Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από την Αυστραλία στην Αρκαδία! Φίδια... δηλητήριο στη Μεγαλόπολη

Από την Αυστραλία στην Αρκαδία! Φίδια... δηλητήριο στη Μεγαλόπολη
Ο παρατεταμένος νοτιάς κράτησε αρκετές μέρες και οι μπεκάτσες άρχισαν να λιγοστεύουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διώξει τις μπεκάτσες αλλά να επανεμφανιστούν τα φίδια!
 
Αρχές Δεκεμβρίου, απόγευμα, βρίσκομαι στο κτήμα του πεθερού μου και κουβεντιάζαμε για το κρασί της φετινής εσοδείας. Στο κτήμα υπάρχουν τέσσερα σκυλιά, όλα ελληνικοί ποιμενικοί. Το ένα είναι καθαρόαιμο, τεράστιο και τα άλλα είναι από αυτά τα μπασταρδεμένα με τα δικά μας τσοπανόσκυλα. Πιο κοντά στο ύψος, αλλά με πολύ μαλλί και πιο πολλή αγριάδα. Ζόρικα σκυλιά, που φυλάνε το κτήμα ακόμα και με τη ζωή τους αν χρειαστεί.

Το φίδι δεν συμπεριφερόταν σαν τα δικά μας φίδια, δεν προσπαθούσε να κρυφτεί, να διαφύγει, να γλιτώσει, ήταν άκρως επιθετικόΤο φίδι δεν συμπεριφερόταν σαν τα δικά μας φίδια, δεν προσπαθούσε να κρυφτεί, να διαφύγει, να γλιτώσει, ήταν άκρως επιθετικό



Ξαφνικά, ακούγεται μία φασαρία και βλέπω τα τρία από τα τέσσερα σκυλιά να φέρνουν γύρα κάτι στα χορτάρια και να το γαυγίζουν. Αλλοτε μουντάρουν και περισσότερο οπισθοχωρούν. Κάνουν να το αρπάξουν, αλλά το φοβούνται! Τρέχουμε προς το σημείο, και τι να δούμε...

Ενα τεράστιο φίδι που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Να σηκώνεται όρθιο, να σφυρίζει και να βγάζει τη γλώσσα. Ενα φίδι με τριγωνικό κεφάλι και φολίδες γκρι και μαύρες. Είναι πάνω από δύο μέτρα μήκος και χοντρό σαν μπράτσο.

Ο πεθερός μου, έμπειρος με τα φίδια, αρπάζει ένα δεκριάνι και το τρυπάει στη μέση. Αγκαλιάζει το σίδερο και κάνει κόμπο σαν τη σμέρνα για να απελευθερωθεί. Ενα φίδι που στην αρχή το πέρασα για σφιγκτήρα. Κάποιο δενδρόβιο φίδι, κάτι σαν τη δεντρογαλιά τη δική μας. Το βράδυ στο ίντερνετ βρήκα το φίδι.

Φίδια... δηλητήριο στη Μεγαλόπολη

Απελευθερώσεις...
Η φωτογραφία ήταν ίδια απολύτως με τη φωτογραφία του φιδιού Αcanthophis. Ιδιο κεφάλι, ίδιες αποχρώσεις του κεφαλιού και του κορμού, ίδιες πολυγωνικές φολίδες στο δέρμα του. Σίγουρα τέτοιο φίδι δεν υπάρχει στα μέρη μας.

Το πώς βρέθηκε αυτό το φίδι στη Μεγαλόπολη είναι άγνωστο.

Πολλά ακούγονται για φυσιολάτρες ? οικολογούντες που ενδιαφέρονται για τη φύση και την προτιμούν στην αρχέγονη μορφή της, απείραχτη από τον πολιτισμό και τους βάρβαρους ανθρώπους, ότι απελευθέρωσαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να απελευθερώνουν άγνωστα στην Ελλάδα, αλλά δηλητηριώδη, φίδια.

Φίδια... δηλητήριο στη Μεγαλόπολη

Πριν από δύο μήνες είχα συναντήσει μία οχιά κερασφόρο (με κέρατα) που είναι πολύ σπάνια στα μέρη μας.

Φυσικά, της έκοψα το κεφάλι με μία τουφεκιά, γιατί την είχανε πάρει χαμπάρι τα σκυλιά και ετοιμάζονταν να μπουν σε έναν επικίνδυνο και άνισο αγώνα. Το τι μπορεί να συμβεί αν ένα τέτοιο φίδι βρεθεί στον δρόμο ενός γεωργού, κτηνοτρόφου, κυνηγού, μελισσοκόμου είναι κάτι που δεν έχουν σκεφτεί αυτοί οι ανεγκέφαλοι που τα απελευθέρωσαν.

Θα πρέπει να τονίσουμε στους φίλους κυνηγούς ότι το φίδι δεν συμπεριφερόταν σαν τα δικά μας φίδια. Δεν προσπαθούσε να κρυφτεί, να διαφύγει, να γλιτώσει. Ηταν άκρως επιθετικό. Σφύριζε, στεκόταν κουλουριαστό με ψηλά το κεφάλι και προσπαθούσε να δαγκώσει.

Ιδιο απολύτως με τη φωτογραφία του φιδιού Αcanthophis.Ιδιο κεφάλι, ίδιες αποχρώσεις του κεφαλιού και του κορμού, ίδιες πολυγωνικές φολίδες στο δέρμα του. Σίγουρα τέτοιο φίδι δεν υπήρχε στα μέρη μας. Ιδιο απολύτως με τη φωτογραφία του φιδιού Αcanthophis.Ιδιο κεφάλι, ίδιες αποχρώσεις του κεφαλιού και του κορμού, ίδιες πολυγωνικές φολίδες στο δέρμα του. Σίγουρα τέτοιο φίδι δεν υπήρχε στα μέρη μας.




Ας ελπίσουμε ο καλός Θεός της Ελλάδας να μας λυπηθεί και να μας σώσει από τους νεόκοπους προστάτες της φύσης...

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Ενα γένος εξαιρετικά δηλητηριωδών φιδιών. Η κοινή τους ονομασία;; «death adders». Ζουν στη Αυστραλία, στη Νέα Γουινέα και τα κοντινά νησιά και είναι από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο.

Το όνομα του γένους προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «άκανθος» και «όφις», που αναφέρονται στη ράχη του φιδιού.

Το δάγκωμα από ένα death adder προκαλεί παράλυση στην αρχή και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μόλις έξι ώρες.

Μπάμπης Γκαβάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μπάμπης Γκαβάς
(Από το ένθετο Κυνήγι του Έθνους)

7 σχόλια

  • Γιαννης
    Γιαννης Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 15:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Αμολάνε οι οικολόγοι φίδια!!!!Απο το 1980 η ίδια μ@@@@@. Αλλα τι να πείς για βλήματα που εχουν σκοτώσει τα τελευταία χρόνια στο Λεκανοπαίδιο τη Μεγαλόπολης πόσα άτομα... Εμείς φταίμε που τους ανεχόμαστε.

  • ΗΜΙΟΙΚΟΛΟΓΟΣ
    ΗΜΙΟΙΚΟΛΟΓΟΣ Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 03:13 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΜΟΛΑΝΕ ΦΙΔΙΑ. Οποιος "αμολάει" φίδια άσχετα με το περιβάλλον δεν είναι οικολόγος. Αυτοί που λένε τέτοιες αηδίες είναι "οικωλόγοι".
    οσο γι' αυτούς που σκοτώνουν τα φίδια για χάρη γούστου, ΄θα τους φάνε τα ποντίκια.

  • euaggelia
    euaggelia Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 00:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Oi fisiolatres na pane na poulisoun ta spitia tous, na agorasoun mia skini k na koimounte aggalia me ta fidia kai tis saures.fisiolatres na to paizoun dikindineuontas ti zoi ton dikon tous paidion ektos k anoi perissoteroi, opos fantazojai, ahti gia paidia exoun skilia

  • όλοι φυσιολάτρες
    όλοι φυσιολάτρες Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 00:12 Σύνδεσμος σχολίου

    Μύθος; τι λες ρε ασχετε εκτός αν είσαι απο αυτούς που κανουν τη δουλειά, έχει γεμίσει ό τόπος φίδια αγνώστου είδους πού δεν υπήρχαν ποτέ στή περιοχή, αυτά ποιός τά έφερε η βροχή; επίσης τα ανοιγμένα - πεταγμένα κουτιά πάνω στα βουνά από τί είναι κ τι μπορεί να είχαν μέσα αν οχι φίδια; αλλά έτσι είσαστε τίποτα χρήσιμο δέ ξέρετε να φέρετε όλο μ#####

  • stoned
    stoned Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 19:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Πολυ περιεργο να ειναι acanthopis.Oποιος εχει δει ντοκιμαντερ για το εν λογο φιδι,μιλαμε για μια απο τις πιο επικινδυνες οχιες.Μεγαλο ρισκο να μεταφερεις τετοιο φιδι απο αλλη ηπειρο,για πολλους λογους που δεν χρειαζεται να αναφερω.Ισως να μην ειναι αυτο,ισως και να ειναι ομως.Ο φιλος που αναφερθηκε στο μεγεθος του φιδιου,προφανως και εχει δικιο.Αν εξαιρεσουμε την περιφημη οχια της Γκαμπον με τα κερατα,που οντως εχει παχος σαν το αντρικο μπρατσο,γενικα οι οχιες ειναι μικρα μεγεθη σε σχεση με αλλα φιδια.Αν παντως ηταν αληθινη acanthopis,υπαρχει προβλημα.Πριν μια 5ετια πατησα κερασφορο οχια.Πραγματικα εκπληκτικο φιδι(αρκει να μην δαγκωθεις).Οσον αφορα τον μυθο περι οικολογων που αμολανε φιδια,εδω στην επαρχια που ζω εγω,σιγουρα δεν ειναι μυθος.Καθε χρονο εχουμε τα ιδια...

  • death adder
    death adder Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 12:38 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κείμενο τρομολαγνείας από το ένθετο "Κυνήγι" της εφημερίδας Έθνος!

    Ο σύνδεσμος: http://www.ethnos.gr/entheta.asp

    Το κακό με αυτήν την ιστορία έχει παραγίνει πλέον. "Άρθρο" στο ένθετο "Κυνήγι" του Έθνους περιγράφει μια ιστορία θανάτωσης ενός Νερόφιδου (Natrix natrix) με φωτογραφίες και γράφει ότι το φίδι ήταν ξενική θανατηφόρα Οχιά που έχουν αμολήσει "φυσιολάτρες οικολογούντες"!

    Μερικά ακόμα απαράδεκτα σημεία του κειμένου:
    1. "Είναι πάνω από δύο μέτρα μήκος και χοντρό σαν μπράτσο...".
    Σε σύγκριση με το δικράνι φαίνεται ξεκάθαρα ότι το φίδι δεν ξεπερνάει το ένα μέτρο! Η 1η φωτογραφία είναι παραπλανητική λόγω προοπτικής (το έχουμε αναλύσει παλιότερα με παραδείγματα).

    2."Ο πεθερός μου, έμπειρος με τα φίδια, αρπάζει ένα δεκριάνι και το τρυπάει στη μέση...".
    Προφανώς μιλάμε για πολλή εμπειρία στη συγκεκριμένη ομάδα ζώων...

    3."...Φυσικά, της έκοψα το κεφάλι με μία τουφεκιά..."
    Ότι κινείται σκοτώνεται γι'αυτούς τους ανθρώπους.

    Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου, δεν μπορεί μια εφημερίδα να δημοσιεύει τέτοια απαράδεκτα "άρθρα", να παραπληροφορεί και να πανικοβάλει το κοινό. Και πρέπει επιτέλους κάποιος να ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ για τις παράνομες αυτές πράξεις εξόντωσης άγριων προστατευόμενων ζώων που διαφημίζονται θρασύτατα με ονοματεπώνυμα.

    Τέλος, πρέπει οι κυνηγοί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ρυθμιστές της φύσης και ότι υπάρχουν ζώα στην ελληνική φύση για τα οποία δεν έχουν καμία ιδέα και δεν αρκεί μόνο να σπαταλάς πολλές ώρες στο πεδίο σκοτώνοντας, αλλά χρειάζεται να ασχοληθείς πραγματικά και να τα μελετήσεις για να τα μάθεις. Ό,τι δεν αναγνωρίζεται από εσάς κύριοι δεν πάει να πει ότι δεν υπήρχε εκεί πολύ πριν ακόμα εμφανιστεί ο ίδιος ο άνθρωπος.

    Το Νερόφιδο (Natrix natrix) έχει μεγάλη χρωματική ποικιλομορφία, είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι, πλαταίνει το κεφάλι και το σώμα του όταν απειλείται για εκφοβισμό του θηρευτή ή παριστάνει το νεκρό. Προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67, ΦΕΚ 23/Α/30-1-81 (Πίνακας ΄Β). Η θανάτωσή του είναι πράξη παράνομη. Το συγκεκριμένο άτυχο των φωτογραφιών ήταν και θηλυκό. Κρίμα και αίσχος.

  • φισιολατρης
    φισιολατρης Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 11:24 Σύνδεσμος σχολίου

    Μα πως ειναι δυνατόν εν έτη 2014 να πιστεύουμε στο μεγαλύτερο μύθο που υπηρξε ποτε και εχει αποδειχθει εμπρσκτα οτι δεν υπάρχουν οικολογοι που αμολανε φιδια! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΜΟΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΑΡΟΥΦΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ GOOGLARETE ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ!! ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΦΙΔΙΑ!!! ΗΜΑΡΤΟΝ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...