Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ικανοποίηση για τα υπό εξέλιξη έργα επαναλειτουργίας του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας!

Ικανοποίηση για τα υπό εξέλιξη έργα επαναλειτουργίας του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας!
Το Σωματείο "Φίλων του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη", με την ευκαιρία έναρξης του προγράμματος επαναλειτουργίας του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, εξέδωσε ανακοίνωση και ενημερώνει για την πορεία των σχετικών έργων, δεδομένης της μεγάλης σημασίας του κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη όχι μόνο για τη Βυτίνα αλλά και για τον ευρύτερο κλάδο της ορεινής οικονομίας.


Ειδικότερα, αναφέρει: «Κατά την επίσκεψη (20/10/2013) του τεως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στη Βυτίνα Αρκαδίας, σε εκδήλωση μνήμης προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης ανακοίνωσε πρόγραμμα απαναλειτουργίας του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας.

Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε, αναβαθμίστηκε και τελευταία, τέθηκε σε εφαρμογή. Σήμερα τα έργα επαναλειτουργίας είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνονται σε έξη ενότητες δραστηριοτήτων.

1. Εκπαιδευτικές δραστηριοτήτες. Εχουν οργανωθεί, στο κεντρικό κτήριο της Γεωργικής Σχολής, δύο αίθουσες διδασκαλίας συνολικής δυναμικότητας 150 περίπου ατόμων. Στις αίθουσες αυτές θα πραγματοποιηθούν:

• Σεμινάρια για τη μελισσοκομία από 1/6 έως 31/7 του 1015. Συντάσσονται οι σχετικές ανακοινώσεις

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την "Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων", με χορήγηση της σχετικής άδειας.

• Πρόγραμμα κατάρτισης (ένα τουλάχιστον κατ' έτος) με γνωστικό αντικείμενο: αμπελουργία, ή οινολογία, ή κτηνοτροφία, ή μελισσοκομία. Πρόκειται για συνεργασία του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών

2. Είναι ήδη σε εξέλιξη η φύτευση 40 στρεμμάτων ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου. Παράλληλα έχει προγραμματισθεί η εγκατάσταση μικρής κλίμακας οινοποιείου και αποσταγματοποιείου για την ορθολογικότερη αξιοποίηση των προϊόντων της οιναμπέλου.

3. Έχει καθαρισθεί και αναδειχθεί η υφιστάμενη φυτεία φουντουκιάς (6 στρέμματα). Παράλληλα έχουν παραγγελθεί δενδρύλλια φουντουκιάς μολυσμένα με τον μύκητα τρούφας για τη πειραματική καλλιέργεια του εν λόγω, μεγάλης αξίας, προϊόντος.

4. Συμπληρώνεται και αναβαθμίζεται το μελισσοκομικό εκθετήριο, το οποίο εγκαταστάθηκε πρόσφατα, ως ακολούθως:

• Δημιουργείται πρότυπο μελισσοκομείο με σκοπό α.) Την ενημέρωση, σχετικά με τη ποιότητα και τη ποσότητα της παραγωγής, ανα περιοχή, στο ευρύτερο πλαίσιο του δάσους του Μαινάλου β.) Την εφαρμογή αντικλεπτικών συστημάτων και γ.) Την παραγωγή βασιλισσών

• Δημιουργείται συσκευαστήριο μελιού, για την εξυπηρέτηση των παραγωγών της περιοχής με μικρή δαπάνη από μέρους τους. (Από το τρέχον έτος απαγορεύεται η διακίνηση ασυσκεύαστου μελιού. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διακίνηση είναι η αναγραφή του κωδικού του εγκεκριμένου συσκευαστηρίου.)

5. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Βυτίνας σχεδιάζονται παρεμβάσεις στο "Δασάκι" για τον εξωραϊσμό του και την εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης.

6. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, σχετικά με την υγεία και την αντοχή των μηλοειδών (15 περίπου στρέμματα στο κέντρο του κτήματος) σχεδιάζεται ο καθαρισμός και η ανάδειξη της συγκεκριμένης φυτείας. Σημειώνεται η ιδιαίτερη σημασία, της δραστηριότητας αυτής για τη Βυτίνα, δεδομένου ότι το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας είναι εγγεγραμμένο, ως διατηρητής της συγκεκριμένης ποικιλίας μηλοειδών, στον κοινοτικό κατάλογο δενδρωδών.

Το Διοικητικο Συμβούλιο του Σωματείου "Φίλοι του Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη" εκφράζει τη ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας και την βεβαιότητα ότι η ωφέλεια η οποία θα προκύψει απο την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων θα είναι πολλαπλάσια των αντίστοιχων δαπανών.

Το Σωματείο μας δεν παραλείπει να αναφερθεί στη καθοριστική σημασία που είχε, για την εξέλιξη των παραπάνω έργων, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην εκδήλωση μνήμης για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Βυτιναίου Εθνικού Ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.»

Για το ΔΣ του Σωματείου, την ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Παναγόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...