Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πρακτική άσκηση με προοπτική πρόσληψης για πτυχιούχους

Πρακτική άσκηση με προοπτική πρόσληψης για πτυχιούχους
Δύο νέα προγράμματα πρακτικής άσκησης με προοπτική απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σχεδιάζει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Οι δύο δράσεις δίνουν «ανάσα» σε 600 πτυχιούχους, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης.


Πρακτική άσκηση με προοπτική πρόσληψης για 600 πτυχιούχους

Το πρώτο πρόγραμμα έχει τίτλο «Πρόγραμμα Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές α' κύκλου, πρακτικής άσκησης και απασχόλησης» και βασίζεται στο ήδη υλοποιούμενο με επιτυχία πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο έχει προταθεί στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και έχει τύχει θετικής αντιμετώπισης, αφορά τη χορήγηση 300 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές α' κύκλου στην Ελλάδα, με παράλληλη διετή πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια στην επαγγελματική απασχόληση των υποτρόφων σε αυτές. Ειδικότερα, το πρόγραμμα υλοποιείται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση οι υπότροφοι παρακολουθούν το μεταπτυχιακό τους με παράλληλη άσκηση για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχείρηση και στη δεύτερη φάση η επιχείρηση αναλαμβάνει να προσλάβει τον υπότροφο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για τα επόμενα δύο έτη.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σχεδιάζει να προβεί στην καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων σε επιστημονικό δυναμικό, με την ανακοίνωση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Επιπλέον, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έχει καταγράψει τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας σε τομείς αιχμής προκειμένου να επιχειρήσει να συνδυάσει τις ανάγκες των φοιτητών τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη μείωση της ανεργίας και της μετανάστευσης, κυρίως του νέου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της χώρας (το γνωστό και ως φαινόμενο brain drain) και δη των υποτρόφων του ΙΚΥ.

Το πρόγραμμα, πιθανώς, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, ενώ θα έχει ως στόχο την απασχόληση ανέργων πρώην υποτρόφων του ΙΚΥ σε επιχειρήσεις - εταιρείες - οργανισμούς.

Το πρόγραμμα προβλέπει χορήγηση 300 θέσεων πρακτικής άσκησης, πρώην υποτρόφων του ΙΚΥ, σε επιχειρήσεις/εταιρείες οι οποίες θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, διάρκειας 12 έως 24 μηνών. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε πρώην υποτρόφους του ΙΚΥ, που έχουν ήδη αξιολογηθεί με κριτήρια αριστείας και τους έχει χορηγηθεί υποτροφία για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών α' ή και β' κύκλου εσωτερικού ή εξωτερικού.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα αυτό από πρώην υποτρόφους του ΙΚΥ, καθώς και το είδος των επιχειρήσεων στις οποίες θα ήθελαν να απασχοληθούν βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, το ΙΚΥ προχώρησε στη διενέργεια έρευνας με τη χρήση ερωτηματολογίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πρώην υποτρόφους του ΙΚΥ, οι οποίοι είναι άνεργοι, καθώς και το είδος των επιχειρήσεων στις οποίες θα επιθυμούσαν να αξιοποιηθούν ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του ιδρύματος, ήδη, μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στη δράση.

Έθνος Εργασία

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...