Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Οι γειτονιές μας στην Τρίπολη θυμίζουν φαβέλες του Ρίο από τα σκουπίδια»!

«Οι γειτονιές μας στην Τρίπολη θυμίζουν φαβέλες του Ρίο από τα σκουπίδια»!
Καταστροφική χαρακτήρισε την επιλογή της λύσης ΤΕΡΝΑ και προκλητική την αποποίηση της ευθύνης της Περιφέρειας για τη σημερινή κατάσταση ο Τάκης Γατσόπουλος της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο.
Ειδικότερα, είπε:


Στη πόλη και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης ζούμε και πάλι μια ζοφερή πραγματικότητα. Τα σκουπίδια φτάνουν στον πρώτο όροφο και οι γειτονιές μας θυμίζουν φαβέλες του Ρίο. Κι όμως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν να τα συνηθίσουμε….Μια πραγματικότητα που ως πολίτες μας προβληματίζει και πρέπει να δοθεί δημόσια, «ενώπιοι-ενωπίων» χωρίς μισόλογα μια υπεύθυνη απάντηση, τι έγινε….τι γίνεται τώρα…τι θα γίνει…

Είναι η κατάσταση αυτή αποτέλεσμα των αδιέξοδων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα στον τόπο μας, σαφώς έχει το ονοματεπώνυμο των κυβερνητικών κομμάτων και των αυτοδιοικητικών χώρων τους που ταλάνισαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση και την οδήγησαν στη σημερινή της κατάσταση.

Τα είδαμε μέχρι σήμερα όλα, συμπυκνωμένη τη δημόσια ζωή της τελευταίας σαρανταετίας. Είδαμε πως φόρτωσαν την Ελλάδα και όχι μόνο με ένα ανεπανόρθωτο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Εκατομμύρια σκεφθείτε τόνοι σκουπίδια που δηλητηρίασαν τη στεριά και τις θάλασσες και της Πελοποννήσου, αυτές που μας παρέδωσαν σχεδόν αμόλυντες οι γονείς μας και ανήκουν στα παιδιά μας … Νεοελληνικό Θαύμα!! με αγνόηση του περιβαλλοντικού κόστους.

Παντελής έλλειψη επεξεργασμένου προγράμματος, στην καλλίτερη περίπτωση εντυπωσιακή άγνοια, προχειρότητα, μονιμότητα του προσωρινού, δικτατορία του επείγοντος, ανευθυνοΰπευθυνότητα, υποκρισία και απόπειρες υποτίμησης του προβλήματος ή μετάθεσης ευθυνών, αντιφάσεις, παλινωδίες, οπισθοδρομήσεις, ψεύδη, διγλωσσία, καιροσκοπισμός, υποσχεσιολογία, ακατάσχετη φλυαρία ή σιγή ιχθύος κατά περίπτωση, υπαινιγμοί, παρασκήνιο, τοπικισμοί, σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις, αγανακτισμένοι πάντοτε οι δράστες, οικολογία αλά καρτ και έχει σημασία όλα αυτά πάντοτε χωρίς δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και τις συλλογικότητές τους, τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, την ίδια τελικά την κοινωνία.

Αυτή είναι και η Περιφερειακή Αρχή στο ένα και μοναδικό θέμα που διαχειρίστηκε την προηγούμενη περίοδο.

Ήλθε έτσι ως η μόνη δήθεν λύση, η γνωστή οριστική λύση ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ το φάντασμα της οποίας πλανάται πάνω από την Πελοπόννησο και μας απειλεί οικονομικά και περιβαλλοντικά. και η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί θα έχει βαρύ τίμημα στο περιβάλλον και στους πολίτες.

Όμως η σπουδή της Περιφέρειας περιορίστηκε στην ανάδειξη της αναδόχου, αδιαφορώντας παντελώς για τη μακρότατη όπως φαίνεται μεταβατική ενδιάμεση φάση του σχεδιασμού της, καλυπτόμενη από βολικούς, αδιάφορους, καθεστωτικούς δημάρχους ή πιέζοντας άλλους μέσω ΕΣΠΑ σε σιωπή και συνενοχή..

Όμως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη και της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων από το 2011 που ανέλαβε η και σημερινή Περιφερειακή Αρχή σύμφωνα με τις αποφάσεις που παραδίδω στο Προεδρείο 39953/19886/7.12.2010 γ.γ.π. Πελοποννήσου Χατζημιχάλη και. 3372/378/13.1.2012 γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Αποστολόπουλου, μέχρι την ολοκλήρωση και την υπογραφή και εκτέλεση των συμβάσεων από την περιφέρεια, που αφορούν την ΄΄ολοκληρωμενη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με σ.δ.ι.τ.΄΄.

Όταν τίθεται από κάποιον ζήτημα αρμοδιότητας που είχατε και ασκήσατε όπως ασκήσατε κ. Περιφερειάρχη τη λύση τη δίνουν τα Δικαστήρια ερμηνεύοντας τους νόμους και αυτό έκαναν:

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημ/κών Ναυπλίου του 2014 παραπέμπεσθε εσείς κ. Τατούλη για ρύπανση του Περιβάλλοντος με τα δέματα της Ερμιονίδας και απαλλάσσονται ό πρόεδρος του Φοδσα και ο Δήμαρχος. Ίδια απαλλακτική διάταξη υπάρχει του Εισαγγελέα Τριπόλεως και επικύρωση από τον Εισαγγελέα Εφετών. Τα ίδια δέχθηκε και το Ελεγκτικό Συνέδριο με τη με αριθμό 2967/2014 απόφασή του που δεν ενέκρινε δαπάνη προσωρινής διαχείρισης από το Δήμο Τρίπολης σε απόπειρά του να κάνει καλώς ή κακώς τέτοιο έργο (Μενέδες-Αγίου Κων/νου) ως αναρμόδιο…

Έχετε την ευθύνη λοιπόν αναντίρρητα από τότε της όλης διαχείρισης…..όμως συνεχίζετε να παίζετε κρυφτούλι.

Στην καλλίτερη περίπτωση παταγώδης αποτυχία σας και πλήρης ομολογία της με την αδράνειά σας στο μεσοδιάστημα του σχεδιασμού σας.

Διαδεχθήκατε τη διαχείριση του διορισμένου Περιφερειάρχη που αγόρασε δεματοποιητές 9.000.000 ευρώ!!…που σκουριάζουν άχρηστοι.. Είναι αλήθεια αυτό τόσο στοίχισαν; ήταν ζημιογόνα επιλογή; Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά ; Τι κάνατε για την απόδοση ευθυνών; Τοποθετηθείτε;

Πότε θα γίνει και ποιος θα πληρώσει τους 50.000 τόνους της Αγίας Τριάδας της ΤρίποληςΧ1390=6.500.000 ευρώ και αν: Ποιος θα λογοδοτήσει;

Όμως είστε τόσο εκτός και στα Χρονοδιαγράμματα του νόμου για τη λύση σας….……Η 1/2010 απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής παρακολούθησης του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΑΔΑ:4ΙΦΣ6ΔΛ-Χ) προέβλεπε για τη λύση σας «υπογραφή συμβάσεως με τον ανάδοχο στις 30-6-2011» !!!!!

Ο αναθεωρημένος Περιφερειακός σχεδιασμός 5145/2-12-2010 απόφαση Γ.Γ.Π (ΑΔΑ: 4ΙΦΘΙΑΡ-Φ) προέβλεπε το αργότερο Δεκέμβριο 2013!!!! λειτουργία του εργοστασίου (ΟΕΔΑ)!!!!

Πέντε υπουργοί της συγκυβέρνησης και μαζί η Περιφερειακή Αρχή στη φιέστα υπογραφής της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ στις 29-7-2013 μιλούσαν για απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων μέσα στο 2013, η κ. Νικολάκου για υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο το τέλος 2013, για έργο που αρχίζει το 2014…. Όλα αυτά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, ενότητα απορρίμματα για να δείτε συνέπεια λόγων και έργων……Ο ΠΕΣΔΑ στο μεταξύ προέβλεπε δράσεις για τη διάδοση της ανακύκλωσης και εσείς δε βρήκατε να δώσετε ένα ευρώ….Αν δώσατε πέστε το………..

Αυτά είναι τα στοιχεία με τις ευθύνες σας για το πώς φθάσαμε εδώ σήμερα και κατατίθενται στο Προεδρείο και όχι αερολογίες..

Τώρα για όλα φταίνε μόνο οι Δήμαρχοι οι πρώην και οι επόμενοι…...

Η παράταξή μας και γενικότερα οι αυτοδιοικητικές κινήσεις του χώρου μας εδώ και πολλά χρόνια επιμέναμε ότι η λύση στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι η ολοκληρωμένη δημοτική ή διαδημοτική εναλλακτική διαχείριση που περιλαμβάνει περιβαλλοντική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών, πρόληψη-μείωση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση-ανάκτηση, λιπασματοποίηση-κομποστοποίηση και όχι τύπου clo για τα ορυχεία της Μεγαλόπολης αλλά υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, των οποίων η ποσότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα. που το Κράτος συντεταγμένα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του θα επιλέξει και όχι η ανάδοχος όπως τη βολεύει στην Παλαιόχουνη.

Σήμερα μετά την οδυνηρή αποτυχία των προσωρινών επί προσωρινών καλούμε τους δήμους με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να πάρουν τώρα τον άλλο δρόμο-την εναλλακτική πιο πάνω διαχείριση που είναι και γρήγορα υλοποιήσιμη και με θέσεις εργασίας και να αποστούν από το καταστροφικό περιβαλλοντικά και οικονομικά σχέδιο ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ.

Η κοινωνία το ζητάει και εσείς η Περιφερειακή Αρχή την υποτιμάτε και την παρακούτε, η κοινωνία είναι μπροστά από το πολιτικό σύστημα με το οποίο είσαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι και είστε τα βαρίδια της από τα οποία πασχίζει να απελευθερωθεί…."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...