Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τι αλλάζει για κάρτες ανεργίας και επιδόματα του ΟΑΕΔ

Τι αλλάζει για κάρτες ανεργίας και επιδόματα του ΟΑΕΔ
Κατόπιν της υπ΄αριθμ. 3032/52/21.10.2014 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ τροποποιούνται οι διαδικασίες εγγραφής ανέργων, ανανέωσης κάρτας ανεργίας, κατάθεσης αιτήσεων επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (επιδόματα), πιο συγκεκριμένα:


Εγγραφή Ανέργων

Η εγγραφή ανέργων γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του ανέργου στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ όπου εκτός από τα δικαιολογητικά τα οποία προσκόμιζε μέχρι σήμερα θα μπορούν να ζητηθούν επιπλέον δικαιολογητικά ώστε να πιστοποιηθεί ο έλεγχος της ανεργίας. Επιπλέον θα ζητείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης σύμφωνα με το υπόδειγμα 1 της εγκυκλίου.

Ανανέωση Κάρτας Ανεργίας

Από σήμερα οι άνεργοι θα μπορούν να ανανεώσουν τα δελτία ανεργίας ηλεκτρονικά μέσα από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ κατόπιν της έκδοσης κλειδαρίθμων. Η ανανέωση με φυσική παρουσία στις υπηρεσίες θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 31/3/2015. Από 1/4/2015 η ανανέωση δελτίων ανεργίας θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οπότε καλούνται όλοι οι άνεργοι να παραλάβουν άμεσα κωδικούς πρόσβασης.

Η ανανέωση θα γίνεται πάλι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (τρίμηνο) και εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία λήξης τους δελτίου. Κατά την ανανέωση του δελτίου ανεργίας θα ζητείται να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 2. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν δικαιολογητικά, σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ώστε να ελέγχουν την ανεργία του ενδιαφερόμενου.

Εγγραφή για επιδόματα και λοιπές παροχές

Εισάγεται ηλεκτρονικός τρόπος κατάθεσης αιτήσεων με την χρήση κωδικών πρόσβασης για τις παροχές ασφάλισης του ΟΑΕΔ. Εξαιρούνται οι παροχές α) τακτική επιδότηση ανεργίας β) επίδομα μακροχρόνια ανέργων γ) βοήθημα αυτοτελώς απασχολούμενων (ΟΑΕΕ ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Μεταβατικό στάδιο θα υπάρχει μέχρι τις 31/03/2015 οπότε και θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις είτε με ηλεκτρονικό τρόπο είτε αυτοπρόσωπη παρουσία. Από τις 01/04/2015 εκτός από τις παραπάνω διαδικασίες όλα τα υπόλοιπα θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην συμπλήρωση της αίτησης δεδομένου ότι αποτελεί υπεύθυνη δήλωση βάσει της οποίας θα εξετάζεται η δυνατότητα λήψης της παροχής. Συνεπώς σφάλματα στην συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν σε έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Η λήψη δικαιολογητικών θα γίνεται για όσα μπορούν να αναζητηθούν από ολοκληρωμένα πληροφορικά συστήματα (ΙΚΑ, ΤΑΧΙS κ.α.) με ηλεκτρονικό αυταπάγγελτο τρόπο ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει ο δικαιούχος να τα προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ εντός 30 ημερών.

Παρουσίες δικαιούχων βοηθήματος αυτοτελώς απασχολούμενων

Οι δικαιούχοι του επιδόματος αυτοτελώς απασχολούμενων εντάσσονται στην διαδικασία της τρίμηνης εμφάνισης αντί της μηνιαίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όσοι έχουν ενταχθεί ήδη στο βοήθημα στην επόμενη παρουσία τους θα τους δίνεται η απόφαση επιδότησης στην οποία θα περιέχεται λίστα με ημερομηνίες στις οποίες θα γίνεται η παρουσία του επιδοτούμενου ανέργου στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...