Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού στο Δάρα ενημερώθηκαν φοιτητές του ΤΕΙ Πύργου!

Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού στο Δάρα ενημερώθηκαν φοιτητές του ΤΕΙ Πύργου!
Τη περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο από κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνουν διδάσκοντες του Ανοικτού Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων η  δρ Κατερίνα Αλεξοπούλου, στο κτήριο του Τ.E.I. Πύργου.
Την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο πτυχιούχος του τμήματος Μουσειολογίας-Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, Στυλιανός Πλάκας. Παρουσίασε τη μουσειολογική- μουσειογραφική μελέτη του, που είχε σαν αποτέλεσμα το στήσιμο και τη λειτουργία του Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού στο Δάρα Αρκαδίας. Ιδιαίτερα εποικοδομητική ήταν η συζήτηση που ακολούθησε, όπου οι φοιτητές του τμήματος άδραξαν την ευκαιρία προκειμένου να κατανοήσουν θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας και επαγγελματικής πρακτικής.

Οι φοιτητές εξέφρασαν τη θέληση να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος συζητήσεων και οι καθηγητές του ΕΑΠ δήλωσαν ότι θα τους στηρίξουν καθιερώνοντας τα σεμινάρια ως θεσμό και προσκαλώντας πτυχιούχους-επαγγελματίες-επιστήμονες από σχετικούς χώρους . Οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι, παρά τον εργασιακό τους φόρτο, να θέσουν στην διάθεση των φοιτητών διαχρονικά και επίκαιρα πεδία έρευνας και επιστήμης. Μιλώντας για τα σεμινάρια ο κ. Πλάκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Επιστημονικά θεωρώ ότι ο Κύκλος Σεμιναρίων εκφράζει τον χαρακτήρα του τμήματος καθότι, οι συναντήσεις αυτές τροφοδοτούν τους φοιτητές με γνώση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που έχουν εργαστεί σε τομείς του πολιτισμού. Αναμφίβολα, η πόλη του Πύργου για ακόμη μία φορά φιλοξενεί σε μία πιο μόνιμη βάση ένα επιστημονικό γεγονός, κάτι που θα ενισχύσει τη πολιτιστική της φυσιογνωμία και την ακαδημαϊκή της ταυτότητα. Αν θυμηθούμε τις δράσεις που είχε το τμήμα της Μουσειολογίας τόσο στην πόλη του Πύργου όσο και στην ευρύτερη περιοχή, κέρδιζε συνεχώς θετικές κριτικές από τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές κοινότητες. Άλλωστε, το γεγονός ότι το τμήμα παρέμεινε οφείλεται στην προσφερόμενη γνώση και δράση που τεκμηριώνεται από τη σημερινή επαγγελματική προσφορά των αποφοίτων του σε σημαντικές πολιτιστικές μονάδες σε όλη την χώρα.

tei.purgou2

Προσωπικά, νιώθω ευλογημένος που αντεπεξήλθα επιστημονικά και επαγγελματικά στο κάλεσμα του Συνδέσμου Δαραίων για την δημιουργία του Μουσείου (δημιουργώντας το εργαστήριο συντήρησης, την αποθήκη, την μόνιμη έκθεση και την διάσωση της συλλογής). Σήμερα είμαι χαρούμενος για την ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή των παρευρισκομένων στο σεμινάριο. Με τίμησαν καθηγητές- φοιτητές του τμήματος αλλά το ευχάριστο ήταν ότι υπήρξαν και πολίτες που δεν έχουν άμεση σχέση με το τμήμα. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί και να του αποδοθεί από τους σχετικούς φορείς η πρέπουσα βαρύτητα. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω την πρώην καθηγήτρια μου Δρ. Κατερίνα Αλεξοπούλου για την πρόσκληση και να αποτελέσω τον πρώτο εισηγητή στον Κύκλο Σεμιναρίων.

Η εισήγηση περιείχε την πορεία για την διάσωση και διαχείριση της μόνιμης συλλογής «Ιωάννη Μπακόπουλου» στο νεοαποκτηθέν Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας, την δημιουργία και εξέλιξη της μόνιμης έκθεσης, η οποία περιέχει πρωτότυπα μουσειογραφικά δεδομένα όπως η χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και τα μέσα ανάδειξης της συλλογής. Συζητήθηκε η καινοτομία της συγκεκριμένης έκθεσης που αφορά τη σχεδιαστική της μορφή, λαμβάνοντας υπόψη ανάλογες εκθέσεις λαογραφικού περιεχομένου. Οι εκθεσιακές τεχνικές συσχετίστηκαν με τους τρόπους που μπορεί η τοπική παράδοση να αποδώσει την πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκειά της το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ξεφυλλίσει αυθεντικό υλικό από το μουσείο, όπως το εγχειρίδιο πολιτικής διαχείρισης συλλογών και μουσείου, δελτία κ.ά

tei.pyrgou3

Είναι πραγματικά πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι οι φοιτητές είναι συνειδητοποιημένοι. Το απέδειξε όχι μόνο το αλλεπάλληλο χειροκρότημά τους, αλλά και οι ερωτήσεις που έθεταν: έδειξαν ενδιαφέρον για τον κόσμο των μουσείων αλλά πιστεύω ότι από την εισήγηση ένιωσαν μια ασφάλεια καθώς μετριάστηκε το άγχος τους για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους μέλλον. Οι συγκεκριμένες δράσεις αναδείκνυαν και αναδεικνύουν ότι τα υπάρχοντα προβλήματα του τμήματος (μη μόνιμο προσωπικό σε καθηγητές και γραμματεία, ελλείψεις τεχνικού εξοπλισμού) δεν δίνουν το μέτρο της δυναμικής και του έργου που παράγει».

Πηγή: eproini.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...