Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Τσιπιανίτης με τις 10.000 πετρελαιοπηγές!

Ο Τσιπιανίτης με τις 10.000 πετρελαιοπηγές!

Ο Τσιπιανίτης με τις 10.000 πετρελαιοπηγές... και όχι μόνο...!

Τρίτη γενιά, σήμερα, ο Κερκ Μίτσελ, είναι αυτός που μιλάει -στο ΒΗΜΑ- για τον πατέρα και τον παππού του• τον παππού του, τον Σάββα Παρασκευόπουλο, που, τη 10ετία 1890, εγκατέλειψε τα Τσιπιανά, σε ηλικία 19 ετών, νύχτα και κρυφά από τη μάνα του, αφού ήταν αντίθετη με τον ξενιτεμό, του Σάββα της... Εγκατέλειψε, όμως, και την αγαπημένη συντροφιά του, που ήταν το μικρό κοπάδι των προβάτων του, κι ήρθε στην Τρίπολη, και με το τρένο στον Πειραιά, και από τον Πειραιά, με το καράβι, στο Τέξας, μετά από ταλαιπωρία μηνός στον ωκεανό!


Και όπως, λέει, ο Κερκ (Κυριάκος), ο παππούς, που, πρώτα δούλεψε στις γραμμές του τρένου..., παντρεύτηκε την Αργείτισσα, Κατίνα Ελευθερίου... Αν κι αγράμματος, ο παππούς, με στερήσεις κατόρθωσε να σπουδάσει τα 4 παιδιά του, εκεί στο Γκάλβεστον, του Τέξας, που είχε εγκατασταθεί...

Όμως, για εκείνον, που, θα μιλήσουμε, σήμερα, είναι ο Τζορτζ Φειδίας, ένας από τα τέσσερα παιδιά, του Σάββα και της Κατίνας... Αυτός ήταν ο, πλέον, χαρισματικός, αφού ίδρυσε την εταιρεία «Mitchell Energy & Development Corp.» η οποία, επί μόνιμης βάσης φιγουράρει στη λίστα του «Fortune» με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ και με 10.000 πετρελαιοπηγές σε όλον τον κόσμο!

Εκτός των ανωτέρω, όμως, επιχειρηματικών κατορθωμάτων..., ο Τζορτζ Μίτσελ, παντρεμένος με Αμερικανίδα, απέκτησε 10 παιδιά (ο Κέρκ είναι 8ος)!

Τι, όμως, τον Τζορτζ, έκανε μεγάλο; τον Τζορτζ που μας άφησε χρόνους στις 26-7-13;

Πρόκειται, για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις: Ανακάλυψε τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης χάρη στην οποία μπορούμε ν' αντλήσουμε τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου... και οι οποίες, στην προ-Μίτσελ εποχή, ήταν αδύνατο ν' αντληθούν και βρίσκονταν παγιδευμένες στο υπέδαφος! Αν το 2000 μόνο το 1% προερχόταν από αυτά τα κοιτάσματα, σήμερα, με τη «μέθοδο Μίτσελ», είναι το 25% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ! Βλέπεις, ο διορατικός, Τσιπιανίτης Τζορτζ Μίτσελ, ήταν πεπεισμένος ότι, από μεγάλο βάθος στη γη, δύναται να απελευθερωθούν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι παγιδευμένα μέσα σε αργιλικό σχιστόλιθο!

Τι έκανε ο Τζορτζ;

Εισήγαγε στο έδαφος υγρά σε υψηλή πίεση για να σπάσει τον βράχο και να δημιουργήσει διεξόδους για το παγιδευμένο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, ανέπτυξε τεχνικές για να αντλεί τα καύσιμα κάθετα και στη συνέχεια στο πλάι προκειμένου να αυξήσει την απόδοση κάθε πετρελαιοπηγής (οριζόντια άντληση).

«Ο πατέρας μου κέρδισε το δικαίωμα να τον θαυμάζουν στην καριέρα του. Δεν πάτησε επί πτωμάτων για να πετύχει» καταλήγει ο Κερκ Μίτσελ.

Κι εμείς, ως Τριπολιτσιώτες, Μαντίνειοι και Αρκάδες, είμαστε υπερήφανοι με τις προόδους των Ομογενών μας, κι επομένως, και με τον μακαρίτη Τζορτζ-Φειδία Μίτσελ... του οποίου, ο παππούς, ξεκίνησε «με μισό παπούτσι» από τα Τσιπιανά. για να «κατακυριεύσει» την Υφήλιο!

Πηγή - www.odosarkadias.gr 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...