Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πάσχα Τσακώνικο στον Τυρό – Άρχισαν οι προετοιμασίες για το Κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα (εικόνες)

Πάσχα Τσακώνικο στον Τυρό – Άρχισαν οι προετοιμασίες για το Κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα (εικόνες)
Προετοιμασίες γίνονται στον Τυρό για το μοναδικό εορτασμό του Τσακώνικου Πάσχα! Ήδη, αρκετός κόσμος βρίσκεται στην περιοχή για να περάσει αυτές τις Άγιες Ημέρες.
Το «Καλημέρα Αρκαδία» απαθανάτισε εικόνες από τις προετοιμασίες για τη μέρα της Ανάστασης, οπότε και θα γίνει το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το Πάσχα στον Τυρό, είναι:
Τη Μ.Παρασκευή θα δείτε την περιφορά των δύο επιτάφιων στην παραλιακή οδό με την συνοδεία των ψαροκάικων  και πολλών σκαφών των επισκεπτών ενώ από στεριάς χιλιάδες κόσμου ακολουθούν με ευλάβεια τους δύο επιτάφιους της κωμόπολης.
Το Μ. Σάββατο από νωρίς τα μικρά παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού από άκρη σε άκρη σε χιλιάδες κεριά που φωτίζουν την θάλασσα και συμβολίζουν τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που έχουν χαθεί.
Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης  οι Τσάκωνες  μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον Αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.
Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος  στο λιμάνι θα δείτε ένα από τα πιο όμορφα  και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας  το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε ειδική σχεδία από τους Τσάκωνες  πυρπολητές με την συνοδεία φαντασμαγορικών βεγγαλικών και τρομερών δυναμιτών που φωτίζουν τον Τυρό από άκρη σε άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και που φτάνει έως τις μέρες μας.
Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία της πόλης θα ακούσετε την ανάγνωση του Ευαγγελίου στην Τσακώνικη διάλεκτο από τους ιερείς του Τυρού.
Ακολουθεί γλέντι στην κεντρική πλατεία με σούβλες ντόπιο κρασί και λαϊκή ορχήστρα. Εκεί θα δείτε και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και βέβαια τον Ιστορικό Τσακώνικο χορό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...