Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

25η Μαρτίου: Να μην ξεχνάμε ποτέ να … θυμόμαστε τη θυσία των προγόνων μας για να είμαστε Ελεύθεροι!

25η Μαρτίου: Να μην ξεχνάμε ποτέ να … θυμόμαστε τη θυσία των προγόνων μας για να είμαστε Ελεύθεροι!
Ξημερώνει μεγάλη μέρα για όλους του Έλληνες. Για την ακρίβεια, ξημερώνει μεγάλη μέρα για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να είναι ελεύθεροι και δεν υποτάσσονται σε κανέναν.
Να είναι ντροπή, αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν ξέρουν (και κυρίως νέα παιδιά), όχι τι γιορτάζουμε και ποιο είναι η σημασία αυτής της ημέρας.
Πέρα από την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε και τιμάμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Δεν αρκεί μόνο όμως να βάλεις τα καλά σου και να πας στην παρέλαση, αλλά θα πρέπει να κάτσεις για λίγο να σκεφτείς, να θυμηθείς και να ρίξεις μια ματιά στην ιστορία και στο παρελθόν.
Πέρα λοιπόν από τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και την φρικτή έννοια αυτής της λέξης, η οποία κουβαλά θάνατο, μίσος, αίμα και πολλά άλλα, μια λέξη που και αυτή τη στιγμή που μιλάμε συνεχίζει να συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, σε κάποια μέρη του κόσμου, σε διάφορες μορφές της και θα πρέπει κάποτε να σβηστεί από τα λεξικά, θα πρέπει να θυμηθούμε όλα αυτά που μάς δίδαξαν οι προγονοί μας.
Πρέπει να θυμηθούμε το θάρρος, την ψυχή και την δύναμη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Πρέπει να θυμηθούμε το ήθος και τη δύναμη εκείνων των κοριτσιών – γυναικών που προτίμησαν να πηδήξουν από το Ζάλογγο,  παρά να γίνουν σκλάβες στα χέρια των εχθρών.
Πρέπει να θυμηθούμε ένα πραγματικό καλόγερο, τον καλόγερο Σαμουήλ, που ανατίναξε το Κούγκι για να μην το βεβηλώσει ο εχθρός και πέθανε μαζί του.
Πρέπει να θυμηθούμε όλους τους ανθρώπους που κλείστηκαν στο Μεσολόγγι και πέθαιναν -μέρα με τη μέρα- φτάνοντας στην ηρωική έξοδο τους.
Πρέπει να θυμηθούμε τον Παπαφλέσσα ο οποίος στάθηκε στο Μανιάκι όρθιος μέχρι το τέλος.
Σ’ αυτά και τόσα ακόμα πρέπει να σταθούμε, να τα θυμηθούμε και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν αναφέρονται με το ονοματεπώνυμό τους, στα βιβλία της ιστορίας, αλλά έδωσαν τη ζωή τους για να μπορέσουμε εμείς να «βγούμε στη παρέλαση».
Άρα, την ώρα που με ευκολία θα ντυθούμε και θα βγούμε τη βόλτα μας, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι πριν σχεδόν δύο αιώνες, έδωσαν την ζωή τους για να μπορούμε να είμαι Ελεύθεροι.
Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ένας λαός χωρίς μνήμη και χωρίς γνώση για το παρελθόν, δεν έχει μέλλον.
Μιχάλης Σακελλαράκης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...