Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Τατούλης την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για τα απορρίμματα

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Τατούλης την απόφαση του ΦΟΔΣΑ για τα απορρίμματα
Για τις τελευταίες εξελίξεις, στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μίλησε, σε συνέντευξη τύπου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση του ΦΟΔΣΑ η οποία αφήνει πίσω της, όπως είπε, "τις συγκρούσεις χωρίς αποτέλεσμα και τα όσα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος με τα οποία προσπάθησε να σπείρει συγκρούσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση".
Η ψήφιση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, είπε, "είναι μια ιστορική απόφαση γιατί επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο πως η μόνη λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο σχεδιασμός της περιφέρειας".
 
ΜΟΝΟ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
 
«Ο δικός μας σχεδιασμός είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση πανελλαδικά. Το μοντέλο της ΣΔΙΤ είναι αυτό που μπορεί να δώσει λύση και η κυβέρνηση αρχίζει να το ενστερνίζεται» πρόσθεσε.
Για να πει μετά ... "Η απόφαση αυτή βάζει τις Κασσάνδρες στο προσκήνιο.
Όλο αυτό το διάστημα, μάς μιλούσαν για ακριβό κόστος, για ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σήμερα μέσω του νέου ΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνεται πως τα όσα λέγαμε ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται πως η επιμέλεια της περιφέρειας να βρει αυτά τα 68 εκατομμύρια, είναι ένα σημαντικό κίνητρο για μικρότερο κόστος στον πολίτη.
Από την άλλη πλευρά, η περιφέρεια είχε ανακοινώσει σε κρυφό χρόνο πως το δικό της σχέδιο θα δημιουργήσει κίνητρα προς τις δημοτικές αρχές για να μειώσουν τα τέλη που πληρώνουν οι πολίτες".
Λίγο αργότερα ανέφερε πως υπάρχει δήμος της Αρκαδίας που έκανε σύμβαση με εταιρεία 69.7000 ευρώ για να διαχειριστεί – όχι ολοκληρωμένα – απορρίμματα για 4600 τόνους αποβλήτων, συν τις εγκαταστάσεις που πρέπει να γίνουν.
«Το κόστος αυτής της διαχείρισης ήταν περίπου στα 65 ευρώ ενώ το δικό μας σχέδιο έχει διαφάνεια και πολύ μικρότερο κόστος» τόνισε.
Σε αυτή τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, πρυτάνευσε η λογική και κατάλαβαν πως δεν μπορούν - μερικοί από αυτούς - να συνεχίζουν να λένε το ίδιο ψέμα.
Συνέχισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως πλέον άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης.
«Περιμένουμε από την πλευρά της κυβέρνηση την πρωτοβουλία και της τελευταίας εκκρεμότητας για να προχωρήσουμε σε αυτό το πρωτότυπο μοντέλο» υπογράμμισε.
«Αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, τον οποίο θεωρώ πολύ επικίνδυνο για να κατέχει μια τέτοια θέση» είπε χαρακτηριστικά.
Για την χωροθέτηση του ΠΕΣΔΑ είπε πως περιγράφει με σαφήνεια πως το έργο έχει τρεις μονάδες και δυο σταθμούς μεταφόρτωσης.
 
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
«Είμαι αισιόδοξος και μετά από τη συνάντηση που έγινε με την κυβέρνηση και είμαι βέβαιος ότι θα υπογραφεί σύντομα η σύμβαση» τόνισε.
Λίγο αργότερα εξέφρασε την ανησυχία του στο γιατί η κυβέρνηση εγκρίνει όλα τα ΣΔΙΤ αλλά είναι διστακτική σε αυτό της Πελοποννήσου.
«Οι εγχώριες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν γνώση της κατάστασης είχαν πάρει ακραίες θέσεις, γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν πολιτικά θεωρώντας πως η σύγκρουση με την Περιφέρεια θα μπορούσε να τους δώσει πολιτικό πλεονέκτημα» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, είπε πως "ο ΠΕΣΔΑ στο μοντέλο που προτείνει, μιλά για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Αυτή τη στιγμή το μόνο μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι το δικό μας.
Προβλέπει και τη δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας, αλλά εμείς στο επίπεδο της περιβαλλοντικής προστασίας έχουμε ανεβάσει τον πήχη ψηλά, και έτσι οποιαδήποτε άλλη συνεργασία θα πρέπει να φτάσει αυτό τον πήχη κάτι που κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή.
Οι τροποποιήσεις που έγιναν στον ΠΕΣΔΑ ενισχύουν κι άλλο το έργο της Περιφέρειας".
Μ.Σ.
 
Δ.Τ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Ιστορική δικαίωση του σχεδίου μας η ομόφωνη έγκριση του ΠΕΣΔΑ»
«Ιστορική απόφαση» χαρακτήρισε την ομόφωνη έγκριση του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ από το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016, σημειώνοντας ότι «αποτελεί τη μόνη απάντηση στο μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτό της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Θωρακίζει το έργο και ανοίγει το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί εμβληματική επιβεβαίωση της ορθότητας του σχεδιασμού της Περιφέρειας και «αφήνει πίσω κάθε περιθώριο συγκρούσεων χωρίς αποτέλεσμα και τη λογική διχασμού του Α΄ και του Β΄ βαθμού της αυτοδιοίκησης, που προσπάθησε να ενσπείρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Θέτει επίσης τις Κασσάνδρες, που μιλούσαν για φαραωνικό και ακριβό έργο, στην άκρη».
Μέλημα της Περιφερειακής αρχής ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, το μικρότερο κόστος για τους πολίτες και για το λόγο αυτό «η επιμέλεια της Περιφέρειας ήταν να εξασφαλίσει τα 68 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μετριάσει το κόστος διαχείρισης. Σε κρυφό χρόνο μάλιστα είχαμε ανακοινώσει ότι σύμφωνα με την υλοποίηση του σχεδίου μας οι Δημοτικές αρχές θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη».
«ο ΠΕΣΔΑ περιγράφει το έργο της Περιφέρειας για ολοκληρωμένη διαχείριση»
Τα ποσοτικά στοιχεία του ΠΕΣΔΑ επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της Περιφέρειας, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, αφού κάνει λόγο για 260.000 τόνους ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα από την τουριστική κίνηση. «Ουσιαστικά ο ΠΕΣΔΑ σε όλα τα κεφάλαιά του αναφέρεται σε ολοκληρωμένη διαχείριση και περιγράφει αυστηρά το έργο μας. Η έγκρισή του, μετά τις διορθωτικές παρεμβάσεις αν φυσικά χρειαστούν, θα επικυρωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι την Κυβέρνηση».
«Αδιανόητο φαινόμενο η δημιουργία νέων ΧΑΔΑ δίπλα σε αποκατεστημένους»
Το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενημέρωσε ακόμη ο κ. Τατούλης σημειώνοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο από ορισμένες Δημοτικές αρχές, οι οποίες παραβιάζουν τη νομιμότητα δημιουργώντας νέους ΧΑΔΑ, χωρίς να αναλογίζονται τις βλάβες του περιβάλλοντος, αλλά ούτε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και τον κίνδυνο να επιβληθούν νέα. Οι δικαστικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους απολύτως και όχι κατά περίπτωση.
«Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης»
«Είμαι αισιόδοξος ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του ΦΟΔΣΑ ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Αναμένω τη σχετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως μας είχε ενημερώσει, για να ρυθμιστεί η τελευταία αυτή εκκρεμότητα» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης.
«Ανησυχητική η διαφορετική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου»
Θα πρέπει να μας ανησυχεί η διαφορετική στάση της Κυβέρνησης, η οποία ενώ εγκρίνει άλλα ΣΔΙΤ, στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου εμφανίζεται επιφυλακτική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ντόπιες δυνάμεις του Σύριζα υιοθέτησαν αφελώς ακραίες θέσεις με στόχο, μέσα από τη σύγκρουσή τους με την περιφερειακή αρχή, να επιβιώσουν πολιτικά. Αυτό ήταν μεγάλο τους λάθος.
«Απαράδεκτος ο προστατευτισμός του Τσιρώνη σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα»
Απαράδεκτο χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης τον προστατευτισμό του κ. Τσιρώνη σε συγκεκριμένο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος ήταν αυτός που προσπαθούσε να δημιουργήσει ψευδείς συγκρούσεις για ίδιον όφελος. «Η ποιότητα της διαχείρισης μάλιστα που κάνει βρίσκεται έξω από τη λογική του ΕΣΔΑ που ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ευαγγελίζεται και ενάντια στον οποίο εμείς έχουμε προσφύγει. Καμία ανοχή επίσης δεν θα υπάρξει απέναντι σε ελάχιστους Δημάρχους, οι οποίοι λειτούργησαν ως σπόνσορες συγκεκριμένων εργολαβικών και εταιρικών συμφερόντων. Δεν είναι δυνατόν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να προσπαθούν να εξυπηρετηθούν με πολιτικούς τακτικισμούς, προσβάλλοντας την αξιοπιστία των θεσμών».
Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Περιφερειάρχης, σε Δήμο της Αρκαδίας, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση στις 14 Ιουνίου 2016 με κόστος 697.000 ευρώ για τη διαχείριση 4600 τόνων απορριμμάτων, όχι όμως ολοκληρωμένη, παραχωρώντας μάλιστα στην ανάδοχο εταιρεία το δεματοποιητή που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παραχώρησαν στο Δήμο.

3 σχόλια

  • ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ ΑΣΠΡΟΣ ΓΑΤΟΣ
    ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ ΑΣΠΡΟΣ ΓΑΤΟΣ Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 20:19 Σύνδεσμος σχολίου

    ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΠΑΓΓΑΤΟ.
    ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΠΟΑΚΪΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ , Η ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ.

  • Βούλα Κυριακέα
    Βούλα Κυριακέα Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 10:55 Σύνδεσμος σχολίου

    Κύριε Τατούλη, μία άσχετη ερώτηση.... Η κυρία Νικολάκου με το ύφος αυτό της παντογνώστριας και της παντουέχουσας λόγο...... είναι προέκταση της γραβάτας σας???

  • Άντε στο καλό...
    Άντε στο καλό... Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 17:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Τατουλη ο πιο επκίνδυνος απο όλους πανελλαδικά εισαι σίγουρα ΕΣΥ!!
    Απλώς οι κ.Δημαρχοι τωρα σε έβαλαν στην θέση σου!!
    Εχει τελειώσει ο χρόνος σου.... Πετροοοοο.......

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...