Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής από τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή (vd)

Τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής από τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή (vd)
Μεγάλη Παρασκευή , σήμερα, και οι καμπάνες σε όλη τη χώρα, χτυπούνε πένθιμα καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα.
Το kalimera-arkadia.gr, σας παραθέτει ένα ιδιαίτερο βίντεο με τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής ερμηνευμένα από τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή. Η φωνή της έχει ταυτιστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του θρησκευτικού μέλους. Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα γυναίκα ψάλτρια με δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και με ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών από 9 ετών, η οποία μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η "ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης".
Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του σύγχρονου Αγίου, του Όσιου Πορφυρίου του καυσοκαλυβητου, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης. Ολοκλήρωσε τη μαθητεία της στη Βυζαντινή Μουσική με πτυχίο και Δίπλωμα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Πειραιώς, με Δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο.
Είναι επίσης γνωστή στην ελληνική μουσική σκηνή, κυρίως μέσω της μαθητείας και πολυετούς συνεργασίας της με τον κορυφαίο Δάσκαλο της Παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, αλλά και τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ένα καλλιτεχνικό συνδυασμό εμπνευσμένο από τους βυζαντινούς ύμνους, που συνδέει Δύση και Ανατολή και δισκογραφηθηκε από την κορυφαία Γερμανική Εταιρεία ECM.
Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Liszt στην Ουγγαρία και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε master class.
Έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής σε χώρες, όπως: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Εσθονία, ενώ έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, όπως και με την διακεκριμένη χορωδία θρησκευτικού μέλους Saint Ephraim male Choir.
Είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη βυζαντινή Μουσική από τον χώρο των Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας - Ινστιτούτου Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού "Το Ψαλτήρι".
Είναι Νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο και υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...