Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σκουπίδια: Τι προέκυψε από τη νέα συνάντηση των Δημάρχων στο Μαξίμου!

Σκουπίδια: Τι προέκυψε από τη νέα συνάντηση των Δημάρχων στο Μαξίμου!

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων, σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία – υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη - μετείχαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και οι Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπάρχει από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας- είναι τα εξής:

1. Πρέπει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχει ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν προγράμματα κομποστοποίησης. Προϋπόθεση και για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

2. Πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής.

3. Για την οριστική αντιμετώπιση, υπάρχουν οι λύσεις: α) της τοπικής διαχείρισης και β) του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βελτιωμένου ύστερα από τις συζητήσεις και τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ. Επειδή η υποχρέωση προς την ΤΕΡΝΑ είναι να παραδίδονται ετησίως 100.000 τόνοι συμμείκτων απορριμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για Δήμους που θεωρούν ότι τους συμφέρει να κάνουν τη δική τους διαχείριση. Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους.

(Φωτογραφία αρχείου)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...