Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σχέδιο δράσης για να μειωθεί η ρύπανση στη Γορτυνία!

Σχέδιο δράσης για να μειωθεί η ρύπανση στη Γορτυνία!
Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) του Δήμου Γορτυνίας όπως συντάχθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΣΑΔ-ΕΜΠ) εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής και το παρουσιάζουν οι «Αρκαδικές Ειδήσεις».


Σύμφωνα με τα πρακτικά, η Πρόεδρος ανακοίνωσε τη συζήτηση του θέματος και ο Δήμαρχος αιτιολόγησε το θέμα ως απρόβλεπτο και επείγουσας ανάγκης, επειδή η ανάγκη αυτή προέκυψε στο διάστημα που ο νόμος

ορίζει ότι το Δ.Σ. αποφασίζει για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις και εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (ένα μήνα πριν τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών), ενώ η προθεσμία για την έγκριση του σχεδίου εκπνέει και η μη έγκρισή του θα έχει για το Δήμο αρνητικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές ενέργειες υποβολής προτάσεων έργων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά αφού μετά την 1η Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να εκπληρωθεί ο συγκεκριμένος σκοπός.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έθεσε υπόψη των μελών του συμβουλίου τα εξής: Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Δημάρχων», η οποία είναι μια εθελοντική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τοπικό επίπεδο κατά τουλάχιστον 20%, μετά και από προηγούμενη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας υπέγραψα το Σύμφωνο των Δημάρχων στις 26 Απριλίου 2013.

Αυτή τη στιγμή το Σύμφωνο των Δημάρχων γνωρίζει ευρεία απήχηση σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς τουλάχιστον 5.327 δήμοι σε όλη την Ευρώπη το έχουν υπογράψει, εκ των οποίων 93 από την Ελλάδα.

Ο δήμος, μετά την υπογραφή του συμφώνου την 26η Απριλίου 2013, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΣΑΔ-ΕΜΠ):

- Βασική απογραφή των ενεργειακών καταναλώσεων και εκπομπών CO2 στα όρια του δήμου Γορτυνίας.

- Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Βάσει των στοιχείων που συλλέχθηκαν για τις ενεργειακές καταναλώσεις, τόσο από δημοτικούς, όσο και από εθνικούς φορείς και επιχειρήσεις, προκύπτει ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας για το έτος 2011 ήταν 171,6 GWh. Ο αγροτικός τομέας καταναλώνει 4% της συνολικής ενέργειας, ο

κτιριακός τομέας και οι εγκαταστάσεις 51% και οι μεταφορές 45%. Η κατανάλωση ενέργειας που περιγράφηκε οδήγησε στην εκπομπή 54,9 ktn CO2 από δραστηριότητες εντός του δήμου.

Το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε προβλέπει μια δέσμη μέτρων σε όλους τους τομείς μελέτης, μέσω των οποίων ο Δήμος προσβλέπει στην:

- Ανάδειξη του δήμου σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

- Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, της εξοικονόμησης ενέργειας, και συνεπαγόμενα

χρηματικών πόρων σε τοπικό επίπεδο.

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εν γένει συμβολή στην τοπική ανάπτυξη.

- Συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας με δήμους από όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικές δράσεις που περιλαμβάνονται ανά τομέα είναι:
- Δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων, δράσεις ευαισθητοποίησης δημοτικών υπαλλήλων και μαθητών, δράσεις στις εγκαταστάσεις ύδρευσης και βιολογικών καθαρισμών, ίδρυση τμήματος εξοικονόμησης ενέργειας.
- Δημοτικός φωτισμός. Εκπόνηση μελέτης φωτισμού, σταδιακή αντικατάσταση υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης φωτισμού.

- Οικιακός και τριτογενής τομέας. Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, διεξαγωγή εκδηλώσεων και ενημέρωση σχετικά με υφιστάμενα προγράμματα όπως «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».

- Μεταφορές. Σταδιακή αντικατάσταση ενεργοβόρων δημοτικών οχημάτων με αποδοτικότερες τεχνολογίες, εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, δημιουργία δημοτικών συγκοινωνιών, προώθηση οικολογικής οδήγησης, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

- Αγροτικός τομέας. Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αγροτών σχετικά με αποδοτικότερες τεχνολογίες.

- Τοπική ηλεκτροπαραγωγή. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών κτιρίων και φωτιστικών σημείων με φωτοβολταϊκό πλαίσιο σε σημεία του οδικού δικτύου.

Η προβλεπόμενη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις προαναφερθείσες δράσεις ανέρχεται στο 21,3% του έτους αναφοράς.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπως καταγράφεται στα ηχογραφημένα πρακτικά, κατά την οποία ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις και έθεσε υπόψη των μελών το αναλυτικό σχέδιο το οποίο είπε παρουσιάστηκε στην επιτροπή διαβούλευσης και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο δράσης αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετέχει ο Δήμος στα αντίστοιχα προγράμματα στο εξής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...