Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χωρίς απόφαση έληξε η 5ωρη συζήτηση για τα σκουπίδια στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Χωρίς απόφαση έληξε η 5ωρη συζήτηση για τα σκουπίδια στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η 5ωρη συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο, στην Τρίπολη, για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στην Τρίπολη. Κάτοικοι του Λεβιδίου, της Δόριζας αλλά και του Βαλτετσίου ήταν παρόντες. Τα πνεύματα αρχικά ήταν ήρεμα, ενώ στη συνέχεια επικράτησαν στιγμές έντασης.
Σε πρώτη φάση, εξέφρασαν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ειδικότερα:


Πατσαρίνος (Πελοπόννησος Πρώτα – ΣΥΡΙΖΑ): «Η Περιφέρεια έριξε στα βράχια τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί θέλησε να πρωταγωνιστήσει υποτιμώντας τις δυνάμεις των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, εκκρεμεί να διευκρινιστεί πως ανέλαβε αυτή την αρμοδιότητα και τι έκανε μέχρι σήμερα, τώρα προσπαθεί να τραβηχτεί και να ρίξει αλλού τις ευθύνες και αυτό γιατί είχε την υποστήριξη κάθε φορά των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, με την πρωτόγνωρη και απαράδεκτη επιλογή να χωροθετήσει η ίδια εταιρία (σε Παλαιόχουνη και Καλλιρόη) που προκάλεσε αντιδράσεις στους κατοίκους. Η Περιφέρεια ενώ έχει δηλώσει από το 2012 ότι μπορεί να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σκουπιδότοπων ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, απεναντίας έχουμε δεχθεί πολλά πρόστιμα και αφήνονται οι χωματερές ανεξέλεγκτες, ενώ περιμένουμε να μας λύσουν το πρόβλημα οι άλλοι (όπως η περιφέρεια Αττικής)».

Δεδες: «Υπάρχει υπέρβαση των χρονικών ορίων γεγονός που προκαλεί τεράστια προβλήματα, δε μπορεί η διαγωνιστική διαδικασία να καταλήξει, θα πρέπει όλοι οι φορείς (και η περιφέρεια) να ασχοληθούν με την προσωρινή διαχείριση, οφείλει η περιφέρεια να διερευνήσει την όποια πρόθεση της κυβέρνησης για την ολοκληρωμένη διαχείριση, ήδη στην περιφέρεια Αττικής αναθεωρήθηκε ο προηγούμενος σχεδιασμός. Να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ και κυβέρνηση».

Δολτσινιάδης (Χρυσή Αυγή): «Δε μπορούμε να επιστρέψουμε στους ΧΑΔΑ, τα σκουπίδια είναι παρόντα και το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2015 που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Να συζητήσουμε με τη Σουηδική Πρεσβεία μήπως στο προσωρινό διάστημα μέχρι να αναλάβει η ΤΕΡΝΑ να τα πάρουν για να τα χρησιμοποιήσουν στα δικά τους εργοστάσια για να γλιτώσουμε από τα σκουπίδια που αποτελεί μια βιολογική νάρκη για Αρκαδία και Αργολίδα (μέχρι την Κυριακή ο κ. Δολτσινιάδης είπε ότι θα έχει την απάντηση των Σουηδών)».

Γόντικας (ΚΚΕ): «Πήρατε τη διαχείριση των απορριμμάτων μαζί και τις ευθύνες, τώρα κάνετε επιδρομή και στο Μαίναλο, έχουν γεμίσει οι ρεματιές με σκουπίδια στην Πελοπόννησο, μήπως σκέφτεστε η Πελοπόννησος να γίνει σκουπιδότοπος όλης της Ελλάδας κε Τατούλη με τη δημιουργία ενός φαραωνικού εργοστασίου στη Μεγαλόπολη; Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τα λαϊκά στρώματα, το κόστος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα φορτώνεται στις πλάτες της ελληνικής οικογένειας, αυτά τα 4 χρόνια προσπαθείτε να αποκρύψετε τις μεθοδεύσεις, διαχρονικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

Μανώλης: «Τρομακτική καθυστέρηση που πολύ φοβάμαι ότι θα έχει διάρκεια όσον αφορά στην ολική διαχείριση των απορριμμάτων, δεν προχωράει και υπάρχει πρόβλημα στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, δεν είναι η ευθύνη μόνο της περιφέρειας και των δήμων αλλά και της πολιτείας, χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο για να μην παίζουμε με την υγεία των πολιτών, πολιτική βούληση χρειάζεται, έχει βασική ευθύνη η περιφέρεια, δε μπορεί να κλείνει τα αυτιά και τα μάτια, οφείλει να καλέσει την πολιτεία και να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν λύση»

Κάτσαρης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ): «Προτείνουμε τοπική διαχείριση μικρής κλίμακας με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και ανακύκλωση. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα να πάμε τα σκουπίδια στο Μαίναλο. Όπως ξεσηκώθηκαν οι άνθρωποι στο Λεβίδι θα ξεσηκωθούν και στην Καλλιρόη και στην Παλαιόχουνη. Ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι πεθαμένος και είναι πεθαμένος γιατί θα βρείτε απενατί σας την τοπική κοινωνία. Να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα σε σωστή βάση, εάν δεν το πράξει θα είναι δέσμια μεγάλων πολιτικών συμφερόντων.»

Λυμπεροπούλου (Οικολόγοι): «Η διαχείριση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, το θέμα αυτή τη στιγμή είναι η ανάγκη για νέους χώρους τελικής διάθεσης, θα πρέπει να μάθουμε τα σκουπίδια μας να τα διαχειριζόμαστε εμείς και όχι να τα πηγαίνουμε στους γείτονες. Η περιφέρεια πρέπει να ζητήσει από τους ΟΤΑ να κάνουν από τώρα τα δικά τους βήματα, η περιφέρεια πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλέσει τους δήμους να αναλάβουν και αυτοί τις δικές τους».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
 
Νικολάκου (Αντιπεριφερειάρχης): «Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε το θέμα είναι με διαφάνεια και νομιμότητα με βάση τις οδηγίες και της Ευρώπης και του Ελληνικού κράτους.
Δεν υπάρχει τρόπος να διακόψει κάποιος έναν διαγωνισμό, δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ για μελέτη και προχωράμε αυτό το έργο, οι ευθύνες είναι στις δημοτικές αρχές, δόθηκαν 11 εκατομμύρια στις δημοτικές αρχές για τη διαχείριση.
Για Τρίπολη: «Είναι απαράδεκτη η πολιτική παραπλάνηση στους πολίτες που γίνεται για το θέμα της Τρίπολης, περιμένουμε μια πρόταση να κάτσουν και να συνεννοηθούν, να βρουν ένα τρόπο για να πάψει αυτό το αίσχος, δεν είναι η περιφέρεια αρμόδια και αυτό είναι ξεκάθαρο, η περιφέρεια είναι εδώ για να βοηθήσει τη δημοτική αρχή σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει γύρω από την τεχνική μελέτη ή οποιαδήποτε διοικητική διαδικασία, αν ήταν ευθύνη της περιφέρειας δεν θα είχαμε όλο αυτό που γίνεται με το πέρα δώθε του χώρου, η περιφερειακή αρχή πολλές φορές έχει βγάλει τις μάσκες σε όλους αυτούς που υποκριτές που λένε στους πολίτες ότι νοιάζονται γι’ αυτούς».
Όταν η Ντίνα Νικολάκου έλεγε ότι η περιφέρεια δεν έχει ευθύνη, πετάχτηκε ο κόσμος και είπε "υπογράψετε, όμως", εκείνη απάντησε: «Δεν το έχει το πρόβλημα μόνο η Τρίπολη, η Τρίπολη είναι τραγική. Ο Παπαηλίου δεν ανήκει την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, δεν έχει σχέση με το θέμα που συζητάμε τώρα, η περιφέρεια δεν υπέδειξε ποτέ οποιοδήποτε χώρο για τα σκουπίδια της Τρίπολης, η ευθύνη ανήκει στην εκάστοτε δημοτική αρχή».
 
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
 
Ένταση επικράτησε κάποια στιγμή στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τους κατοίκους να ρωτάνε επίμονα που θα πάνε τα σκουπίδια και πότε. Τότε η Ντίνα Νικολάκου είπε «να τα πείτε αυτά στο δημοτικό συμβούλιο και στον υπουργό που ήρθε είδε και απήλθε, ζητήστε την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, μην ακούτε τις Κασσάνδρες».
Τότε ένας πολίτης φώναξε: «Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και λέτε ψέματα στους πολίτες».
 

ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Κάτοικοι Λεβιδίου τα έβαλαν και με τους Τριπολίτες, οι οποίοι έχουν το πρόβλημα στο σπίτι τους και είναι ανύπαρκτοι και περιμένουν από τον καναπέ τους να λυθεί το πρόβλημα, που θα έπρεπε όπως είπε να ήταν γεμάτο το πνευματικό κέντρο με κόσμο που θα ζητά λύση.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
 
Τατούλης (Περιφερειάρχης): (ΦΩΝΑΖΕ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟ)
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεχή απουσία του Βουδούρη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λέγοντας ότι: «Είναι στέλεχος - αλεξιπτωτιστής (όπως είχε πει και προεκλογικά), δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΠΕΣΥ, πριν λίγες μέρες όταν ήρθε ο αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι είχε ενημερωθεί από τον συνεχώς απουσιάζοντα επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης».
Για τα σκουπίδια: «Συζητάμε για ένα θέμα με συνειδητά ψέματα, παρανοήσεις και λαϊκισμό κάθε φορά λες και δεν έχει αλλάξει μια μέρα σε αυτό τον τόπο, εδώ δεν υλοποιούμε τις απόψεις της αντιπολίτευσης αλλά τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις»
Για δημιουργία μονάδας εγκατάστασης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη: «Είναι κορεσμένη περιοχή και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τίποτα σε αυτή την περιοχή που να την επιβαρύνει περισσότερο, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση ποτέ, το σχέδιο μας είναι συγκεκριμένο και όχι αφηρημένο».
Προς Πατσαρίνο: «Είστε παραφωνία μέσα στο κόμμα σας, μη νομίζετε ότι ήρθε η κυβέρνηση σας για να μας κάνει «ντα», είστε μακριά νυχτωμένος και σας το έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, εσείς δεν κοκορευόσασταν ότι μας κόψατε τα 2 εκατομμύρια από το πρόγραμμα που εξασφαλίσαμε από το ΕΠΠΕΡΑΑ; Είστε ο φόβος και ο τρόμος, δεν είχατε ποτέ καθαρή άποψη και εκμεταλλευόσαστε το δράμα των πολιτών, έχετε μεγάλη ευθύνη για όλη αυτή την ιστορία γιατί δεν αφήσατε τις δημοτικές αρχές να υλοποιήσουν τις κατά νόμων υποχρεώσεις τους. Ο διαγωνισμός θεωρείται πρότυπος διαγωνισμός και αυτό το εγχείρημα οφείλεται στην πλειοψηφία του ΠΕΣΥ και δεν χαρίζουμε το έργο μας σε κανέναν, εσείς θα παραμείνετε πίσω σα βαρίδια, να αφήσετε τις μικροψυχίες σας και να πείτε μπράβο στον περιφερειάρχη και στην περιφέρεια που δουλεύει σοβαρά
Γιατί οι δήμοι έχουν μείζον πρόβλημα με τα σκουπίδια;; Γιατί δεν έκαναν ποτέ ανακύκλωση.
Το μόνο που είπε ο υπουργός είναι κάντε ανακύκλωση, δεν είναι εύκολα επιτεύξιμο, θέλει αλλαγή νοοτροπίας και άποψης.
Εάν σήμερα η Τρίπολη είχε δεματοποιητή δεν θα είχε αυτή την άθλια εικόνα, αλλά υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Καταθέτω στο ΠΕΣΥ τη σύμβαση με το ΕΠΕΕΡΑΑ που εκχωρεί τα εκατομμύρια για το έργο, για όσους λένε ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί το χρήματα.

Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη με την προσωρινή διαχείριση, εμείς εξ’ αρχής τους είχαμε υποδείξει το πρόβλημα, από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αυτό δεν το κάνανε, η περιφέρεια είναι εδώ για να βοηθήσει όπως το έχει κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη προσβολή που γίνεται στον τόπο μας, το θέμα έχει ημερομηνία λήξης, δεν είναι μόνο ότι λύνουμε το πρόβλημα αλλά αποκαθιστούμε τους ΧΑΔΑ, για όλους αυτούς του υπουργούς που μαθαίνουν από διάφορους και δεν έχουν άποψη «τη Μεγαλόπολη όσο πονηρές και να είναι οι σκέψεις τους, δεν πρόκειται ποτέ να τη χρησιμοποιήσουν».

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΔΑ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Γκότσης (Δικηγόρος υπεράσπισης των κατοίκων του Λεβιδίου): Ενημέρωσε ότι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τον ΧΑΔΑ Λεβιδίου. Στη συνέχεια διάβασε την εισήγηση Παπαηλίου και είπε ότι «εφόσον η περιφέρεια αρνείται ότι είναι αρμόδια, να ανακαλέσει και το έγγραφο που λέει ότι έχει δώσει εντολή μεταφοράς απορριμμάτων στο χώρο αυτό, εφόσον υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνη». Επίσης ρώτησε πότε τελειώνει η ισχύ της έκτακτης ανάγκης.
Οι κάτοικοι φώναξαν τότε «πάρτε το χαρτί πίσω, όχι τον Παπαηλίου, το χαρτί να πάρετε πίσω»!

Η απάντηση Τατούλη: «Νομίζω ότι όλα θα κριθούν στο δικαστήριο. Προσφύγατε στο δικαστήριο, δικαίωμα σας είναι, το δικαστήριο θα κρίνει εάν η απόφαση είναι σύννομη ή παράνομη, περί νόμιμης λειτουργίας του ΧΑΔΑ Λεβιδίου, εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το πράγμα, δεν έχουμε καμία ανάμειξη, είναι απόφαση της δημοτικής αρχής».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗ

Τσιριγώτης (πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης): «Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης μετά από αθηναϊκό δημοσίευμα που λέει ότι η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου θα χρησιμοποιήσει η Μεγαλόπολη για να γίνει το εργοστάσιο, ησυχάσαμε εν μέρει μετά την κατηγορηματική απάντηση Τατούλη ότι δεν θα γίνει τίποτα στην Μεγαλόπολη, όπως όμως δεσμευτήκατε ότι δεν θα γίνει το εργοστάσιο εκεί, ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ δεν θα γίνει ούτε η καύση βιομάζας στην 5η μονάδα».
Βίγλα (από Κεραστάρι): «Πως επιλέχτηκε η Παλαιόχουνη από την ΤΕΡΝΑ; Δεν τηρείται η αρχή της εγγύτητας, είμαστε ένας αδύναμος κρίκος και αποφασίσατε να τα φέρετε εκεί».

Οι κάτοικοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και η συζήτηση συνεχίστηκε σε ήρεμους τόνους με τις τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων, μεταξύ των οποίων αυτής του κ. Πουλά, που είπε χαρακτηριστικά: «τι έχουν πάθει οι κάτοικοι εδώ στην Τρίπολη; γιατί δεν αντιδρούν; είναι ψεκασμένοι μήπως;»

Γιαννακούρας (Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας): «Εδώ δεν έχουν έρθει κάτοικοι για το πρόβλημα της Τρίπολης (πλην ελαχίστων). Όλοι έχουν έρθει για να μην πάνε τα σκουπίδια στη γειτονιά τους, στο χωριό τους, τι δουλειά έχουμε εμείς με την προσωρινή διαχείριση; Μη χτυπάτε λάθος πόρτες, σε αυτό βέβαια φταίει η δημοτική αρχή, που πηγαίνει μια από δω και μια από κει και ξεσηκώνει τους κατοίκους. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα ο διαγωνισμός για την οριστική διαχείριση, δεν υπάρχει άλλη λύση από τη δημιουργία αυτής της μονάδας».
Κανένας από το δημοτικό συμβούλιο δεν παρευρέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, πλην της παράταξης του κ. Τζιούμη, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Ηλία Κούρο.

Βασιλική Παπαδοπούλου

Μιχάλης Σακελλαράκης

1 σχόλιο

  • θανάσης
    θανάσης Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 09:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Nτινάκι όταν σου ζήτησαν να υπογράψεις αυτά που λες , άλλαξες κουβέντα. Ο κόσμος δεν είναι χαζός , ξέρει ότι τη βασική ευθύνη την έχετε εσείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...