σανατοριου της μάνας και του Ξένια. 

«Κόκκινο πανί» είναι το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τους κατοίκους του ορεινότερου κατοικίσιμου χωριού της Πελοποννήσου, τα Μαγούλιανα Αρκαδίας.

Μνημείο είναι για τους Μαγουλιανίτες το Σανατόριο της «Μάνας του Στρατιώτη». Αννα Παπαδοπούλου: τα όνειρα δεν θα μείνουν όνειραΜνημείο είναι για τους Μαγουλιανίτες το Σανατόριο της «Μάνας του Στρατιώτη». Αννα Παπαδοπούλου: τα όνειρα δεν θα μείνουν όνειραΟι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιοποίηση του Σανατορίου της «Μάνας του Στρατιώτη» και του Ξενία αρκεί, όπως αναφέρουν, η πώληση να μην είναι εις βάρος της περιοχής και των επόμενων γενιών.

Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μαγουλιανιτών ανησυχούν. Εδώ, λένε, κατάφεραν να πουλήσουν το Ελληνικό στη Lamda Development χωρίς να έχει εισρεύσει μισό ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Ενώ, από την εκχώρηση του Αστέρα -εάν και όταν ολοκληρωθεί-, το Ταμείο θα εισπράξει... μελλοντικά. Ακίνητα «φιλέτα» βγαίνουν στο σφυρί και η εκποίηση αυτή δεν γίνεται καν έναντι... πινακίου φακής και τα έσοδα είναι σε βάθος χρόνου. Το Ταμείο... θα εισπράξει.

40.000 στρεμ. δάσους

Η δημοσιοποίηση της είδησης πώλησης του Ξενία και εκμίσθωσης του Σανατορίου της «Μάνας του Στρατιώτη» για 50 χρόνια προκάλεσε -όχι άδικα- εντονότατες αντιδράσεις.

«Είμαστε κατά του ξεπουλήματος όσο όσο. Δεν θέλουμε να γίνουν όλα τσιμέντο», λέει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μαγουλιανιτών Αγγελος Αλεξόπουλος. Μαζί με τα κτήρια δίνονται περίπου 120 στρέμματα, κυρίως δάσους.

Αξιοποίηση ή ξεπούλημα; ευλόγως διερωτάται ο Αγγελος Αλεξόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΜαγουλιανιτώνΑξιοποίηση ή ξεπούλημα; ευλόγως διερωτάται ο Αγγελος Αλεξόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΜαγουλιανιτώνΟ Σύλλογος Μαγουλιανιτών εδώ και δεκαετίες έχει βάλει στόχο την ανάδειξη του θέματος του Σανατορίου της «Μάνας». Μέχρι χθες όλες οι προσπάθειές του, όπως αναφέρουν, σκόνταφταν στο ιδιότυπο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, σε λάθος μελέτες και άλλους σκοπέλους. Και ξαφνικά, ως διά μαγείας επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα με μια απλή υπογραφή!

«Στις προτάσεις του Ταμείου μάλιστα γίνεται λόγος για ξενοδοχείο ή για υποδομές ιατρικού τουρισμού. Εμείς θα προσθέταμε και την επιλογή του Μουσείου Εθνικής Αδιαφορίας και Απαξίωσης, αφού τέτοια ήταν και η συμβολή του ελληνικού κράτους εδώ και δεκαετίες. Να μην ξεχνάμε ότι το Σανατόριο χτίστηκε αποκλειστικά με τη δωρεά των μεγάλων ευεργετών Γεωργίου και Δημητρίου Σπετσερόπουλου από την Τρίπολη και εράνους της ίδιας της Μάνας του Στρατιώτη, στην Αμερική», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.

Το συγκεκριμένο κτήριο για τους ανθρώπους της περιοχής είναι κάτι σαν «μνημείο». Το έφτιαξε με εράνους η «Μάνα του Στρατιώτη», η Αννα Παπαδοπούλου, συγγενής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε χρόνια δύσκολα.

Τα ντουβάρια του, που επιμένουν να στέκονται όρθια, μαρτυρούν σκληρές αλήθειες μιας εποχής που η φθίση, η φυματίωση, θέριζε στην Ελλάδα. Τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολα. Η Ελλάδα έβγαινε από βαλκανικούς πολέμους, έναν παγκόσμιο πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά είχε αξιοπρέπεια. Τα φτωχικά εκείνα χρόνια η χώρα μας νοιαζόταν για τους ανθρώπους της και όχι για τους δανειστές της.

Γιατί Ξενία Βυτίνας;

Οσο για το Ξενία, δίνεται για 99 χρόνια, δηλαδή πωλείται. Το Ξενία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γνωστή κοινότητα. Μάλλον κάποιος γραφειοκράτης κοίταξε τον χάρτη της περιοχής, είδε ένα Ξενία μέσα στο δάσος και αποφάσισε να το τιτλοφορήσει Ξενία Βυτίνας. Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται στον οικισμό Παν, 8,5 χιλιόμετρα μακρύτερα της Βυτίνας. Ως Ξενία Παν ή Arcadia θα πωλούνταν καλύτερα. Αν μάλιστα οι φωστήρες του ΤΑΙΠΕΔ έβλεπαν ότι το Ξενία Παν απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα από το Σανατόριο της Μάνας του Στρατιώτη θα έπρεπε να τα διέθεταν πακέτο.

Π. ΜΑΡΙΤΣΑΣ

1 σχόλιο

  • ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 21:21 Σύνδεσμος σχολίου

    ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ.ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΩΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΙΑ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΨΗΦΟΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 300,00 ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ 500,00 ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...