Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εκλογή συμπαραστάτη: «Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, διάλογος για την επιλογή προσώπου ευρύτερης αποδοχής»

Εκλογή συμπαραστάτη: «Χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, διάλογος για την επιλογή προσώπου ευρύτερης αποδοχής»
Ο Τάκης Γατσόπουλος από την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα», στην τελευταία συνεδρίαση του Πε. Συ. Πελοποννήσου, είπε:
«Ι. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση των άρθρων 77 και 179 του Καλλικράτη ο θεσμός του συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, απέβλεψε στην καταπολέμηση… των πολυσυζητημένων προβλημάτων
της κακοδιοίκησης, της μεροληψίας και της επιλεκτικής πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων, που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα όργανο με κύρος και ανεξαρτησία
και θα επιλέγεται γι΄αυτό πρόσωπο…. πέρα… από προσωπικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, (σημειώστε το) όπως ακριβώς αναφέρεται στην εισηγητική αυτή έκθεση .
         
Bασικές βέβαια αρχές της αυτοδιοίκησης είναι εκτός των άλλων, η εξασφάλιση του χαρακτήρα της εγγύτητας στη λήψη των αποφάσεων,
η χρηστή διακυβέρνηση, η εποπτεία, ο άμεσος έλεγχος, η απόλυτη διαφάνεια,
η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη και όλα αυτά έπρεπε εννοείται να υπηρετήσει ο νέος αυτός θεσμός, ως αυτοτελές όργανο, που θα λειτουργεί προς τα έσω ως ελεγκτικός μηχανισμός και προς τα έξω ως διαμεσολαβητής με την κοινωνία.
Σε μια άλλη Πολιτεία ……το πρόσωπο που θα υπηρετούσε το θεσμό αυτό θα έπρεπε ασφαλώς να επιλέγεται από τη μειοψηφία των αυτοδιοικητικών αρχών!!
ώστε να αποφεύγεται ο θερμός εναγκαλισμός του συμπαραστάτη, με την πλειοψηφία της οικείας Περιφέρειας που τον επέλεξε,
στην οποία Περιφέρεια άλλωστε, επαφίεται η διοικητική και οικονομική του υποστήριξη
που καθιστά το θεσμό έτσι και αλλιώς τουλάχιστον αμφιλεγόμενο.
ΙΙ. Όμως και σε αυτό το θέμα η Περιφερειακή Αρχή έδειξε από την αρχή κιόλας της προηγούμενης θητείας της, ότι αντιλαμβάνεται εντελώς χρησιμοθηρικά τους θεσμούς:
Διαβάζω το siteaftodioikisi.gr στις 8-10-2010 που παραδίδω στο Προεδρείο: «….ο Γεώργιος Μπουλούκος δικηγόρος –πρώην υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. αναλαμβάνει τον Τομέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Βλέπετε και φωτογραφίες του της προεκλογικής εκστρατείας που παραδίδω στο Προεδρείο.
Γίνονται εκλογές. Κερδίζει η «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».
Ας θυμηθούμε τι έγινε μετά:
Διαβάζωτο site Δυτικοί Κορινθιακοί ορίζοντες 19-7-2011, που παραδίδω στο Προεδρείο:
«Ο εκλεκτός του Πέτρου Τατούλη…εξελέγη με την 5η πέμπτη ,..» !! (ενν. ψηφοφορία).
Φανταστείτε λοιπόν εμμονή!!!!! πέντε (5) μυστικές ψηφοφορίες ταλάνισαν το ΠΕ.ΣΥ. από αγωνία μη μείνει ο πολίτης της Πελοποννήσου δίχως συμπαραστάτη!!
ΙΙΙ. Όμως πέρασε η θητεία της Περιφερειακής αρχής,
πέρασε και η ισόχρονη μετά την εκλογή του θητεία του Συμπαραστάτη,
χωρίς πανθομολογούμενα,
ο θεσμός αυτός να αφήσει οποιοδήποτε ίχνος παρουσίας στη κοινωνία της Πελοποννήσου και παραμένει παντελώς άγνωστος, όπως και το πρόσωπο που τον υπηρέτησε, όπως τον υπηρέτησε….
Ρωτήστε τους πολίτες της Πελοποννήσου τι ξέρουν σχετικά;
Ποιός να ελέγξει άλλωστε ποιόν σύμφωνα με το προηγούμενο ιστορικό;
Όταν μάλιστα τέθηκαν θέματα διαφάνειας στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο … Όμως ήταν κραυγαλέα απών από αυτό ή μάλλον άπαξ παρευρεθείς τόσα χρόνια …..σε τόσα συμβούλια….
Τυποποιημένες εκθέσεις και μηδενικό σχεδόν έργο..
IV. Η Περιφερειακή Αρχή όμως επιμένει και πάλι σήμερα και με την ίδια επιλογή προσώπου….
Μάλιστα επειγόμενη για την εκλογή , χωρίς να ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του θεσμού, φέρνει το θέμα εσπευσμένα, ως και οι πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από το γραφείο-ποιο γραφείο του συμπαραστάτη…
Μάλιστα δε δημοσιοποίησε προηγούμενα τα καθήκοντα και τις ανάγκες της θέσης … πόσες ώρες, έστω ημέρες το μήνα;
Το κυριότερο,…. διέρρευσε τεχνηέντως την προειλημμένη επιλογή της για να αποθαρρύνει άλλους υποψήφιους….
Δεν προχώρησε η Περιφερειακή Αρχή σε προηγούμενο διάλογο για το θεσμό και το πρόσωπο με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και κυρίως με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, καθώς μάλλον από δικηγόρους, όπως και εκείνη αναγνωρίζει θα έπρεπε να γίνει η επιλογή του συμπαραστάτη….
Συνέχισε η Περιφέρεια την ίδια πολιτική απαξίωσης των μαχόμενων δικηγόρων της Πελοποννήσου με τετελεσμένα…
Εξηγούμαι: Προκήρυξε το 2011 διαγωνισμό για την πλήρωση δύο θέσεων από δικηγόρους Τριπόλεως και αφού δεκάδες συνάδελφοι κατέθεσαν πλήρεις φακέλους τον ματαίωσε χωρίς εξήγηση…
Υπέγραψε στη συνέχεια έξι συμβάσεις με δικηγόρους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά 220.000 ευρώ, με τρείς μάλιστα δικηγόροι Πειραιά στεγάζονταν στην ίδια πολυκατοικία Σκουζέ !!!!
Κατά τα άλλα ενισχύουμε την Περιφέρεια…
Σας παραδίδω οργισμένες ανακοινώσεις τριών συλλόγων της Περιφέρειας και δηλώσεις των προέδρων των υπόλοιπων δύο για το θέμα..
Δεν είναι συντεχνιακή ή τοπικιστική η άποψή τους είναι η απλή λογική!!
Διαβάζω βιογραφικό του υποψηφίου: Γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Από το 1996 γραφείο στην Αθήνα. Αμερικής 15. Συνδικαλιστής στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.. Υποψήφιος Βουλευτής 2004-2007 την τελευταία φορά στη Β΄Αθήνας.
Αυτός ήταν και προτείνεται και πάλι για συμπαραστάτης του πολίτη της Πελοποννήσου, που δεν είναι ο ίδιος πολίτης της Πελοποννήσου…….
Να υποβάλλει στην Περιφέρεια Αττικής την υποψηφιότητά του…αν θέλει να συμπαρασταθεί εκεί στους πολίτες της.
V. Συμπέρασμα-πρόταση
Η επιλογή αυτή σε ένα έτσι και αλλιώς προβληματικό θεσμό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ίδιος ο νόμος που ανέφερα στην αρχή έλεγε ότι ήθελε και απαιτεί ευρεία συναίνεση που δεν μπορεί να έχει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πλειοψηφίας που δεν είναι μάλιστα πολίτης της Πελοποννήσου………
Όχι ανταποδοτικά πολιτικές και προσωπικές επιλογές χωρίς την κοινωνία..
Δυστυχώς αυτό που καταφέρνετε κ. Περιφερειάρχη με τη ψευδεπίγραφη λειτουργία τέτοιων θεσμών είναι να πλήττετε κι άλλο την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ισχυρίζεστε ότι δήθεν υπηρετείτε.
Ζητάμε την ευρεία με σαφήνεια για τις ανάγκες της θέσης, δημοσιοποίησή της και τη γνωστοποίησή της και οπωσδήποτε στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας και τον ανυπόκριτο διάλογο μαζί τους από μηδενική βάση για το θεσμό και την εκλογή προσώπου- πολίτη της Πελοποννήσου..»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...