Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Λαγκαδιανά και....Γορτυνιακά» - Γράφει ο Πάνος Χουντής

«Λαγκαδιανά και....Γορτυνιακά» - Γράφει ο Πάνος Χουντής
Πραγματοποιήθηκε στις 7-4-2015 στην ταβέρνα «ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ» Λαγκαδίων η προγραμματισμένη συγκέντρωση των Λαγκαδινών κατοίκων, έπειτα από πρόσκληση του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και της επιτροπής κατοίκων Λαγκαδίων.
Η ανταπόκριση των κατοίκων ήταν εντυπωσιακή, ουσιαστική και οι παρεμβάσεις του, στα φλέγονται και καυτά θέματα ήταν πέρα για πέρα εποικοδομητική. Εντυπωσιακή ήταν και η αυθόρμητη παρουσία της κάμερας της Αρκαδικής τηλεόρασης, ρεπόρτερς από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Τρίπολης και από άλλες Αρκαδικές εφημερίδες. Έγινε ενημέρωση από τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ και συντονιστή της συζήτησης, για τις ενέργειες που κάναμε από την τελευταία μας συγκέντρωση και διάφορες απλές ενημερώσεις, για τις επόμενες που θα γίνουν. Όλοι, μα όλοι οι παρευρισκόμενοι στην συγκέντρωση, πήραν τον λόγο και έθιξαν τον προβληματισμό τους και τις ανησυχίες τους, αλλά και τις προτάσεις που έχουν να καταθέσουν, για την επίλυσή τους.

Μάζεψα τα θέματα και τα κωδικοποίησα, έτσι ακριβώς όπως τα έθεσαν οι παρευρισκόμενοι και ενεργοί μόνιμοι κάτοικοι των Λαγκαδίων, τα οποία αγγίζουν όλη σχεδόν την εγκαταλελειμμένη, ερημωμένη Γορτυνία.

1. Τουριστική προβολή Λαγκαδιών

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Γορτυνία και ιδιαίτερα τα Λαγκάδια στερούνται μια σοβαρής, συστηματικής τουριστικής προβολής, αν και διαθέτει απίθανο, φυσικό κάλλος, χειμερινό ενδιαφέρον, θρησκευτικό κίνητρο, γρήγορη και εύκολη οδική πρόσβαση και ικανοποιητικές ξενοδοχειακές υποδομές. Εντυπωσιακή είναι η απουσία της Δημοτικής Αρχής, στην μοναδική για την ανάπτυξη της Γορτυνίας, τουριστική προβολή της. Πιθανότητα να εκπονεί ακόμα μια μελέτη.

2. Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδίων

Σ' αυτό το θέμα, η απάντηση στην αγωνία των κατοίκων, είναι ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ. Αξίζει δε να τονίσουμε ότι υπάρχουν πατριώτες των έχοντας μεγάλη ευαισθησία, στα παραδοσιακά μας κειμήλια της Λαγκαδινής και Γορτυνιακής καθημερινότητας, έχουν μεγάλο αριθμό καλοδιατηρουμένων σκευών, ρούχων τα οποία θέλουν να τα δωρίσουν σε ένα: Λαγκαδινό Λαογραφικό Μουσείο! Και όμως. Τα Λαγκάδια του 2015, δεν διαθέτουν ούτε ένα Λαογραφικό Μουσείο, ούτε και μια αξιοπρεπή αίθουσα για να συγκεντρώνονται, να συνέρχονται, να ενημερώνονται να εξημερώνονται, δηλαδή ένα λαογραφικό κέντρο Λαγκαδίων. Το ποιός έχει την ευθύνη και την εντυπωσιακή αδιαφορία είναι γνωστό σε όλους, αλλά μεγάλη ευθύνη, εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση του Δ. Γορτυνίας έχουν και οι διάφοροι παραγοντίσκοι και συνδεσμίτες «πατριώτες» της Αθήνας....

3. Γεφύρι Κοτόμυαλου

Αυτό το θέμα, έχει σταματήσει στην σύνταξη μελέτης που έχει εξαγγείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, αφού έγινε γνωστό ότι την λύση του επικίνδυνου γεφυριού στην ανατολική είσοδο Λαγκαδιών, θα πρέπει να την δώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και όχι το Υπουργείο Υποδομών. Θα το παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά.

4. Έλεγχος Πόσιμου Νερού

Εδώ η λέξη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ είναι ανίσχυρη. Έπειτα από την τελευταία δειγματοληψία (ΜΑΡ. 15) η Υγειονομική Υπηρεσία Αρκαδίας, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα δειγμάτων τα οποία αρκετά δεν ήσαν ΑΠΟΔΕΚΤΑ. Έχω ζητήσει επωνύμως την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών διότι εδώ και 2 χρόνια τα δείγματα του πόσιμου νερού των Λαγκαδίων δεν είναι ΑΠΟΔΕΚΤΑ, δεν υπάρχει καμία ευαισθησία από πλευράς τοπικών αρχόντων, κινδυνεύουν ζωές, δεν κάνουν τίποτα για την βελτίωση των ατιών, αλλά δεν ενημερώνουν και τους μόνιμους κατοίκους, είτε τους επισκέπτες για το υπαρκτό επικίνδυνο πρόβλημα της υδροδότησης. Ήδη, η εισαγγελία Τρίπολης έχει αρχίσει το ανακριτικό της έργο.

5. Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Λαγκαδίων

Εδώ έχουμε πρόοδο. Η αίτηση του Εξωρ. & Εκπολ. Συλλόγου Λαγκαδίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Γορτυνίας, έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των .... 16 αριθμών πρωτοκόλλου, για να συζητηθεί, μήπως και εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, το ποσό των 10.800 € για να γίνει λειτουργήσιμη η εγκαταλελειμμένη αίθουσα! Εδώ το έτσι θέλω της αντιδημοκρατικής παρέμβασης και απαγορευτικής θεματολογίας των συνεδριάσεων, έχει όνομα : Γιάννης Γιαννόπουλος.

6. Ποιότητα ζωής πολιτών

Αρκετοί έθιξαν το θέμα της έλλειψης επικοινωνίας των πολιτών με την Δημοτική αρχή σε θέματα όπως καμένες λάμπες, κακή και επικίνδυνη βατότητα των δρόμων και πλήρη αδιαφορία για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες. Όλοι κατέθεσαν το ερώτημα, σε ποιον να πούμε τον πόνο μας και τα παράπονά μας ; Αφού είναι γνωστό ότι και στην προηγούμενη θητεία του αλλά και στην τωρινή έχει μεγάλη αλλεργία και απέχθεια στις συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων , σε όλη την Γορτυνία. Πουθενά δεν συνεδριάζει τοπικό συμβούλιο, στον Δήμο Γορτυνίας. Εδώ η ευθύνη έχει ονόματα, Γιάννης Γιαννόπουλος και η «αντιπολίτευση» αυτού.

7. Κτηνοτροφία

Οι λίγοι και ελάχιστοι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και των εμπόρων. Καμία ενημέρωση, καμία καθοδήγηση, καμία συμβουλή σε θέματα που τους πονάνε, όπως τα υγειονομικά: τα διάφορα κρούσματα, τα διάφορα προγράμματα, τις σύγχρονες μεθόδους, είτε τις νέες οδηγίες, που απασχολούν τον κλάδο τους. Μαύρο σκοτάδι.

8. Τηλεοπτικό σκοτάδι της Digea

Είναι γνωστό ότι η Γορτυνία ανήκει στις λευκές ζώνες, στις περιοχές της Ελλάδας στις οποίες οι συμβάσεις της Digea με την ελληνική κυβέρνηση, δεν κάλυπτε με τις μελέτες της την παροχή ψηφιακού σήματος. Τέλος του Απρίλη 15 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία παύει το αναλογικό σήμα και όλα τα τηλεοπτικά σήματα θα είναι μόνο ψηφιακά. Δηλαδή θα ΄χουμε το Γορτυνιακό τηλεοπτικό ΜΑΥΡΟ. Δεν έχει ιδρώσει το αυτό σε κανένα τοπικό άρχοντα και φυσικά υπάρχει ακόμα μια αδιαφορία μαζί με τις τόσες άλλες.

Αυτά ήσαν κωδικοποιημένα, τα θέματα που έθιξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι των Λαγκαδίων που αφορούν και αρκετούς πατριώτες της ερημωμένης Γορτυνίας. Ετέθησαν και άλλα σοβαρότατα θέματα που αφορούν την παιδεία, την ανεργία, τις κατολισθήσεις στους δρόμους, την γήρανση του πληθυσμού, μαζί με τον ελεύθερο χρόνο της νεολαίας!!!

Σε αρκετά θέματα, θα κάνουμε έγγραφες παρεμβάσεις οπότε στην επόμενη συγκέντρωσή μας, θα σας έχουμε, τις απαντήσεις από τους αρμοδίους, τους αναρμόδιους, τους υπεύθυνους και τους ανευθυνο-υπεύθυνους που είναι και οι πιο πολλοί....

για το ρεπορτάζ
ΠΑΝ. Β. ΧΝΟΥΝΤΗΣ
6977 210 364 – 6973 350 018
Πρόεδρος Εξωρ. & Εκπολ. Συλλόγου Λαγκαδίων «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και συντονιστής της επιτροπής κατοίκων Λαγκαδίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...